péntek, november 16, 2018

Keresés

Növekedő szegénység mellett 300 ezer a tartósan munkanélküliek száma

2523

- 640 ezer ember él a szegénységi küszöb határán
- 300 ezren vannak tartósan munka nélkül
- Eperjes megyében legrosszabbak a szegénységi mutatók


Szlovákiában tovább emelkedik a szegénység, amely mostanra már a lakosság több mint a 12,6 százalékát veszélyezteti.

640 ezer ember él a szegénységi küszöb határán

Megközelítőleg 640 ezer ember találta magát a szegénységi küszöb határán, közöttük főként kétgyermekes családok, fiatalok, munkanélküliek, de olyan bérből élők is megtalálhatóak, akik fizetéstől fizetésig tengődnek – figyelmeztetett Anna Galovičová, a Szlovák Szegénységellenes Hálózat (SAPN) elnöke.

Az elnök annak véleményének adott hangot, hogy Szlovákiában a szegénység elleni harc nem elégséges. „Többet kell fektetni a szociális védelmi rendszerbe, tovább kell építeni a befogadó társadalmat. Ehhez úgy kell tekinteni a szociálpolitikára, mint egy befektetésre, s nem, mint valami veszteségre" – szögezte le Galovičová.

Szlovákiában az a nézet az vált uralkodóvá, hogy a szegénységért az egyén felelős, tehát a problémát individualizálják. „Ezen a beteg gondolkodáson sürgősen változtatni kell" – hangsúlyozta Galovičová.

300 ezren vannak tartósan munka nélkül

Galovičová szerint a szegénység elleni harcból mindenkinek ki kell vennie a részét, mindamellett a szociális felzárkóztatáson munkálkodó nonprofit szervezetek jóval nagyobb támogatást kellene adni. Ebbe a tevékenységbe a szegénység terén tapasztalatokkal rendelkezőknek is be kellene kapcsolódniuk.

Galovičová úgy véli, hogy a kormányszerveknek folyamatosan szorgalmazni kellene a minimálbér emeléséért, és egyúttal hatékonyan harcolni a tartós munkanélküliség ellen. „Bár a teljes munkanélküliség csökkent, azonban a tartósan munka nélkül lévők száma továbbra is megközelíti a 300 ezret" – mondta SAPN elnöke, hozzátéve, hogy az oktatást rendkívül fontosnak tartja már az óvodai neveléstől kezdődően, elsősorban a kirekesztett közösségek esetében.

Végezetül Galovičová arról számolt be, hogy november 30-án a parlament immár negyedik alkalommal tart nyilvános meghallgatást a szegénységről, melyre várnak valamennyi polgárt. A Szlovák Szegénységellenes Hálózat egyike Szlovákia legnagyobb hálózatainak, közel 250 ezer tagja van és 154 szociális beállítottságú civil szervezetet tömörít.

Eperjes megyében legrosszabbak a szegénységi mutatók

A Statisztikai Hivatal (SH) adatai alapján szegénységi küszöböt az egyszemélyes háztartás esetében évi 4171 euró jelent, ami hónapos szinten 348 euróban állapítható meg. A szegénység leginkább az állástalanokat fenyegeti (48%). A háztartások tekintetében a három és több gyermeket számláló családok (34,8%) és a gyereküket egyedül nevelő szülők vannak veszélyben (33,6%).

A múlt évi adatok alapján területi eloszlásban a szegénység leginkább Eperjes megyében volt fellelhető, ahol az emberek 18,6 %-át sújtja. Ezt követi Besztercebánya megye (15,3 %), Nyitra megye (14,60 %), Zsolna megye (14,10 %) és Kassa megye (13,80 %). Ebben a vonatkozásban legkedvezőbb mutatókkal Nagyszombat megye (9 %), Trencsény megye (7,8 %) és Pozsony megye (5,4 %) bír.

Webnoviny.sk/Pravda.sk/Gazdaság.sk
Fotó: aktuality.sk

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia