szerda, december 19, 2018

Keresés

2018-tól csökken az önkormányzati képviselők száma

2521

- Elsősorban a nagyobb városokat fogja érinteni
- Az intézkedések elsősorban a megtakarítást szolgálják
- A kisközségek nem spórolnak meg semmit
- A képviselők számát és javadalmazását felső határhoz kötik


Szlovákiában a 2018-as helyhatósági választásokat követően valószínűleg 900 fővel kevesebb lesz az önkormányzati testületekben helyet foglaló képviselők száma, mint a 2014-ben megválasztott képviselők száma.

Hazánk jelenleg az önkormányzati képviselőket nagy számban felvonultató országok közé tartozik, ez a jövőben csökkenni fog, s önkormányzatokban 2018-tól körülbelül 900-al kevesebben fognak tevékenykedni.

Elsősorban a nagyobb városokat fogja érinteni

Jelenleg Szlovákiában mintegy 21 ezer megválasztott kommunális képviselő működik az egyes önkormányzatokban, így hazánkban kétszer annyi önkormányzati képviselő jut egy lakosra, mint az európai átlag. A képviselők számának csökkentése elsősorban a nagyobb városokat fogja érinteni, melyek lakossága meghaladja a 20 ezer főt, s kevésbé lesz kihatással a kisebb községekre.

A Szlovákiai Falvak és Városok Szövetsége (ZMOS) elismeri, hogy magas a képviselők száma, azonban szerintük a csökkentés a kis községekben gondot okozhat, ahol egyúttal csökkenhet a képviseleti demokrácia mértéke is. „A kezdeményezéssel a belügyi tárca állt elő, az eredeti javaslat azonban még mélyebbre ható változásokat eredményezett volna. A tárgyalásaink során aztán kompromisszumos megoldást választottunk, úgy, hogy ne csökkenjen radikálisan a képviselők száma" – magyarázta Štefan Bieľak, a ZMOS alelnöke a Pravda napilapnak adott interjújában.

Az intézkedések elsősorban a megtakarítást szolgálják

A kormány által jóváhagyott községekről szóló törvénymódosítás célja a spórolás. A tényleges megtakarítás nagysága még nyitott, ugyanis az önkormányzatok maguk határozzák majd meg a testületükben helyet foglaló képviselők számát. A belügyi tárca szerint ezért nem lehetséges még számszerűsíteni azt, hogy pontosan mennyivel csökken a számuk. „Becsléseink szerint ez mintegy 900 képviselői helyet érinthet" – közölte a belügyminisztérium sajtóosztálya.

Jelenleg az 50 ezertől -100 ezerig terjedő lélekszámú városokban 19 – 31 képviselői hely betöltéséről dönthetnek. A kormány módosítása értelmében az a keretszám 17 -21 csökkenne. Például Zsolna képviselő testületét 31 önkormányzati képviselő alkotja, ez a szám legalább 10 fővel fog csökkenni. Az ottani polgármester Igor Choma pozitívan viszonyul a változásokhoz, bár nem zárja ki, hogy bizonyos változásokat a parlament még be fog iktatni. „A város ezzel 73 685 eurót takaríthat meg a képviselők javadalmazásán. További pozitív hozadék, hogy a kisebb számú képviselő testület lehetőséget biztosít a városvezetés effektív kommunikációjára" – mondta a polgármester szóvivője Pavol Čorba.

Ellenben Besztercebánya polgármestere Ján Nosko annak ellenére, hogy a város pénzt takaríthat meg, óvatosabban fogalmazott. „Fennáll a veszélye annak, hogy az egyes városrészekben csökken a képviselők száma, s ez által gyengébb lesz a kommunikáció és a terepmunka az ottani lakosokkal" - vélekedett Nosko.

Azonban nem csökken a képviselők száma Pozsonyban és Kassán és a két város egyes városrészeiben, ugyanis ezek a városok külön törvény alapján működnek. Csak a pozsonyi városrészekben 272 a választott képviselők száma, míg a főváros közgyűlésében 45 képviselő működik.

A kisközségek nem spórolnak meg semmit

A képviselő testületek lefaragása nem érinti majd a kisközségeket, melyekből a legtöbb van országszerte. A szakemberek a kommunális reformok folytatását szorgalmazzák. „Mivel a képviselők számának csökkentése nem érinti majd a kisebb községeket, ezért az új szabályozással sok dolgot ezeken a településeken nem oldunk meg. Közös munkahelyeket kell létrehozni, hogy spóroljanak. Ilyenek lehetnek például a közös hivatalok" – közölte Eva Balážová, a Kommunális Közgazdászok Asszociációjának elnöke.

Bieľak szerint a ZMOS alapvetően kiáll azon álláspontja mellett, hogy egyetlen község sem szűnhet meg, s meg kell őrizni minden település identitását. Jelenleg az önkormányzatok önkéntes alapon kapcsolódnak egymáshoz. „A Bártfai járásban körülbelül 80 önkormányzat működik, ami tekintettel erre a kis területre egy nagy szám. Az összes település közös hivatalokat működtet, melyekben az alapvető hatásköreiket közösen látják el" – ismertette ZMOS elnöke, hozzátéve, hogy az építkezési eljárások során, a szociális és a környezetvédelmi ügyek kezelése terén nagyon bevált ez a forma. Másrészt a községek segíthetik egymást közös pénzügyi előadók és egyéb munkatársak alkalmazásával.

A pénzügyi tárca idei elemzése rámutatott, hogy az önkormányzatok jelentős összegeket takaríthatnak meg, ha a községi ügyek intézését közösen látják el. „Rövidtávon az anyakönyvi ügyintézés körzetekbe történő központosítása a legelőnyösebb. Ez éves szinten 181 millió euró megtakarítást eredményezhet" – áll az elemzésben. Az anyagból az is kitűnik, hogy a legfeljebb 250 lakossal rendelkező községek a közigazgatási feladataik ellátására a kiadásaiknak több mint a felét költik. Ugyanakkor 20 ezertől - 50 ezer lélekszámmal bíró városok csak 10 százalékot költenek a költségvetésükből ilyen célra.

A képviselők számát és javadalmazását felső határhoz kötik

A jövőben felső határhoz kötik a képviselők javadalmazását, az új törvény szerint a polgármester alapfizetésétől teszi azt függővé. „Például egy 50-100 lélekszámú város polgármesterének a havi alapfizetése 2909 euró. Ez azt jelenti, az ottani képviselő javadalmazása egész évben ugyanennyi lesz. A polgármester alapfizetését a törvény írja elő, a képviselők ezen nem változtathatnak. Mostanáig semmilyen korlát nem volt, a testület magának hagyta jóvá a juttatások nagyságát. Általában egy alapösszeget határoztak meg, amihez jött még a bizottsági munka utáni jutalom.

2018-tól következőképpen változik az önkormányzati képviselők száma:

100 lakosig – 3 képviselő
101 - 500 lakosig – 3 – 5 képviselő
501 - 1 000 lakosig – 5 - 7 képviselő
1 001 - 3 000 lakosig – 7 - 9 képviselő
3 001 - 10 000 lakosig – 9 – 11 képviselő
10 001 - 20 000 lakosig – 11- 13 képviselő
20 001- 50 000 lakosig – 13 – 17 képviselő
50 001 - 100 000 lakosig – 17 - 21 képviselő
100 000 feletti lélekszám esetében – 21 - 25 képviselő

Ezeket a változásokat először a 2018-as helyhatósági választások során fogják alkalmazni. Szlovákiában jelenleg 2900 település van, melyek 92 százaléka kevesebb 3 ezer lakossal rendelkezik.

Pravda.sk/Gazdaság.sk
Fotó: Vojtik Szimona

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia