hétfő, december 17, 2018

Keresés

A Green Group újrahasznosító holding feldolgozót épít Szlovákiában

2505

- Évi 30 ezer tonna hulladék újrahasznosítása
- Fókuszban a körkörös gazdasági modell

A Green Group romániai vállalkozó csoport Szlovákiában kíván PET palack- és vegyesműanyag-feldolgozó üzemet építeni. A 8,5 millió euró összértékű beruházás közvetlenül mintegy 80-100 munkahelyet teremtene – jelentette be Sólymos László (Most-Híd) környezetvédelmi miniszter a november 7-én tartott sajtótájékoztatóján. Elmondása szerint Románia vezető újrahasznosító vállalata semmilyen állami támogatásra nem tart igényt.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy hol épül meg az új üzem. Constantin Damov, a holding társalapítója nem akarta konkretizálni a leendő helyszínt, egyelőre csak annyit árult el, hogy az biztosan nem Pozsonyban fog megépülni. Azt is közölte, hogy a feldolgozó előreláthatólag jövő szeptemberben már üzembe állhat, kezdetben 80 alkalmazottal, amit később tovább bővítenek.

Évi 30 ezer tonna hulladék újrahasznosítása

Damov jelezte, hogy a körkörös és zöldgazdasággal foglalkozó Green Group további beruházásokat tervez Szlovákiában. „Ez csak az első lépése egy jóval ambiciózusabb projektnek, mellyel a körkörös gazdaságot kívánjuk támogatni Szlovákiában" – magyarázta a beruházó.

Az üzem a tervek szerint évi 30 ezer tonna PET palackot és vegyes műanyagot lesz képes feldolgozni. Az alapanyagul szolgáló hulladék legnagyobb részét Szlovákiából szerezik majd be, amit aztán az üzemben megtisztítanak és ledarálnak. Az őrleményből ezután Romániában készítenek majd késztermékeket, elsősorban az autóipar számára.

Fókuszban a körkörös gazdasági modell

Norbert Kurilla a környezetvédelmi tárca államtitkára szerint a beruházás elsősorban a környezetvédelem szempontjából jelentős. Szlovákiában évente 120 ezer tonna, különböző típusú műanyag csomagoló anyag kerül forgalomba, amiből csak 69 ezer tonnát válogatnak ki újrahasznosításra a szelektív hulladékgyűjtésnek köszönhetően. „Az a gazdasági modell, amikor a bővülés kéz a kézben halad a környezetvédelemmel, újabb munkalehetőségeket teremt, támogatja az innovációt és a fenntartható fejlődést" - vélekedett Kurilla.

Sólymos szerint a Green Group beruházása beleillik a kormány azon erőfeszítésébe, hogy csökkenjen a szemétlerakatokban tárolt hulladék. „Többet szükséges osztályozzunk és újrahasznosítanunk. Ezért változtatnunk a hulladékpolitikán, emeljük a tárolási díjakat és ismeretterjesztő projekteket indítunk" – összegezte Sólymos.

A Green Groupot csoportot 2002-ben alapították Romániában. A holdingot mára 6 társaság alkotja, melyek hulladékgyűjtéssel, szállítással, feldolgozással foglalkoznak, valamint 100 százalékban újrahasznosított PET anyagból poliészterszálakat gyártanak. A tevékenysége során a legmodernebb technológiákat honosítja meg, melyek környezetbarátok. A román társaságnak Szerbiában és Macedóniában is vannak kirendeltségei.

 

A polietilén-tereftalátból (PET) készülő palackok újrahasznosítása csökkenti a szeméttelepekre kerülő hulladék nagyságát. A sterilizáláshoz szükséges hő tönkretenné a műanyagot, a legtöbb újrahasznosított anyagot ezért alacsonyabb feldolgozottságot igénylő termékek, például szőnyegek készítésére használják.

 

Teraz.sk/Gazdaság.sk
Fotó: green-report.ro

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia