szerda, december 19, 2018

Keresés

Ingyenes Wifi pontok kialakítására kaphatnak támogatást a települések

2504

- Uniós és nemzeti program segíti a projekt megvalósítását
- A támogatás a kisebb városokat és falvakat célozza meg

A szlovákiai települések pénzügyi támogatást nyerhetnek az ingyenes Wifi pontok kialakításához szükséges műszaki berendezések beszerzéséhez. Ehhez a kormány több millió eurót biztosít a rendelkezésre álló uniós pénzügyi forrásokból.

A szélessávú internetkapcsolat kiépítése magába foglalja az állami személyszállító vasúti társaság szerelvényeinek felszerelését a legmodernebb technológiával – jelentette be Peter Pellegrini (Smer-SD), Informatizálásért és beruházásokért felelős miniszterelnök-helyettes.

Uniós és nemzeti program segíti a projekt megvalósítását

A projekt egyik pénzügyi forrását az unió WiFi4EU (WIFI az EU-nak) megnevezésű külön programja fogja biztosítani, melyet az unió összes tagállama igénybe vehet. Pellegrini szerint azonban Szlovákiában ennek segítségével csak 15 – 20 település kaphat egyenként 15 ezer euró körüli támogatást.

A projekt másik pénzügyi forrását a „Wifi számodra" megnevezésű nemzeti program lesz. „Ennek keretében, az érdeklődés függvényében már több millió euróról beszélhetünk, melynek köszönhetően néhány száz kisebb településen alakíthatnak ki ingyenes Wifi pontokat" – jelentett ki diákok előtt a miniszterelnök-helyettes Kassán, az unió jövőjéről tartott egyik vitarendezvényen.

A támogatás a kisebb városokat és falvakat célozza meg

A támogatás elsősorban a kistelepüléseket segíti abban, hogy ingyenes Wifi pontokat alakítsanak ki a közterületeiken. A pénzeszközök műszaki berendezések beszerzését könnyítik meg, például a routerek vagy az antennák biztosítását. „Nagyon fontos, hogy a digitális technológiákhoz mindenki hozzáférjen, függetlenül attól, hogy Szlovákia melyik részében él, s milyen szociális közegből szármázik. Mindenki számára egyenlő esélyt kívánunk biztosítani, hogy érvényesülhessen a munkaerőpiacon, melyet a jövőben extrém módon befolyásolnak majd a modern technológiák" – szögezte le a miniszterelnök-helyettes.

Ugyanakkor azt is fontosnak tartja Pellegrini, hogy javuljon az utazóközönség hozzáférése az internethez. „Ezért az Állami Személyszállító Vasúti Társasággal (ŽSR) közösen olyan projektet készítünk elő, hogy a maradék személyszállító vagonokat is felszerelhessük a legmodernebb internet technológiával" – fogalmazott Pellegrini.

A projekteket megvalósítását a jövő évre tervezik. „Úgy gondolom, hogy az első pénzcsomagot az érintett települések, valamint a ŽSR már 2018 folyamán megkaphatják" – zárta le a miniszterelnök-helyettes.

Az Európai Parlament 2017. szeptemberben szavazta meg az ingyenes Wifi hozzáférési pontok kiépítéséhez szükséges pénzügyi forrás első csomagját. Ez azt jelenti, hogy Európa-szerte körülbelül hatezer, vezeték nélküli internet hálózattal eddig le nem fedett településen építenek majd ki Wifi pontokat az elkövetkező három évben.

Teraz.sk/Gazdaság.sk
Fotó: Flickr/Karen Bryan

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia