szerda, december 19, 2018

Keresés

A kórházaknak menedzseri típusú irányítást és belső ellenőrzést javasol a számvevőszék

2502

- Csupán formális költségvetéssel dolgoznak
- A központi árubeszerzés 50 – 60 százalékos megtakarítást eredményezhet
- Ahol a 100 euró értékű egészségügyi ellátás költsége 192 euró


Az állami kórházakon kívül az önkormányzatok hatáskörébe tartozó egészségügyi intézmények gazdálkodása is számos hiányosságot mutat – állapította meg az Állami Számvevőszék (NKÚ) az egészségügyben végzett harmadik ellenőrzése.

Csupán formális költségvetéssel dolgoznak

A számvevőszék ellenőrzése során a 2011-2015-ös évek gazdálkodását vette górcső alá, melyből kiderül, hogy az önkormányzatok alá tartozó intézmények költségvetése a fenntarthatóság felelősségének hiányában csupán formális. Ellenben a magánkórházak elemzés alapján hoznak döntést, így számos műszert és egészségügyi segédeszközt jelentősen alacsonyabb áron tudnak beszerezni.

Az ellenőrök megállapították, hogy a magánkórházak inkább a központi beszerzést részesítik előnyben, ami elérhetővé teszi számukra, hogy a csoportos és nagy tételben történő vásárlás esetén folyósított különféle kedvezményeket is megkapják. Az ellenőrzés idején az állami és az önkormányzati kórházaknál ez a fajta eljárás hiányzott.

A központi árubeszerzés 50 – 60 százalékos megtakarítást eredményezhet

„Számos orvosi műszert a magánkórházakban jelentősen alacsonyabb árért vásároltak meg, mint a más tulajdonú kórházakban" – közölte Daniela Bolech Dobáková, a számvevőszék szóvivője, hozzátéve, hogy egyes esetekben így 50 – 60 százalékos megtakarítást értek el.

Az ellenőrzés azt is feltárta, hogy az egészségügyi ellátás költségei terén is komoly problémák jelentkeznek. A számvevőszék szerint az sok esetben jóval kedvezőbb lehetne, ha a vezetés legalább részben bevezetné a menedzseri típusú irányítást és a rendszeres ellenőrzést. A magánkórházak ennek vonatkozásában is jobban teljesítettek, ugyanis náluk átlagban a 100 euró értékű egészségügyi ellátás költsége 98 euró, míg az állami kórházak esetében 122 euró, a transzformált intézmények esetében 111 euró, míg az önkormányzati kórházak esetében pedig 114 euró volt.

A számvevőszék pozitív példaként az ólublói kórházat hozta fel, ahol a fenti mutató 92 euróra jött ki, valamint az állami tulajdonú pozsonyi Nemzeti Onkológiai Intézetet, amelyben 95 eurós eredményt értek el.

Ahol a 100 euró értékű egészségügyi ellátás költsége 192 euró

Ellenben, a vizsgált kórházak között a legnagyobb pénzráfordítást a pozsonyi Szent Mihály Kórház mutatott, ahol a100 euró értékű egészségügyi ellátás költsége, csaknem kétszeres volt, s elérte 192 eurót.

„Itt az egészségügyi ellátás árképzési rendszerében hiányoznak a világos szabályok az árak vonatkozásában. Változtatásra van szükség az egyes, elszámolható költségek meghatározása terén" – szögezte le Bolech Dobáková, kiemelve, hogy a számvevőszék ezeket a hiányosságokat tartja a hazai kórházi eladósodás egyik legfőbb okának.
A transzformált kórházak vizsgálata során a gazdálkodás terén szintén rossz eredményeket mutatott Szent Mihály Kórház, amely a vizsgált időszak alatt 17,7 millió eurós veszteséget halmozott fel. Ezzel szemben az intézmények legnagyobb része nyereséges volt. A legjobb eredményt a kassai Kelet-Szlovákiai Onkológiai Intézet mondhatja magáénak 5,2 millió eurós nyereséggel. A magánkézben levő intézmények nyereségesek voltak, az egyetlen kivételt a simonyi kórház, ahol minden évben veszteséget könyveltek el, s összesen 496 ezer eurót halmozta fel mínuszban.

Jelenleg az Egészségügyi tárcánál és az egészségbiztosítókban az ellenőrzés negyedik záró szakasza zajlik. A számvevőszék azt vizsgálja, hogy ezek intézmények, hogyan orvosolják azokat egészségügyi politika megvalósítása során felmerülő gondokat, melyekre a mostanáig elvégzett ellenőrzések mutattak rá.

Teraz.sk/Gazdaság.sk
Fotó: Pravda/Milan Kráľ

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia