szerda, december 19, 2018

Keresés

Pellegrini és Žiga a bürokrácia elleni harccal pénzt és időt spórolnának nekünk

2501

- Cél az emberek tehermentesítése
- Az uniós alapok felhívásainál már bevált
- Az egyszer és elég elv szerint


Peter Pellegrini beruházásért és informatizálásért felelős miniszterelnök-helyettes és Peter Žiga gazdasági miniszter, november 2-án tartott közös sajtótájékoztatójukon a bürokrácia csökkentésére irányuló intézkedéstervezetet mutatott be.

A tervezet több mint 147 törvény, 68 rendelet, 8 intézkedés és 12 kormányrendelet módosítását tartalmazza. A kormány tagjai a sajtótájékoztatójukon közölték, hogy a tervezett változtatások bevezetésével a tulajdonlap-, a cégjegyzék- és a vállalkozói névjegyzék-kivonatot, továbbá az erkölcsi bizonyítványt már nem a polgároknak és a vállalkozóknak kell majd a különféle kérvényekhez írásban csatolniuk, hanem azokat valós időben közvetlenül a hivatalok intézik majd.

Cél az emberek tehermentesítése

A beruházásért és informatizálásért felelős miniszterelnök-helyettesi hivatal tárcaközi egyeztetésre bocsátja a közigazgatásról szóló törvény módosítását, amely 2018. május 1-től eltörli az említett kivonatok papíralapú változatának szükségességét. A hivatal elvárásai szerint ezzel a polgárok és a vállalkozók csak az illetékeken 3,5 millió eurót takaríthatnak majd meg, valamint 620 ezer órát is, amit az említett kivonatok beszerzésével töltenének.

„Átfogó háborút hirdetünk a bürokrácia ellen Szlovákiában. Tehermentesítjük az embereket a különféle kivonatok beszerzésétől, amelyekre jelenleg csaknem minden lépésnél szükségük van, amikor valamit módosítani akarnak az életükben vagy a vállalkozásukban" – mondta Peter Pellegrini.

Hozzátette, hogy vannak olyan államok, ahol ezekhez a kivonatokhoz már elektronikus úton is hozzá lehet jutni, s némely országokban azokra egyáltalán nincs szükség. „Hivatalaink elérhetik a szükséges adatokat, ezért semmi sem indokolja, hogy azokat újból követeljék. Az emberek ennek köszönhetően 3,5 millió eurót takaríthatnak meg csak az illetékeken" – részletezte a miniszterelnök-helyettes.

Az uniós alapok felhívásainál már bevált

A cégjegyzék- és a vállalkozói névjegyzék-kivonatot tavaly papíron több mint 321 ezerszer, a tulajdonlapot pedig csaknem 289 ezerszer adtak ki. Peter Žiga gazdasági miniszter szerint ez a lépés fontos a felesleges bürokrácia eltörlésének és a vállalkozói közeg javítása érdekében.

„Ennek működését az uniós alapok legújabb felhívásaink során is kipróbáltuk, ahol az elérhető nyilvántartásokból az adatokat már közvetlenül a minisztériumi hivatalnokok gyűjtötték be, s a kérvényezőknek nem kellett különféle igazolásokat bemutatniuk. A vállalkozóknak is meg akarjuk mutatni, hogy az állam az aktív hozzáállásával nekik jelentős segítséget nyújthat" – vélekedett Žiga.

Az egyszer és elég elv szerint

A miniszterelnök-helyettesi hivatal kezdetben az egyes hivatalokat az integráció bevezetésénél, valamint az átmeneti megoldások kivitelezésénél segíteni fogja, azonban ezt követően azt is felügyeli majd, hogy a kötelességeiket hogyan teljesítik. Mivel a kivonatok adatait a hivatalok majd maguk is reális időn belül megszerezhetik, amennyiben a kötelességüknek nem tesznek eleget, akkor az „egyszer és elég" elvvel összhangban szankciókkal lesznek sújtva.

Webnoviny.sk/Gazdaság.sk
Fotó: SITA/Diana Černáková

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia