szerda, december 19, 2018

Keresés

A jövő évtől változik a nyugdíjemelés mechanizmusa

2499

- Mennyivel emelkednek jövő évtől a nyugdíjak
- A nyugdíjemelés garantált minimális összege
- Egyénileg alkalmazott nyugdíjemelés

Az öregségi nyugdíj a jövő év elejétől legalább havi 8,40 euróval emelkedik, a korkedvezményes öregségi nyugdíjasok juttatása pedig minimum havi 8,20 euróval nő – tájékoztatott a Szociális Biztosító szóvivője Peter Višváder.

Azonban az 1050 eurónál magasabb öregségi nyugdíj és az 1025 eurónál magasabb korkedvezményes öregségi nyugdíj esetében 0,8 százalékos emelést fognak alkalmazni. A nyugdíjemelési mechanizmust a szociális biztosításról szóló törvény vezette be, melyet a múlt héten hagyott jóvá a parlament, s miután az államfő ellátja kézjegyével a jövő évben hatályba lép az új jogi norma.

Mennyivel emelkednek jövő évtől a nyugdíjak

Azoknak a rokkantnyugdíjasoknak, akiknek munkaképességük több mint 70 százalékkal csökkent, 2018 elejétől legalább 7,20 euróval emelkedik a nyugdíja. Amennyiben az így megállapított nyugdíj magasabb lenne, mint 900 euró, az emelés 0,8 százalékos lesz.

Azon rokkantnyugdíjasok, akiknek munkaképességük kevesebb, mint 70 százalékkal csökkent, legalább 4,10 euró nyugdíjemeléssel számolhatnak, s amennyiben az összeg meghaladná az 512,50 eurót a biztosító 0,8 százalékos emelést fog alkalmazni.

Az özvegyi nyugdíj legalább 5,40 euróval emelkedik majd, amennyiben a nyugdíj összege meghaladná a 675 eurót, 0,8 százalékos emeléssel számolhat a jogosult személy. Az árvasági nyugdíj legalább 2,60 euróval emelkedik, amennyiben az összeg magasabb lenne, mint 325 euró, akkor az emelés 0,8 százalékos lesz.

A nyugdíjemelés garantált minimális összege

A parlament által megszavazott törvénymódosítás értelmében a nyugdíjakat Szlovákiában az úgynevezett nyugdíjas-infláció mértékében fogják növelni. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjas háztartására vonatkozólag az évközi fogyasztói árak százalékos emelkedését veszik alapul.

Amennyiben nyugdíjas-infláció alapján az emelés összeg ez év június 30-hoz viszonyítva kevesebb lenne, mint a vonatkozó nyugdíjtípus 2 százaléka, a nyugdíj egy fix összeggel emelkedik. Az elkövetkező 4 évben a most jóváhagyott mechanizmust fogják alkalmazni, amely a nyugdíjemelés garantált minimális összegét veszi alapul.

Egyénileg alkalmazott nyugdíjemelés

A nyugdíjas-infláció mértékében történő nyugdíjemelés a jövő évben néhány ezer nyugdíjast fog érinteni. Az öregségi nyugdíjak esetében azokról az esetekről van szó, ahol a nyugdíjak összege meghaladja az 1050 eurót.

Az öregségi nyugdíjakat ugyanis egyénileg csak akkor fogják a nyugdíjas-infláció mértékében emelni, amennyiben a konkrét nyugdíj esetében a százalékosan megállapított emelés összege magasabb lenne, mint a fix 8,40 eurós emelés nagysága.
Mivel az évközi szinten mért nyugdíjas-infláció ez év első felében a Statisztikai Hivatal adatai alapján 0,8 százalék volt, ezért csak az 1050 eurót meghaladó nyugdíjak esetében lesz az emelés százalékosan meghatározott összege több mint 8,40 euró.

Június végével a Szociális Biztosító 4181 olyan öregségi nyugdíjast tartott nyilván, akiknek a megállapított nyugdíja meghaladta az ezer eurót

Webnoviny.sk/ Gazdaság.sk
Fotó: thinkstock

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia