hétfő, december 17, 2018

Keresés

A jövő évtől csökkennek kismamák és az ápolók adminisztratív terhei

2498

- Az anyukák gyakran elfeledkeztek jelentkezni
- Az új szabályozás egyaránt érinti az ápolókat és a gondozókat
- A munkanélküli segélyt és a nyugdíjasokat is érinti a változás

Jövő évtől kevesebb adminisztratív teendő fogja terhelni az anyasági szabadságon lévő nőket, valamint az ápolókat, ugyanis január 1-től változik a Szociális Biztosítóval szembeni adminisztratív kötelességük. Azoknak a kismamáknak, akiknek lejár az anyasági szabadságuk és áttérnek szülői szabadságra, már nem lesz kötelező jelentkezniük a Szociális Biztosítóban – derül ki a szociális biztosításról szóló törvény, a parlament által megszavazott módosításából.

Az anyukák gyakran elfeledkeztek jelentkezni

Csökkennek a kismamáknak a bürokratikus kötelességei. Amennyiben az anyuka úgy dönt, hogy szülői szabadságon marad, nyugdíjbiztosítás tekintetében automatikusan az állami biztosított lesz. Jelenleg amennyiben az anyuka szülői szabadságra megy, ezt saját magának kell bejelentenie a Szociális Biztosítóban. Ez a gyakorlat az új szabályozás hatályosságától, azaz a jövő évtől megszűnik.

A gyakorlatban ugyanis megtörtént, hogy az anyasági szabadságon lévő anyukák egyszerűen elfeledkeztek jelentkezni a biztosítóban, amit utólag már nem tehettek meg. Ennek következtében napokat veszítettek, amit később nem számoltak be a nyugdíjalapba, bár az állam fizethette volna utánuk a szociális biztosítást.

Az új szabályozás egyaránt érinti az ápolókat és a gondozókat

Az új jogszabály nemcsak az anyasági szabadságon lévőket érinti, de azokat a természetes személyeket is, akik gondozási járulékot kapnak, vagy személyes asszisztensként súlyosan sérült személyről. Változás érinti azok is, akik 2018. január 1-ig elfelejtették leadni jelentkezési lapjukat a Szociális Biztosítóban. A törvénye nevezett módosításai közel 163 000 ezer személyt érintenek. Csupán a 6 éves kortól nem idősebb gyermekekről gondoskodó személyek száma eléri a 138 644 főt.

„Január 1-től megszűnik a bejelentkezési és kijelentkezési kötelezettség. A nyugdíjbiztosítás szempontjából a biztosítottak négy kategóriáját a Szociális Biztosító automatikusan állami biztosítottként fogja besorolni a nyilvántartásba" – fejtette ki Andrea Zahoranová, a Szociális Biztosító Biztosítási Főosztályának igazgatója.

A változást követően a regisztrációhoz szükséges adatokat a biztosító közvetlenül a munkaügyi központtól fogja megkapni. Azokat a személyeket, akik például 6 évnél fiatalabb gyermekekről gondoskodnak, tehát még nem jogosultak szülői járulékfolyósításra, nem fogja nyilvántartani.

A munkanélküli segélyt és a nyugdíjasokat is érinti a változás

Az új jogi norma további változásokkal is jár. Módosulnak a törlesztési terv feltételei is, s megváltozik a munkáltatók Szociális Biztosító jegyzékébe történő bejelentése és kijelentése. Január 1-től módosulnak a munkanélküli segélyre való jogosultság megítélésének a feltételei. Segélyre csak az lesz jogosult, aki a munkakeresők nyilvántartásába történő felvételt megelőző négy évben, legalább két évig biztosítva volt, vagyis a jogosultság feltételei kissé lazulnak.
A jövő év július 1-től a dolgozó nyugdíjasok járulékkedvezményt kapnak, hasonlóképpen, mint azt jelenleg a diákok esetében alkalmazzák. A jövedelem kiegészítés céljából megbízási szerződés alapján foglalkoztatott nyugdíjasok így mentesülnek a biztosítási díj fizetése alól, amennyiben havi jövedelmük nem haladja meg a 200 eurót.

Teraz.sk/Gazdaság.sk
Fotó: nlcafe.hu

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia