csütörtök, április 18, 2019

Keresés

A Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség előleget fizet a mezőgazdászoknak

2496

- Matečná történelmi pillanata
- A napokban kezdik meg az előleg folyósítását

A Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség (PPA) a megalakulásától eltelt 13 évben először kezd a közvetlen támogatásokból előleget folyósítani a mezőgazdászoknak – jelentette be október 26-án megtartott sajtótájékoztatóján Gabriela Matečná mezőgazdasági miniszter.

Matečná közölte, hogy a támogatást a gazdák anyajuhok, jerkék és kecskék tenyésztésére, a szarvasmarha kiválasztott kategóriájának hizlalására és a tejpiaci termelést biztosító rendszerben tartott fejőstehenek tenyésztésére kapják.

Matečná történelmi pillanata

A mezőgazdasági miniszter szerint „Történelmi pillanatról van szó. Teljesítjük ígéretünket, miszerint a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökségből modern, hatékony és átlátható intézményé alakítjuk a szlovákiai mezőgazdászok segítésére. Az ügynökség immár olyan modern európai intézmények közé tartozik, amelyek előleget tudnak fizetni mezőgazdászaiknak. A pénzeszközökhöz való gyorsabb hozzájutás az egyik olyan azon módszer, amellyel támogatjuk az állattartást Szlovákiában" – szögezte le a tárcavezető.

A Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség a támogatott programok kérvényeiben adminisztratív jellegű ellenőrzéseket hajtott végre, beleértve a keresztellenőrzéseket, a jogosultsági kritériumok teljesítésének ellenőrzését, valamint beszerezte a szükséges dokumentumokat és bizonyítékokat, elvégezte az érintettek meghallgatását és lezajlottak a helyszíni ellenőrzések is.

A napokban kezdik meg az előleg folyósítását

„Ezekben a napokban kapják meg a gazdák az előlegeket a számláikra. Annak 3645 kérelmezőnek, akik teljesítették a folyósítás feltételeit, 18,4 millió eurót fizetünk ki. A gazdáknak az előlegeket a lehető legmagasabb értékben folyósítjuk, amelyet az Európai Unió előírásai lehetővé tesznek, ez 50 százalékot jelent" – közölte Juraj Kožuch, az ügynökség igazgatója.

A mezőgazdasági tárca szerint az uniós szabályok a tagállamok részére legkorábban október közepétől teszik lehetővé az előleg kifizetését. A közvetlen kifizetések esetében az összeg 50 százalékáig terjedhet az előleg mértéke. A közvetlen kifizetéseket az adott naptári évben, legkorábban december 1-től lehet kifizetni.

Webnoviny.sk/Gazdaság.sk
Fotó: SITA/Marko Erd

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia