hétfő, december 17, 2018

Keresés

Tovább nyújtózkodunk, mint ameddig a takaró ér

2495

- Mennyit tartalékoljunk?
- Mit tennénk, ha egy nagyobb összeghez jutnánk?
- A fogyasztás mindennél fontosabb
- A takarékoskodást kell az első helyre helyezni

A Partners Alapítvány és a Focus közvélemény-kutató ügynökség közös felméréséből kiderül, hogy a lakosság több mint kétharmada, azért nem takarékoskodik, mert nincs miből, ugyanis fizetéstől fizetésig élnek. Partners Group megállapítása szerint azonban a bajt nem az alacsony bevételek okozzák, hanem az aránytalanul nagy költekezés.

Mennyit tartalékoljunk?

A havi bevétel hatszorosa lenne a kívánatos pénzügyi tartalék minden háztartásban. Partners Group SK szakembere Linda Gergeľová megállapította, hogy amennyiben valakinek a nettóbevétele 800 euró, akkor legalább 4800 euró pénzügyi tartalékkal kellene rendelkeznie.

A lakosság többsége, a megkérdezettek több mint 94 százaléka alábecsüli jövőbeli anyagi biztonság fontosságát. A válaszadók egyharmada egyáltalán nem foglalkozik jövője pénzügyi biztosításával. A leggyakrabban emlegetett indok a pénzhiány.

Az emberek 71 százaléka azért nem invesztál beruházásokba, mert nincs hozzá pénzeszköze. További 18 százalék a beruházást nem tartja fontosnak, 9 százalékuk pedig a veszélyesnek tartja a nagy kockázatot.

Mit tennénk, ha egy nagyobb összeghez jutnánk?

Abban az esetben, ha a válaszadók nagyobb összeghez jutnának, például 500 ezer euróhoz, több mint a negyedük ingatlanokat vásárolna, ugyanennyien a pénzt rosszabb időkre tartalékolnák.

A felmérésből az is kiderül, hogy a lakosság 12 százaléka szeretné visszafizetni az adósságát, 10 százaléka elvinné a családját egy egzotikus szabadságra, 8 százalékuk felmondana és a nevezett pénzösszegből élne, ugyanennyien az összeget kezdőtőkeként használnák fel saját cégük megalapításához, vagy pedig autót vásárolna, végül a 2 százalékuk a pénzt jótékony célra fordítaná.

A fogyasztás mindennél fontosabb

A Partners Group munkatársa, Michal Kozák megállapította, hogy a lakosság többsége egyáltalán nem tervezi pénzügyeit, inkább csak a rövidtávú célokra összpontosít, mint például a szabadságolás, az autóvásárlás, vagy a munkahelyi felmondás.

„Hiányzik az elegendő pénzügyi tartalék. A hosszú távú tartalékolás helyett a gyors fogyasztást részesítik előnyben. A „Mit tenne 500 ezer euróval" kérdésre adott válaszok is azt mutatják, hogy még mindig kevés azoknak a száma, akik képesek a pénzt gyarapítani, nem pedig szétszórni" - ismertette a felmérés eredményeit Kozák.

A takarékoskodást kell az első helyre helyezni

A fizetés felhasználásának tervezésénél a megtakarításnak kellene az első tételnek lennie. „Ha ezzel megvárja a hónap végét, nagyon könnyen elfogy a pénz a fogyasztásra" – summázta észrevételeit Gergeľová.

A személyes interjúk formájában végzett felmérést a Focus ügynökség 1 511 tizennyolc évnél idősebb szlovákiai lakos bevonásával készítette 2017 júliusában.

Webnoviny.sk/Gazdaság.sk
Fotó: Thinkstock

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia