hétfő, október 22, 2018

Keresés

Nem figyel az állam a külföldön dolgozó idősgondozók biztonságára

2489- Több ezren járnak hasonló cipőben
- A javasolt intézkedések
- Szigorítani kell a közlekedési társaságok szabályozásán
- Hiányoznak a járművek üzemeltetési feltételei
- A balesetet megelőzően 1400 kilométer vezetett


A szlovákiai idősgondozókat szállító mikrobusz szombati balestében, melyet feltehetően a sofőr mikroalvása okozott, nyolcan vesztették az életüket. Ez újból felveti azokat a kérdéseket, hogy milyen feltételek mellet dolgoznak a külföldi munkavállalásra kényszerülő gondozóink, illetve van-e megfelelő jogi védelmük, valamint kinek kell viselni azért a felelősséget, ha az életüket veszítik a munkájuk során.

„Nagyon szomorú vagyok, hogy egy ilyen tragédiának kellett bekövetkeznie azért, hogy végre az állami szervek cselekedjenek" – nyilatkozta Zuzana Tanzer az Altern in Würde ügynökségtől, amely már 17 éve foglalkozik ilyen jellegű munkaközvetítéssel a kliensei részére, s emellett a korrekt ügynökségek jogaiért is tevékenyen síkra száll. Szerinte az okozza a gondot, hogy Szlovákiában több száz közvetítő iroda működik, melyeknek elsőrendű célja a haszonszerzés, s nem vállalják az ezzel járó felelősséget.

Több ezren járnak hasonló cipőben

Tanzer szerint a Rákosvölgyudvarnok község melletti baleset esetében nehéz lesz meghatározni az okokat és a bűnösöket. „Úgy tudjuk, hogy a balesetet szenvedet nőknek a munkát egy osztrák cég közvetítette. A gépjármű rendszáma is osztrák bolt. Az autót egy szlovákiai sofőr vezette, ezek szerint a fuvarozóval valamilyen szerződésnek léteznie kell valahol" – vélekedett Tanzer.

Amennyiben kiderül, hogy az elhunyt sofőrt több száz kilométer út pihenés nélküli megtételére ösztönözték, a felelősséget annak kellene viselnie, aki ilyen kemény feltételeket szabott. A felelősöknek legalább pénzügyi kompenzációt kellene adniuk az elhunytak hozzátartozóinak.

A közvetítő ügynökségek tisztességtelen eljárásával több ezer külföldön dolgozó hazai szociális idősgondozó találkozott már. „Egy hirdetés alapján döntöttem, melyben munkát kínáltak számomra ezekkel a szavakkal: Egy idős hölgyről fog gondoskodni Salzburgban, 800 eurót kap majd havonta, az utazást mi fogjuk biztosítani a saját autónkkal" – magyarázta az ügynökségek gyakorlatát a Simonyból származó 53 éves Mária.

Hozzátette, hogy rögtön aláírattak vele egy német nyelvű dokumentumot, amit nem értett. Ezt megelőzően csak felületes információkat kapott arról, hogy mit is kell majd végeznie. Azt is megerősítette, hogy az ügynökség őt is arra kötelezte, hogy az általuk biztosított közlekedési eszközt használja, annak ellenére, hogy nem ez volt a legolcsóbb megoldás. Gyakran utazott a mikrobuszban hosszú órákon keresztül biztonsági pihenők és megállás nélkül.

A javasolt intézkedések

Jelenleg idősgondozóként mintegy 25 ezren dolgoznak Ausztriában és további 40 ezren a környező országokban. Tanzer a Máriához hasonló nők képviseletében már ez év júliusában megbeszéléseket kezdeményezett a munkaügyi minisztériummal. Branislav Ondruš államtitkár akkor ígéretet tett, hogy javítani fognak az idősgondozók munkajogi helyzetén. A konzultációk eredményeképpen két alapvető intézkedésre született javaslat: döntöttek, hogy tájékoztató kampányt indítanak annak érdekében, hogy segítsenek megkülönböztetni a csaló állásajánlatokat és korrektektől, másrészt megegyeztek abban, hogy olyan változtatásokat kezdeményeznek a vállalkozásról szóló törvényben, amely feltételekhez köti majd az idősgondozói munka közvetítésének engedélyezését.

„Az első intézkedést többé-kevésbé sikerült teljesíteni. A tárca az ajánlásaink alapján tájékoztatást dolgozott ki, amit eljuttatott az önkormányzatoknak, s ez elérhető a tárca, illetve a munkaügyi központ honlapján" – közölte Tanzer.

Hozzátette, hogy a második pont teljesítése azonban akadozik. „Ondruš államtitkár úr ígértet tett, hogy szeptemberben közös találkozót hív össze a belügyminisztérium képviselőivel a vállalkozói törvény módosításnak előkészítésére. Egy héttel ezelőtt írásban figyelmeztettük őt, hogy várjuk mikor fog ez megtörténni, választ még nem kaptunk" - állapította meg.

Szigorítani kell a közlekedési társaságok szabályozásán

A hétvégi tragikus esemény kapcsán Ondruš nyilvánosan is ígéretet tett, hogy belátható időn belül összeülnek a belügy képviselőivel. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az adott problémakör nem tartozik a munkaügyi minisztérium hatáskörébe, szerinte ez inkább egy olyan terület, ami kimaradt a szabályozások során „ez tulajdonképpen az osztrák vállalkozó és a szlovák közvető kereskedelmi kapcsolata" - mondta.

„Amennyiben kötelezik az ápolókat az adott személyszállítást végző társaság szolgáltatásainak igénybevételére, akkor baleset esetében viselniük kellene a következményeket is" – szögezte le Tanzer.

Hiányoznak a járművek üzemeltetési feltételei

A tragikus esemény kapcsán közleményben reagált az Autóbusz Közlekedési Szövetség (AKSZ), amely már régóta figyelmeztet az úgynevezett „szürke zóna" meglétére, ugyanis a menetrendszerű járatok működtetésével kapcsolatban nincsenek szabályozva a 8 személy szállítására alkalmas gépjárművek üzemeltetésének a feltételei, vagyis a menetidő, a rendszeres pihenő, a gépjárművezetők alkalmassági vizsgája, beleértve a pszichotesztet is.

„A baleset okainak vizsgálata a nyomozás tárgyát képezi, azonban még, ha bebizonyosodik is, hogy nem a felsorolt hiányosságok miatt következett be a sajnálatos esemény, szövetségünk továbbra is szorgalmazni fogja az ezekre a gépjárművekre vonatkozó szabályozás szigorítását"- olvasható az AKSZ közleményében.

A balesetet megelőzően 1400 kilométer vezetett

Október 15-én egy idősgondozókat szállító mikrobusz feltehetőleg a gépjárművezető mikroalvása következtében áttért a menetiránnyal ellentétes sávba, ahol frontálisan ütközött egy kamionnal. A baleset következtében 12 gyerek veszítette el az édesanyját, meghalt a sofőr, s mind a hét vele utazó édesanya.

A személyszállító gépjármű vezetője Nagymihályból indult, kelet-szlovákiai idősgondozókat szállított Grazba, ahol fordultjával, egy másik csoporttal visszafelé indult. A baleset időpontjában 1400 megtett kilométer volt mögötte.

Döbbenetes az a tény, hogy ezrek arra kényszerülnek, hogy a saját szüleiket az öregotthonba adják, hátrahagyva a családot, nem lévén más munkalehetőség, külföldre menjenek idegeneket gondozni. Ez a gazdasági „csoda" elsősorban Kelet és Közép Szlovákia déli részein élőket érinti. Mivel megint választási ígéretekkel szédítik sokan a polgárokat, talán most mérlegelni kellene, hogy ki is tett valamit azért, hogy helyben munkahelyek legyenek, ne pusztuljon tovább a szülőföld, hogy a családanyák is gyereküket nevelhessék az idegenek istápolása helyett.

Pravda.sk/Gazdaság.sk
Fotó: Polícia SR

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia