hétfő, október 22, 2018

Keresés

Szégyentáblákkal a kettős minőség ellen?

2488

- A probléma nemcsak az élelmiszereket érinti
- Komplex megközelítésre van szükség
- Szégyentáblákkal a multik ellen?
- Csúcstalálkozó az „Azonos minőségű termékeket mindenkinek" jegyében

Arra a kérdésre, hogy mikorra oldódik meg az élelmiszerek kettő minőségének a kérdése nagyon nehéz megadni a választ nyilatkozták egyhangúlag a Szlovák Rádió és Televízió 5 perccel 12 előtt című politikai vitaműsorában Gabriela Matečná mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter és Simon Zsolt független képviselő.

Az „Azonos minőségű terméket mindenkinek" címmel október13-án rendezett pozsonyi csúcstalálkozó erre két évet adott az érintetteknek, ám tárcavezető szerint ez túlságosan optimista becslés. Simon inkább a hét évet látja reálisnak, ami megfelel a Brüsszeli ciklusnak is.

A probléma nemcsak az élelmiszereket érinti

Annak ellenére, hogy az élelmiszerek vizsgálatával kezdődött a problémakör felgöngyölítése, mára az is kiderült, hogy ez a probléma korántsem csak azokat érinti. További termékeket is felderítettek, melyek hasonlóan érintve vannak, így az építkezési anyagok, drogéria és kozmetikai árucikkek is a kettős minőség jeleit mutatják.

A vitapartnerek abban is egyetértettek, hogy valószínűleg a jobb minőségű élelmiszereket drágábban fogják majd kínálni. Matečná a Csehországi tapasztalatokra hivatkozott, ahol az ananászkonzervben ananászlé helyett cukros vizet találtak, ráadásul a cukrozott termék drágább is volt, mint a nyugaton forgalmazott termék. „Nincs itt semmilyen összefüggés a között, hogy a külföldön jobb minőségben és olcsóbban forgalmazott termékek nálunk drágábban kerülnek majd a boltokba" –fogalmazott.

Simon szerint azonban az árakat több tényező is befolyásolja, mint például az áfa, reciklációs illeték és az energiaár. „Amennyiben a fogyasztó olcsóbb árut szeretne, rendbe van, de azt tüntessék fel a csomagoláson" - reagált Matečná az olcsóbb és gyengébb minőségű termékekre vonatkozólag. A vita során aztán többször is megismételte, vagy legyen azonos receptúra, vagy akkor tüntessék fel a csomagoláson, hogy más termékről van szó.

Komplex megközelítésre van szükség

A vendégek abban is egyetértettek, hogy bizonyos dolgokat Szlovákia a hazai szabályozással is meg tudna oldani, amit aztán amúgy is Brüsszel véleményezne. Ezért a volt miniszter szerint hasznosabb, ha ezt a folyamatot az Európai Bizottság vezényli le, mert ez így átláthatóbb és gyorsabb lesz.

A kérdés megoldást Simon szerint komplex módon kell megközelíteni, amit egy gépkocsihoz hasonlított. „Van úgy, hogy két autó ránézésre teljesen egyforma, azonban belsejük nagymértékben eltérő. Pontosan ezért a megjelölésük is más, az egyik az alapfelszereltséggel rendelkező termék, míg a másik a luxus kategóriában kínált verziója az adott gépjárműtípusnak" – érvelt a honatya.

Matečná egyetértett megismételve állítását, vagy egységes receptúra, vagy más csomagolás. „Maga a termékmegjelölésnek hisz, s annak a csomagolása vásárlásra csábítja. Úgy gondolja, hogy 70-80 százalékos dzsúszt vesz és nem néhány százalékos kivonatot" – mondta a tárca első embere.

Szégyentáblákkal a multik ellen?

Vitapartnerek megegyeztek abban, hogy az egyik leghatékonyabb intézkedés az úgynevezett szégyentáblák felállítása lehet. A tárcavezető elképzelései szerint az interneten közlik majd azon termékek listáját, melyek estében megállapítják a kettős minőség tényét. Simon szerint a jobb információcsere hatékonyabb lehet a törvényi szabályozásnál, ezért felszólította a polgárokat, hogy jelentsék az olyan termékeket, melyeknél fennáll a gyanúja annak, hogy alacsonyabb minőségben forgalmazzák nálunk, mint külföldön.

Az élelmiszerek kettős minőségének problémájára Robert Fico miniszterelnök már az év elején felhívta a közvélemény figyelmét. Ennek kapcsán márciusban találkozót kezdeményezett a V4 országok kormányfőivel, akik megbízták Ficot, hogy a témával kapcsolatban folytasson tárgyalásokat Brüsszelben az Európai Bizottság illetékes képviselőivel. A tárgyalásokra július 27-én került sor, ahol döntöttek, hogy a kérdésről október 13-án pozsonyi csúcstalálkozón egyeztetnek tovább.

Csúcstalálkozó az „Azonos minőségű termékeket mindenkinek" jegyében

Az október 13-án „Azonos minőségű termékeket mindenkinek" címmel Pozsonyban tartott csúcstalálkozón a visegrádi országok kormányfőin kívül Věra Jourová uniós biztos, az Európai Bizottság fogyasztóvédelmi felelőse is felszólalt. A pozsonyi várban pedig találkoztak a visegrádi négyek és az Európai Bizottság képviselői.

Věra Jourová uniós biztos felszólalásában ismertette az unió terveit, amelyek elsősorban az egyes országok élelmiszer-tesztelési támogatásain alapulnak. Erre a célra az unió egymillió eurót különített el. Jourová azt is kiemelte, hogy a kelet-európai fogyasztók kevésbé igényesek, s ezzel teret nyitnak arra, hogy másféleképpen járjanak el velük szemben, mint a nyugat-európai fogyasztókkal szemben.

Szlovákia sikeres volt abban a vonatkozásban, hogy az azonos minőségű élelmiszerek témája annak ellenére napirendre került, hogy néhány hónappal ezelőtt a nagyobb államok csak legyintettek erre. Viszont ma már az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker és a francia elnök, Emmanuel Macron is az azonos minőségű élelmiszerek szükségszerűségéről beszél. Fico szerint mostanra már több multinacionális cég is jelentős lépéseket tett annak érdekében, hogy a helyzet javuljon, és remélhetőleg ez a vita is hozzájárul ahhoz, hogy a multinacionális cégek viselkedése megváltozzon a kelet-európai fogyasztókkal szemben.

TASR/SITA/Gazdaság.sk
Fotó: Profimedia.cz

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia