szerda, december 19, 2018

Keresés

Nem mindenkinek fedezi az egészségbiztosító az újfejlesztésű gyógyszerek árát

2486- Az elutasítás egyenlő a halálos ítélettel
- Megoldást jelenthetne a kritériumok lazítása
- Csak a pénz kérdése?
- A probléma a betegségek egész spektrumát érinti
- Fennáll a pénzügyi és a klinikai kockázatok veszélye
- Néhány szó az idiopátiás tüdőfibrózisról

Némely megbetegedés esetében a beteg életbemaradása az orvos és betegbiztosító közti küzdelemtől függ. Az életbemaradás reményét a drága és modern készítmények jelenthetik, melyeket a biztosítók csak kivételes esetben hagynak jóvá, azonban nem minden kezelésre szoruló beteg részére.

Az olyan halálos betegség esetében, mint az idiopátiás tüdőfibrózis 149 nyilvántartott betegből a harmaduk nem kapja meg az innovatív kezelést. A biztosítók a korlátolt nagyságban rendelkezésre álló pénzeszközökkel érvelnek. A biztosítók döntésétől való függőséget csökkentené az egészségügyi minisztérium a gyógyszerek árának térítéséről szóló törvénymódosító javaslata. Azt, hogy milyen eredménnyel fog járni a tárca kezdeményezése, a gyógyszergyártók döntése fogja nagymértékben befolyásolni.

Egyénileg dönt az adott egészségbiztosító

Az idiopátiás tüdőfibrózisban szenvedők az innovatív gyógyszerek hiányában nem élnek tovább 5 évnél. Ezek a gyógyszerek azonban nincsenek a kategorizált készítmények között, ezért nem is lehet őket receptre kiváltani. A készítmények beszerzését minden egyes paciens esetében saját kritériumai alapján egyénileg dönti el az adott egészségbiztosító.

Az elutasítás egyenlő a halálos ítélettel

„Ha a biztosító nem hagyja jóvá a betegnek a pirfenidón és a nintedanib nevű gyógyszereket az olyan mintha kimondták volna a paciens számára a halálos ítéletet" mondta az egyik paciens, Zuzana Goceliaková a „Remény a tüdőnek" polgári társulás egyik alapítója, amely az említett betegségben szenvedőket és azok családtagjait fogja össze. „Ez a probléma a legkomolyabb, s nehezen gyógyítható a betegségek közé tartozik. Az orvosság eléréséhez nem szerencsének kellene közrejátszani, mindenkinek meg kellene kapnia, aki rászorul. Sajnos nagyon sok paciensen már nem lehet segíteni" – közölte szomorúan Goceliaková, akit már húsz éve kínoz a fulladás és a folytonos száraz köhögés, valamint a beteges fáradság.

Megoldást jelenthetne a kritériumok lazítása

A betegséget két regisztrált készítmény lassítja a pirfenidón és a nintedanib. Az elutasított betegek magas százalékú elhalálozását igazolta Anna Feketeová, a Kassai Állami Gyerekkórház tüdőorvosa. Az elutasításoknál két tényező játszik közre. „Vagy túlságosan magasra állítja a biztosító az adott gyógyszer folyósításának kritériumait, vagy az orvos nem elégségesen indokolja meg, hogy miért látja szükségesnek a nem kategorizált készítmény ingyenes alkalmazását" – ismertette Feketeová, hozzátéve, hogy lehetséges megoldást jelenthetne a kritériumok lazítása.

Csak a pénz kérdése?

Az egészségbiztosítók az utóbbi három évben 146 kérvényt kaptak, hogy támogassák a fent említett készítményekkel történő kezelést. Mind a három biztosító azzal érvelt, hogy a törvény nem írja elő részükre a nem kategorizált gyógyszerek finanszírozását, főleg akkor, amikor korlátozott a költségvetésük. A nintedanib nevű készítmény egy hónapos adagja a paciens részére 1500 euróba kerül. Az Általános Egészségbiztosító (VšZP) közölte, hogy az idén a két említett gyógyszerre már 1,17 millió eurót költött.

A VšZP tudatában van annak az új pénzigényes kezelések a jelenlegi térítéses rendszerben nehezen fenntarthatóak. „Mivel a kérelmek száma évről évre nő, s a biztosító költségvetése korlátozott, szükség van az állami gyógyszer politika rendszer szintű átgondolására" – vélekedett Viktória Vasilenková, a VšZP szóvivője, hozzátéve, hogy az előkészítés folyamatában van az új jogszabályozás, amelynek célja elérhetőbbé tenni a legújabb és pénzigényes kezeléseket.

A probléma a betegségek egész spektrumát érinti

A csak kivételre engedélyezett gyógyszerek térítésének problémája jelen van a betegségek egész spektrumában, de leginkább a daganatos betegségek esetében. Tipikus példa a báni Viera asszony esete, akit specifikus tüdőrákkal kezelnek. Az Union egészségbiztosító a modern készítmény iránti kérelmét elutasította, annak ellenére, hogy a kezelőorvosa figyelmeztette a biztosítót, hogy paciensének olyan daganata van, ami mutálódhat. Ebben az esetben a standardkezelés eredménytelen volt.

Az Union azzal védekezett, hogy a kérvény benyújtásának idejében nem használták ki az összes elérhető gyógymódot. „Nem teljesült az a feltétel, hogy a javasolt készítmény az egyedüli megfelelő gyógymód legyen, ezért nem lehet azt az egészségbiztosítás által finanszírozni" – fogalmazott Iveta Schererová, az Union biztosító revíziós orvosa.

Az új jogi norma pozitív változásokat hozhat

Az új jogi normát a parlament fogja tárgyalni, a tervezett változás jövő év januártól léphet érvénybe. Van itt azonban egy bökkenő, ami bizonytalanságot kelthet, ugyanis az egészségbiztosítási rendszerből 75-90 százalékig lesz finanszírozható a drága készítmények beszerzése, a különbözetet a gyógyszergyártóknak kellene állniuk.

Az Innovatív Gyógyszeripari Asszociációjában (AIFP) tömörült gyártók kifejezték elhatározásukat, hogy részt vesznek az innovatív gyógyszerek hozzáférésének a javításában. Azonban olyan szerződéseket kérnek a biztosítóktól, melyekkel a felelősség egy részét is áthárítanák a biztosítókra.

Fennáll a pénzügyi és a klinikai kockázatok veszélye

„Az ilyen megállapodásokkal a gyártók és a biztosítók nemcsak a pénzügyi, de a klinikai kockázatokat is megosztják, melyek az új készítmény bevezetésével járnak" - hangsúlyozta Katarína Slezáková, az AIFP igazgatója. Hozzátette, a legfontosabb az, hogy világos és szilárd kritériumok legyenek meghatározva, melyek alapján megszabják a cégek által folyósított kedvezmények nagyságát.

„A minisztérium biztosított minket, hogy javulni fog az innovatív gyógyszerekhez történő hozzáférés. Hinni szeretnénk abban, hogy ez így is lesz, azonban még mindig nagy a bizonytalanság a paciensek között" – reagált Mária Lévyová, a Paciensek Jogait Védő Asszociáció elnöke. Szerinte az elkövetkezőkben is minden a pénzen fog múlni és azon, hogy egyességre jutnak-e a gyártók és a biztosítók. Amennyiben a két fél nem állapodik meg, a gyógyszert a gyártó nem fogja behozni.

Néhány szó az idiopátiás tüdőfibrózisról

Az idiopátiás tüdőfibrózis egy ritka tüdőbetegség, de sajnos annál veszélyesebb. Világszerte megközelítőleg 5 millió, általában 50 évnél idősebb korú embert érint, akik közül nagyjából 1000-1300-an élnek Magyarországon, azonban számuk egyre növekszik. Szlovákiában az ilyen betegségben szenvedők aránya több száz lehet. A kór lefolyása során a tüdőszövet megvastagszik, megmerevedik, és végül hegesedni kezd, mely a légzésfunkció folyamatos és visszafordíthatatlan romlásához vezet. Számos tényező okozhatja, például mérgező anyagok, porok belégzése, vagy valamilyen immunbetegség, de akár jelentkezhet gyógyszer melléhatásaként is. A betegek felénél azonban soha nem derül fény a kiváltó okra, ezt jelzi a betegség neve is, hiszen az idiopátiás azt jelenti, hogy a betegség oka ismeretlen, a fibrózis pedig a gyulladásos hegesedésre utal.

Pravda.sk/Napidoktor.hu/Gazdaság.sk
Fotó: thinkstock

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia