hétfő, december 17, 2018

Keresés

Változik a sürgősségi illeték és a megelőző vizsgálatok rendszere

2482

- Ne éljenek vissza a rendszerrel
- A valós sürgősségi ellátásért nem kell majd fizetni
- Bővül a megelőző vizsgálatok rendszere
- Minden járási székhelyen lesz ambuláns készültség

A parlament a tegnapi ülésén jóváhagyta a sürgősségi illetéket, az ambuláns készültséget és a megelőző vizsgálatok rendszerét szabályozó, egészségügyi ellátásról szóló törvény módosítását.

A sürgősségi ellátásért fizetendő illeték összege megváltozik. Amennyiben megfázással, vagy köhögéssel keresi fel a paciens a sürgősségi ellátást a jelenlegi 1,99 euró helyett 10 euró illetéket kell majd fizetnie, mivel az új törvényi szabályozás magasabb illetéket ír elő az ambuláns készültséget igénybevevők számára.

Ne éljenek vissza a rendszerrel

Az egészségügyi ellátást szabályozó törvény módosítását követően a megelőző vizsgálatok rendszere is bővül. Az új jogi norma novembertől lép érvénybe, miután az államfő is kézjegyével látja el a dokumentumot.

„Az új készültségi illeték azokat a betegeket kívánja visszatartani, akik visszaélnek a rendszerrel" – nyilatkozta Tomáš Drucker (Smer-SD), hozzátéve, hogy ez nem fogja érinteni azokat a pacienseket, akik halaszthatatlan egészségügyi ellátásra szorulnak, a köhögés és a megfázás viszont nem ebbe a kategóriába tartoznak.

A valós sürgősségi ellátásért nem kell majd fizetni

A kórházi sürgősségi ellátásért például nem fognak fizetni a frissen balesetet szenvedett betegek, vagy azok, akiknek az ellátása több mint két órát vesz igénybe, továbbá a kórházi ellátásba felvett paciensek.

Az ambuláns készültségen nem kell majd fizetni azon balesetek esetében, melyet közvetlenül az elszenvedés után látnak el, valamint a kórházi ellátásba felvett betegek esetében sem. Azonban az illeték fizetése alól nem mentesülnek azok, akik alkohol- és drogfogyasztás, vagy az orvos által megszabottól eltérően alkalmazott gyógyszerhasználat következtében szenvednek balesetet.

Bővül a megelőző vizsgálatok rendszere

Az általános orvosoknál bővítik a vizsgálatok terjedelmét úgy felnőttek, mint a gyermekek esetében. Az ingyenes igénybe vehető májteszt elérhető lesz a serdűlő és a felnőtt korosztály részére is. A fogorvosoknál a megelőző vizsgálat keretében elvégzik a csomók tapintásos vizsgálatát is. A gyermek- és serdülőkorosztály igénybe veheti majd a fogzománc ingyenes flóros kezelését is. „Ezek a vizsgálatok segítenek időben felderíteni májrákot és a szájüregrákot is" - közölte Drucker.

Jelenleg az egészségügyi biztosítással rendelkezők ingyenesen igénybe vehetik az általános orvosi, a fogorvosi, a nőgyógyászati, a szülészeti, az urulógiai és a gasztroenterológiai megelőző vizsgálatokat. Az egészségügyi tárca arra is felhívta a figyelmet, hogy ezekkel a lehetőségekkel azonban viszonylag kevés ember él.

Minden járási székhelyen lesz ambuláns készültség

Az új szabályozás értelmében minden járási székhelyen lesz ambuláns készültség. Ez az ellátás hétköznapokon 16:00 - 22:00 óráig vehető majd igénybe. A kórházi sürgősségi ellátás és az országos mentőszolgálat 22:00 óra után a megszokott módon működik majd továbbra is.

A jövőben úgynevezett kiegészítő ambuláns készültség létrejöttével is számolnak, amely önkéntes alapon működne. A tervek szerint a munkanapokon 16:00 – 22:00 óra között, valamint a munkaszüneti napokon 7:00 – 22:00 között legalább két óra terjedelemben lehet majd igénybe venni. A kiegészítő ambuláns készültség működtetőjének azonban be kell szerezni az ehhez szükséges engedélyeket.

TASR/SITA/Gazdaság.sk
Fotó: Thinkstock

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia