szerda, december 19, 2018

Keresés

Már Szlovákiában is megjelent a benzin és a gázolaj új megjelölése

2481

- Milyen lesz az új megjelölés?
- A Slovnaft fokozatosan vezeti be az új jelölést

Az Európai Unió minden tagállamának 2018. október 12-ig teljesítenie kell az üzemanyagok egységes jelöléséről szóló rendeletet.

A gépjárművezetőknek lassan egész Európában hozzá kell szokniuk a benzin és a gázolaj új megjelöléséhez. Ezt fokozatosan a hazai üzemanyagtöltő állomások is bevezetik, de egyelőre még maradnak a mostani jelölések is. A változtatást az EU vezette be, azzal a céllal, hogy a fogyasztók könnyebben tájékozódhassanak.

„Az új jelölést egyelőre csak kiegészítő címkézésként használjuk, az üzemanyagok megszokott eredeti jelölése is megmarad" – közölte Maroš Stano, a gazdasági minisztérium szóvivője, hozzáfűzve, hogy az unió bármelyik benzinkútján a járművezetőket az üzemanyagok egyforma jelölése segíti majd a tankoláskor.

Milyen lesz az új megjelölés?

Európában a gázolaj jelölése B7, a benziné E5, és a motorokban használt cseppfolyós gázé az minden üzemanyagtöltő állomáson LPG.

A szomszédos Csehországgal ellentétben, Szlovákiában egyelőre nem lesz forgalmazva az E10 jelzésű benzin, mert az legalább 10 százalék alkoholt is tartalmaz, és a régebben gyártott motorokba, melyekből nálunk még mindig elég sok van, nem megfelelő.

A Slovnaft fokozatosan vezeti be az új jelölést

A Slovnaft az üzemanyagtöltő állomásain a már elkezdte az új jelölés alkalmazását az, összekötve az uniós változtatásokat az egyes termékeinek változtatásával.

„Az új márkával az általunk üzemeltett 253 benzinkúton fokozatosan megjelenik az unió által előírt új üzemanyagjelzés is. Ezzel társaságunk csatlakozik az üzemanyagok Európai Unió keretén belüli egységes megjelöléséhez" – ismertette Anton Molnár, a Slovnaft szóvivője.

A rendelkezésre álló információk alapján a többi üzemanyag forgalmazó társaság még nem kezdte el a változtatást. Az OMV a hivatalos megkeresésre még nem nyilatkozott az uniós jelölés alkalmazásáról a társaságnál. Az egyes tagállamoknak 2018. október 12-ig teljesíteni kell az erre vonatkozó rendeletet.

Tvnoviny.sk/Felvidék.ma
Foto: Slovnaft

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia