hétfő, december 17, 2018

Keresés

Módosítják a sürgősségi gyógyszerellátó rendszert

2478

- Hétvégeken a gyógyszerkiadás határideje a legközelebbi munkanapra tolódik
- A hétvégi szállítások nem gazdaságosak
- A lehetséges komoly szankciók terhe mellett működik a jelenlegi rendszer

Az egészségügyi minisztérium néhány hónappal a gyógyszer forgalmazási kötelezettség módosító rendeletének bevezetése után újra változtatna az úgynevezett sürgősségi gyógyszerellátó rendszeren.

A jelenlegi sürgősségi gyógyszer-ellátórendszer arra kötelezi a disztribútorokat, hogy 48 órán belül biztosítsák a betegek részére a szükséges orvosságot, amennyiben azt a patikában nem kapja meg. A minisztérium új szabályozása szerint a jövőben, a hétvégék és az ünnepnapok esetében a gyógyszerkiadás határideje a legközelebbi munkanapra tolódna át. Az egészségügyi ezzel a módosítással egészítené ki a gyógyszertörvényt.

„Azt tapasztaljuk, hogy azon páciensek száma, akik a hétvégén jelentik be a gyógyszerkiadás iránti igényüket csupán egy vagy kettő a sürgősségi gyógyszerellátó rendszer bevezetése óta eltelt teljes időintervallum alatt. Ez aránytalanul magas költségekkel terheli a forgalmazói láncot" – közölte Tomáš Drucker egészségügyi miniszter.

Hétvégeken a gyógyszerkiadás határideje a legközelebbi munkanapra tolódik

A tárca szerint a sürgősségi gyógyszerellátó rendszer áprilisi bevezetésének köszönhetően jelentősen lecsökkent a hiányzó gyógyszerekről érkező bejelentések száma, s a hiány sok gyógyszer esetében teljesen megszűnt. „A világos szabályok és a magas összegű szankciók kilátásba helyezése kedvező eredménnyel járt. Napjainkban a páciensek megtalálják a gyógyszertárakban a gyógyszereket, esetleg a lehető legrövidebb időn belül megkapják azokat" - magyarázta Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője.

A gyógyszerek és egészségügyi segédeszközök forgalmazóinak társulása (ADL) üdvözli a minisztérium javaslatát. „A jogszabályok módosítása ezen a területen előnyös lesz az egész ellátó lánc számára és semmilyen módon nem veszélyezteti a páciensek hozzáférését a szükséges gyógyszerekhez" - közölte Koloman Gachall, az ADL elnöke.

A hétvégi szállítások nem gazdaságosak

Hozzátette, hogy a gyakorlat azt mutatja, hogy a hétvégi szállítások nem gazdaságosak. „Teljesen elhanyagolható számú esetben használják ki. Tudatosítanunk kell, hogy a teljes nonstop sürgősségi rendszer fenntartása az év 365 napjában, a gyakorlatban jelentős mértékben megemelte a forgalmazók kiadásait, mivel ezekben a társaságokban például a sofőröknek, raktárosoknak, szerviz- és adminisztratív menedzsereknek napi 24 órában készültségben kell lenniük, akkor is, hogyha a sürgősségi ellátórendszeren keresztül egyetlen egy megrendelés sem érkezik be" – összegezte Gachall.

A gyógyszertárak vonatkozásában a sürgősségi gyógyszerellátó rendszer problémamentesen működik – szögezte le Ondrej Sukeľ, a Szlovák Gyógyszerészeti Kamara (SLeK) elnöke, hozzátéve, hogy a gyógyszerkiadás legközelebbi munkanapra történő módosítását ésszerű megoldásnak tartja.

A lehetséges komoly szankciók terhe mellett működik a jelenlegi rendszer

A jelenlegi sürgősségi gyógyszerellátó rendszer a szükséges gyógyszerek hozzáférhetőségét hivatott szavatolni. Amennyiben a patikák igénybe veszik a szolgáltatást, a gyártó, vagy a forgalmazó számára kötelező a készítmények 48 órán belüli szállítása. Amennyiben ezt nem teljesítenék, a vonatkozó törvény értelmében akár 100 ezer euróig terjedő bírság is kaszabható rájuk, s ha ismételten előfordulna ilyen hiányosság a részükről, már 1 millió eurós büntetés veszélye fenyegeti őket.

TASR/Gazdaság.sk
Fotó: SITA

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia