szerda, december 19, 2018

Keresés

V4-es országok közül nálunk vannak a legmagasabbak az élelmiszerárak

2477

- Ausztriában 40 százalékkal drágábbak az élelmiszerek
- Lengyelországban a legkifizetődőbb bevásárolni
- Emelkedett az agrártermékek világpiaci ára

Az élelmiszerek és alkoholmentes üdítőitalok árainak vonatkozásában az unión belül csupán hat országban alacsonyabbak az árak, mint nálunk, derül ki a Postabank elemzéséből, melyet a legújabb, 2016-os Eurostat adatok alapján állított össze.

A bank elemzői szerint a szlovákiai lakosok a hazai boltok árait leggyakrabban a szomszédos országok áraival hasonlítják össze, eszerint az élelmiszerek és az üdítők ára minálunk a legmagasabb a V4-es országok közül.

Ausztriában 40 százalékkal drágábbak az élelmiszerek

Csehországban és Magyarországon 9 százalékkal alacsonyabb árak szerepelnek az árcédulákon, mint Szlovákiában. „Lengyelországban az élelmiszerek és az alkoholmentes üdítők 30 százalékkal olcsóbbak, mint nálunk. Emiatt a határok mentén élő szlovákiai polgárok a szomszédos országokba járnak élelmiszert vásárolni, ahol olcsóbban jutnak hozzá, mint idehaza. Az említett V4-es országokon kívül jelentősen olcsóbbak az élelmiszerek Romániában, Bulgáriában, és Litvániában – állapították meg Postabank elemzői.

Összességében azonban az unióban 13 százalékkal, az euróövezetben pedig 21 százalékkal drágábbak az élelmiszerek, mint Szlovákiában. Az egész unión belül legdrágábban Dániában lehet vásárolni, mivel az ottani üzletekben az élelmiszerárak 68 százalékkal magasabbak, mint nálunk, a drágaságot tekintve Izland következik 66 százalékkal és Svédország 43 százalékkal. A szomszédos Ausztriában az élelmiszerekért 40 százalékkal kell többet fizetnünk.

Lengyelországban a legkifizetődőbb bevásárolni

Az árak szempontjából Lengyelországban a legkifizetődőbb bevásárolni. A legjelentősebb árkülönbség az olajok és a zsírok vásárlásánál jelentkezik, mivel az áruk 42 százalékkal alacsonyabb, mint nálunk. Nagyjából egyharmaddal kevesebbe kerül náluk a kenyér és a pékáruk, a hal, a tej, a sajtfélék, a tojás, és sok egyéb élelmiszer.

A Postabank egyben arra is felhívja a figyelmet, hogy az ilyen külföldi bevásárlásoknál figyelembe kell venni az utazási költségeket, és az aktuális árfolyamváltozás hatását is. Például áprilistól a cseh korona és az euró árfolyama a mi szempontunkból érezhetően meggyengült, ami az ottani bevásárlásokat kedvezőtlenül befolyásolja.

Emelkedett az agrártermékek világpiaci ára

Az élelmiszerek ára jelenleg jelentősen emelkedik, nemcsak nálunk, de összes többi európai országban. Mindez az analitikusok szerint összefüggésbe hozható az agártermékek a világpiacon tapasztaltható drágulásával. Legmarkánsabb növekedést a tej, a vaj és a további tejtermékek esetében volt tapasztalható.

Viszonylag sok európai állattenyésztő ugyanis a tejválság következtében csökkentette az szarvasmarha állományát. Ez most aktuálisan a tejhiányban mutatkozik meg, ami nyomást gyakorol az árak emelkedésére. Azonban drágult a hús, a gabona, zöldség és a gyümölcs, elsősorban azon mezőgazdasági termékek esetében, melyeknél jelentős fagykárok jelentkeztek tavasszal, vagy éppen a nyári szárazság sújtotta őket.

Webnoviny.sk/Gazdaság.sk
Fotó: thinstockphotos

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia