hétfő, október 22, 2018

Keresés

Zsarolással az adósságfék ellen

2452A kormánykoalíció hétfőn, szeptember 11-én sikeresen átnyomta a parlamentben azt a javaslatot, amellyel megbízzák a parlament pénzügyi bizottságát az adósságfék eltörlésének előkészítésével. Az indok eléggé banális: a „nincs más alternatíva" koalíció még több pénzt tudjon elverni, akár az eljövendő nemzedékek számlájára is.

Persze ez még nem jelenti automatikusan az adósságfék eltörlését, mivel az alkotmánytörvény módosításához 90 szavazat szükséges. De a szándék zsebre megy és láthatóan az ellenzéki szavazatok megszerzéséhez ki fogják használni az elmaradott régiók elégedetlenségét.

Az adósságfékről annyit kell tudni, hogy nem engedi az államadósságot a GDP 60%-a fölé emelkedni, és már 50% felett különböző intézkedések meghozatalára kötelezi a kormányzatot és a parlamentet. Szlovákia 41 milliárd euró körüli adóssága jelenleg 53,5%-os arányban van a GDP-hez viszonyítva.

Az adósságféket az Ódor Lajos és Horváth Mihály köré csoportosuló szakemberek tudták bevezettetni 2011-ben, amikor is a kormány lényegében megbukott és a válság utáni évek környezetében hetekig alig tudott az ország külföldi hitelekhez jutni. Az adósságfékkel, valamint a költségvetési tanács megalakításával Szlovákia vissza tudta állítani a hitelezők megrendült bizalmát.

Tehát a kormány keze meg van kötve, pont olyan pillanatban, amikor nagyon olcsón lehetne kölcsönhöz jutni, és úgy néz ki, hogy a jelenlegi koalíció nem akar a jövőbe tekinteni. Hajlandó volna beáldozni az ország pénzügyeibe vetett bizalmat, emelni az adósságot, csak azért, hogy a jelenben nagyobbat tudjon szakítani.

Indoklásuk szerint mintegy 1000 km-nyi négysávos utat szeretnének megépíteni.

Szlovákiában ennek a költsége nehezen megbecsülhető, mert már építettek hat millió euróért is egy kilométert, de hatvan millióért is. Ezért a szakértők a kormánykoalíció igényeit mintegy 20-30 milliárd euróra taksálják, ami ugye az államadósságot 75-85%-ra repítené. Ezt jelen pillanatban az ország gazdasága el is tudná viselni, de egy újabb válságban hasonló helyzetbe kerülhetünk, mint Magyarország vagy Görögország került 2010 után.

A „nincs más alternatíva" kormánya láthatóan politikai kényszerhelyzetbe került, saját hozzá nem értése miatt. Az ország gazdaságilag, fejlettség szempontjából megosztott, és ennek feloldására nincs más válasza a tarsolyában, mint az autópálya-építés.

A jelenlegi autópályák viszont rettenetesen drágán épülnek, ezért nem jut forrás a továbbiakra, így a saját tehetetlenségüket rákenik az adósságfékre. Mintha csak a pénz hiányozna, pedig ha rendelkezésre állna, akkor is csupán három beruházást tudnának elkezdeni, mivel a többi még nincs előkészítve. A pénz pedig elfogyott, mert láthatóan az R-7-es pályaszakaszon is csak pár teherautó tologatja a földkupacokat egyik helyről a másikra.

A pénz pedig elfogyott

Bár az alkotmánytörvény megváltoztatásához ellenzéki szavazatokra is szükség lesz, mégis tartok tőle, hogy ez a koalíció igenis meg fogja találni az ingadozókat és sikerrel jár. A koalíció tárgyalási stratégiáját előrevetíti Bastrnák Tibor parlamenti képviselő, aki a komáromi elkerülő útról tartott lakossági fórumon tulajdonképpen megzsarolta mind a városát, mind városának képviselőtestületét egy eléggé vitatott javaslat gyors jóváhagyása érdekében.

A zsarolás ténye konkrétan abból állt, hogy ha nem hagyják gyorsan jóvá a Holt-Vág feletti elkerülő út nyomvonalát, akkor nincs értelme megépíteni az R8-ast Nagytapolcsány-Nyitra-Komárom között, azaz ebben az esetben nincs értelme besorolni az R8-ast az adósságfék eltörlését indokoló csomagba. Abban kétségkívül igaza van a képviselő úrnak, hogy ha az adósságféket eltörlik – ami az ország súlyos eladósodását jelentené – és az R8-as nincs a megvalósítandó projektek között, akkor az életben nem számolhatnak négysávos úttal Komárom és Nagytapolcsány között – bár félek, akkor sem, ha besorolnák.

A zsarolós módszer jó fegyver lesz a koalíció kezében

Az egésszel az a legnagyobb bajom, hogy ez a „nincs más alternatíva" kormánykoalíció elhitette a választókkal: a régiók fejlesztését egyedül az oda vezető autópálya segíti. Úgy tűnik, ez a zsarolós módszer jó fegyver lesz a koalíció kezében az egyes ellenzéki képviselők megpuhítására, mert ki ne szeretné, hogy a régiójába négysávos út vezessen, és ki akarna szembemenni régiója „csinált" érdekeivel. („csinált utakon, vezettessél vakon" – idézet egy kuruc dalból)

Pedig vannak életszerűbb és hatékonyabb programok is a régiófejlesztésre, mint például a Baross Gábor Terv, amely apró, egymásra épülő lépések sorozatában látja a fejlődést. Ezt a programot támasztja alá a Pénzügy-politikai Intézet tanulmánya is, amely sokkal kisebbnek mérte a megépült autópálya hatását a régiók fejlődésében, mint amit a kormányzat látni szeretett volna. Nem hiába küldte őket vissza kedvenc közlekedési miniszterünk a kaptafájukhoz, hogy ne az útépítéseknél rontsák az üzletet.

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia