hétfő, október 22, 2018

Keresés

A koalíciós pártelnökök aláírták a Danko által követelt szerződéstoldalékot

2450- Megyei és járási szinten is létrehozzák koalíciós tanácsokat
- Az ellenzék csak amatőrök gyülekezete
- Specifikáltuk az együttműködés módját az alsóbb szinteken
- Amennyiben szükséges lesz, újra kipótoljuk a szerződést

A három pártvezető – Robert Fico (Smer-SD), Bugár Béla (Most-Híd) és Andrej Danko (SNS) – a korábbi egyeztetések helyszínéül is szolgáló Bôrik kormányhotelben ma aláírta a koalíciós szerződés kiegészítését, s idővel a programnyilatkozat bővítését is tervezik.

„Megegyeztünk a működési szabályokban, például, hogy minden hétfőn találkozunk majd, ami lehetővé teszi számunkra, hogy egyeztessük a parlament ülését és a szerdai kormányülést" – közölte a miniszterelnök a ma aláírt dokumentummal kapcsolatban. A pártok

Fico tájékoztatása szerint abban is megállapodtak, hogy 24 órával azelőtt, hogy valamilyen anyag megtárgyalásra kerülne, a felek áttanulmányozásra megkapják azt.

Megyei és járási szinten is létrehozzák koalíciós tanácsokat

A kommunikációt egy magasabb szintre kívánják emelni a kormánypártok. „Elfogadtuk, hogy megyei és járási szinten is létrehozunk koalíciós tanácsokat, annál is inkább, mert sikerrel szeretnénk szerepelni a megyei választásokon" – mondta a kormányfő.

Megfogalmazása szerint a novemberi megyei választás „jelentős próba lesz és megmutatja, hogy hol tartunk és ki melyen politikai erőt képvisel". Hozzátette, hogy a mostani szerződés kiegészítése egy formális lépés, amit követni fognak azok a döntések, melyek tartalommal töltik meg azt.

Az ellenzék csak amatőrök gyülekezete

A miniszterelnök vélekedése szerint a kormánykoalíció a jelenlegi válságból megerősödve kerül ki, és – ahogy azt már megszokhattuk – ennek a kormánynak nincs alternatívája... „Ma Szlovákiában nem létezik olyan alternatíva, amely pótolhatná ezt a kormánykoalíciót" – jelentette ki immáron sokadszor a kormányfő. Hozzátéve a maga "finom" modorában, hogy az ellenzék csak az amatőrök gyülekezete, amely elszigeteltségbe döntheti az országot.

„A jó viszonyok alapját a jó szerződések adják" –mondta Danko a dokumentum aláírását követően, aki örömét fejezte ki, hogy megtalálták azt a mechanizmust, amely majd segít megelőzni a félreértéseket. Hozzátette, hogy tovább tárgyalnak majd az új kormányprogram-nyilatkozatról.

Specifikáltuk az együttműködés módját az alsóbb szinteken

„Olyan dokumentumot írtunk alá, amely pontosítja a kormánykoalíció további működését. Komolyan úgy gondolom, hogy ezekkel pontosításokkal megelőzhetők a különböző fals visszhangok és félreértések" – bizakodott az aláírást követően Bugár Béla. A kormánykoalíció működést a jövőben úgy képzeli a vegyes párt elnöke, hogy a felek előbb találkoznak, s csak aztán közölnek majd erről információkat.

„Tovább léptünk, specifikáltuk az együttműködés módját az alsóbb szinteken, ennek alapján sokkal gyorsabban és hatékonyabban teljesíthetjük a kormányprogramban foglaltakat" –egészítette ki Bugár.

Amennyiben szükséges lesz, újra kipótoljuk a szerződést

A Most-Híd elnöke szerint nem az a fontos, hogy kibírja a kormány ezzel a koalíciós szerződéssel a ciklust. „Amennyiben szükséges lesz, újra kipótoljuk azt. Számunkra alapkérdés, hogy teljesüljenek a kormány ígéretei. Ezen dolgozunk" – mondta Bugár.

A konkrét intézkedéseket érintő felvetésekre reagálva Robert Fico beszámolt, hogy pártja már egy ideje melegen tartja az éjszakai pótlékok, a szombati és a vasárnapi munkáért járó pótlékok, a minimálbér emelésének kérdését, mint ahogyan a nők munkájának kellő megbecsülését és jutalmazást, valamint intenzíven dolgoznak a 13. fizetés bevezetésén is.

Mindehhez azonban meg kell vizsgálni a költségvetés alakulását, hogy felelősségteljesen lehessen dönteni a vázolt kérdéskörökben, mondta a kormányfő. Danko és Fico a továbbiakban még vázolták az általuk dédelgetett szlovák légitársaság létrehozásának lehetőségét.

A koalíciós szerződés kiegészítését a pártvezetők megegyezése után létrejött munkacsoport készítette elő, mivel Danko még a múlt hónap elején felmondta a koalíciós szerződést és ezzel kormányválságot robbantott ki.

TASR/TA3/Gazdaság.sk
Fotó: TASR

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia