hétfő, október 22, 2018

Keresés

Fico: Nincs szükség népszavazásra a mag-Európába történő integrációhoz

2447

- A mag-Európa Szlovákia perspektívája és jövője is egyben
- Magasabb szintre kell emelni a hazai szociális ellátórendszert

Robert Fico (Smer-SD) kormányfő úgy gondolja, hogy nem szükséges népszavazásra tartani arról, hogy Szlovákia az unió mélyebb integrációjának része legyen-e, vagyis csatlakozzon-e a mag-Európához.

„Azonban ezt nem zárom ki, csak úgy gondolom, hogy jelenleg ezt nem szükséges elvégezni" - nyilatkozta a miniszterelnök szeptember 10-én, a TA3 hírtelevízió „A politikában" című vitaműsorában.

A mag-Európa Szlovákia perspektívája és jövője is egyben

Fico szerint a mag-Európa Szlovákia perspektívája és jövője is egyben, meg kell azonban várni azt hogyan fog az körvonalazódni, milyen lesz a szorosabb integráció. Megállapította, hogy Szlovákiának ott kell lenni az ezt érintő döntések meghozatalánál, ezért nagyon hasznos az, hogy a szlovákiai szakemberek közvetlen kapcsolatban lesznek a francia elnök csapatával. „Különösebb nehézségek nélkül rögtön a kezdetektől tudni fogjuk, hogy mivel jár ez"- magyarázta a kormányfő.

Emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság benyújtotta a szociális jogok európai pilléréről szóló javaslatát, amely vélhetően a tagországok szociális rendszereinek az összehangolását szolgálja majd. Egyebek mellett tartalmazza a minimálbér kérdését és a betegellátás javítását is.

Ellenpéldaként itt azért érdemes megemlíteni a nyugat-európai államok fondorlatos mesterkedéseit is, amint szociális jogokra hivatkozva, a nyugatra kiküldött munkaerő bérének emelésével akarják megakadályozni, hogy a kelet-európaiak megrendeléseket és ez által munkalehetőséget kapjanak a nyugat-európaiak rovására. Az Európai Bizottság javaslat így több mint 100 ezer szlovákiai munkavállaló állását érintheti, elsősorban a teherfuvarozás vonatkozásában.

Magasabb szintre kell emelni a hazai szociális ellátórendszert

Szlovákia azonban a miniszterelnök szerint a maga útját járja, és ő a hazai nyilvánossággal szeretné megvitatni a szlovákiai szociálisjogok pillérének a kérdését. „Miért ne lehetne a minimálbér az Alkotmányban rögzítve? Hiszen ez egy nagyon fontos eszköz" – érvelt.

Saját megfogalmazása szerint tehát olyan témákról kíván beszélni, melyek magasabb szintre emelhetnék a hazai szociális ellátórendszert. Példaként az éjszakai bérpótlékot, vagy a szombati és a vasárnapi munka után járó pótlékokat említette.

„Beszéljünk arról is, hogy miként fogunk reagálni a meghatározó klímaváltozásokra, amely már az ajtón kopogtat" – egészítette ki a kormányfő. Nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a bevett gyakorlatot, hogy 36 fokos kinti a hőmérséklet mellett az embereket az építkezéseken dolgoztatják. „Ez sehol másút nincs így Európában"- fűzte hozzá.

TASR/TA3/Gazdaság.sk
Fotó: bundesregierung.de

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia