hétfő, október 22, 2018

Keresés

Minimálbéren: Kevés pénzért rengeteg a munka

2446

- Embertelen körülmények között dolgoznak a munkavállalók tízezrei
- Három ember munkáját két emberrel végeztetik el
- Mentálisan a gazdasági válság idejében élnek

Kórházi mosodás, pénztáros a szupermarketben, hulladékosztályozó vagy alkalmazott a húsfeldolgozó üzemben, mind olyan szakmák melyeket csak a tengődést biztosító minimálbér körüli fizetés köt össze, egyúttal ezek a munkák veszik igénybe leginkább az embert. Ezekkel a szakmákkal ismerkedett testközelből Saša Uhlová cseh újságíró. Tapasztalatairól rejtett kamerás felvételeket készített és naplót vezetett az élményeiről, melyet az A2larm portálon publikált.

A helyzetjelentése, tapasztalatai és megállapításai sajnos vonatkozhatnának bármelyik közép-európai országra, köztük hazánkra, mert gazdasági csoda ide, munkaerőhiány oda, az elesetteket mindenhol kihasználják és még sárba is tapossák.

Uhlová a minimálbérért végzett munkát álnéven vállalt és fél éven keresztül élte az így dolgozók hétköznapjait. Nagyon érdekes betekintést add az alacsony képesítéssel végzett munka világába, ahol a káromkodás és a túlóra teljesen megszokott dolog.

Embertelen körülmények között dolgoznak a munkavállalók tízezrei

Volt úgy, hogy 8 órás munkaidőben, egy pihenőt kivéve még vizet sem mehet inni és nem távozhatott a toalettre. Talán gazdasági aranyvilágot hirdető öntelt mag-európás kormánypropaganda közepette nem is tudatosítjuk, hogy ugyanilyen embertelen körülmények között dolgoznak a szlovákiai munkavállalók tízezrei.

„A munkába korábban kell bemenni, gyakori a túlóra, rengeteg időt töltenek a munkahelyükön az emberek. A munka fizikailag nagyon megterhelő, ám a kapott bérért nem lehet rendezni még a lakbért sem, nem beszélve a családfenntartásról" – fogalmazta meg tapasztalatait Uhlová, aki 554 ledolgozott óráért összesen bruttó 1940 eurót kapott.

Három ember munkáját két emberrel végeztetik el

A munka még inkább leterhelő a munkaerőhiány következtében, mert gyakran három ember munkáját két emberrel végeztetik el, ez a gond mind az 5 általa kipróbált munkahelyen felmerült. Mindegyik munkahelyen az így felgyülemlett stressz másként mutatkozott meg. Legigényesebb a pénztárosi munka volt, amikor sokan voltak az üzletben, akkor minden mást ennek rendeltek alá.

Az emberek gyakran betegen járnak munkába, mert a betegszabadságot nem engedhetik meg maguknak, a bevételkiesés tönkretenné őket. A munkáltató is a munkaerőhiány miatt arra motiválja őket, hogy ilyen esetben ne maradjanak otthon.

„Sokan munkásszállón laknak, nincsenek együtt a gyerekeikkel, azokat a nagyszülők nevelik. De olyan emberekkel is találkoztam, akik gyermekotthonba adták saját gyereküket, mert nem volt hol lakniuk" – nyilatkozta az Info.cz portálnak az újságíró.

Mentálisan a gazdasági válság idejében élnek

Attól tartva, hogy a jelenlegit elveszítik és jobbat sem találnak, nem keresik a jobb munkát. Mentálisan a gazdasági válság idejében élnek, amikor nem volt munkalehetőség, arra programozzák magukat, hogy annak a kicsinek kell örülni ami most megvan. Gyakran hangozatott közhely volt: „örüljön annak, hogy van hol dolgoznia".

Nem is tudnak arról, hogy jobb munkalehetőség is létezik. Az alacsonyan képzett embereknek gyakran még internetkapcsolatuk sincs, ezért az új munkahely felkutatása számukra nehézkes. „A telefonkártyájukon nincs egyenleg és állásriportokra egyáltalán nincs idejük, mert leköti őket a munkahelyük" – mondta Uhlová.

Az újságíró annak a véleményének adott hangot, hogy szinte felfoghatatlan az, amikor a társadalom számára pótolhatatlan munkát végeznek, annyi pénzt sem keresnek, hogy tisztességes szállást és étkezést biztosítsanak maguknak, s emberként élhessenek.

Ha ez a kórkép ismerősnek tűnik valakinek, sajnos az nem a véletlen műve. Leginkább a magas munkanélküliségi rátával küzdő hazai régióban hasonló módszerekkel zsigerelik ki az embereket, s helyzetet az is súlyosbítja, hogy aki munkát akar találni sokszor több száz, vagy ezer kilométerre kell elkerülnie, hogy a sajátjait hanyagolva, mások családtagját ápolja.

eTrend.sk/A2alarm.cz/Gazdaság.sk
Fotó: eTrend.sk

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia