hétfő, október 22, 2018

Keresés

Danko állítólagos korrupciójáról szóló anyagot kapott Nicholsonová

2445

Lucia Ďuriš-Nicholsonová (SAS) szerint az információ olyan forrásból származik, akit a rendőrség a legmagasabb bizalmi szintre sorolt.

A parlament alelnöke Lucia Ďuriš-Nicholsonová saját elmondása szerint a postaládájában egy írásos dokumentumot talált, amely a Nemzeti Biztonsági Ügynökség (NAKA) múlt év augusztusából származó titkosított bűnügyi információit tartalmazta.

„Az információ szerint a parlament alelnöke Andrej Danko az oktatásügyi minisztérium alá tartozó uniós pénzügyi alapokkal kapcsolatos korrupciós botrányba keveredett" – ismertette a képviselőasszony.

Az információ Ďuriš-Nicholsonová szerint olyan forrásból származik, akit a rendőrség a legmagasabb bizalmi szintre sorolt. Jelenleg is titkosítva van az anyag, ezért nem lehet belőle semmit felolvasni. A képviselőasszony a parlament szeptember 7-ei, Ján Richter (Smer-SD) leváltására összehívott rendkívüli ülésén közölte mindezeket.

Richter munkaügyi minisztert ismételten meneszteni próbálták a „Tiszta nap" nevű intézmény körül kialakult botrány miatt. A miniszter bírálói közé a kormánykoalíció egyik pártja, az Szlovák Nemzet Párt is csatlakozott és szeptember 6-án felszólította Robert Ficot (Smer-SD) kormányfőt, hogy menessze a miniszterét.

Ďuriš-Nicholsonová megállapítása alapján két lehetőség merülhet fel, hogy miként jött létre a bizonyos dokumentum. „Ez vagy egy kitaláció, amit politikai megrendelésre készítettek azzal a céllal, hogy a jövőben megzsarolhassák a parlament alelnökét, vagy ez egy szokványos eljárása a NAKA munkatársának, aki standard módszerekkel jutott el a hiteles forrásából származó információk alapján Andrej Danko lehetséges korrupciós magatartásáig.

Amennyiben a második lehetőség áll fenn Ďuriš-Nicholsonová feltette azt a kérdést vajon a rendőrség 2016 augusztusától megtett-e minden szükséges lépést, hogy bizonyítékokkal igazolja a felvetett állításokat. A képviselő az ügyben feljelentést tett a rendőrségen. „Én az utolsó pontig teljesítettem a kötelességem" – jelezte.

A Szlovák Nemzeti Párt alelnöke Jaroslav Paška elmondta, hogy nem tudott az Andrej Dankora vonatkozó bűnügyi információk létezéséről, szerinte egyébként is ennek a kezelése a rendőrségre tartozik.

A rendőrség nem tudja, hogy milyen információkkal rendelkezik Nicholsonová

A rendőrségnek nincs tudomása arról, hogy a parlament alelnöke Lucia Ďuriš-Nicholsonová, hogy milyen információkkal rendelkezik Andrej Danko, a parlament elnökével kapcsolatban. A képviselőnő közlése szerint a rendőrség tevékenységével összefüggő bűnügyi információról van szó. Erről az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatta szeptember 9-én a TASR hírügynökséget.

„A rendőrség a bűncselekmények felderítése és kivizsgálása során a bűnügyi eljáráson kívül operatív nyomozó munkát is végez, amihez a bűnügyi hírszerzés is tartozik. Minden így beszerzett információt a vonatkozó törvények szerint ellenőriznek, főleg azért, mert elég alacsony a hitelességük és az igazságtartalmuk. Ezért nem lehet ezeket felhasználni a büntetőeljárás során. Csak elvégzett ellenőrzés után döntenek arról, hogy mi legyen az ilyen információ sorsa. Amennyiben a tartalmuk nem nyer visszaigazolást, az eljárást beszüntetik. Ellenkező esetben továbbítják azt a büntetőeljárás lefolytatására" – olvasható a rendőrségi közleményben.

„A most közölt információkon túl nincs módunkban további információkat közölni arról, hogy Andrejko Danko, a parlament elnökének személye ellen folyik-e, illetve a múltban folyt-e büntetőeljárás bármilyen felmerült bűncselekmény gyanújával kapcsolatban" – fogalmaz a rendőrség állásfoglalása. „Minden személy, aki ilyen irattal rendelkezik, nem terjesztheti azt, s köteles haladéktalanul átadni büntetőeljárásban illetékes hatóságoknak, ellenkező esetben azt kockáztatja, hogy őt is büntetőeljárás alá vonják" – figyelmezet közleményében a rendőrség.

TASR/Gazdaság.sk
Fotó: TASR

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia