hétfő, október 22, 2018

Keresés

Egekben a vaj ára és még tovább emelkedhet

2444

- A piacon nincsen elegendő mennyiségű vaj
- Az unió is tejhiánnyal küszködik
- Az ár stabilizálása érdekében csökkenteni kell az importfüggőséget
- Egyre több háztartás tér vissza a növényi olajokról a vajra

Még idén bekövetkezhet, hogy az élelmiszerek azért fognak drágulni, mert túl drága a vaj. A kedvezőtlen időjárás, egy uniós szabályozás, valamint a növekvő kereslet miatt az idén megkétszereződött a vaj ára. Előreláthatólag még hosszú hónapokig nem lehet számítani csökkenésre.

Lassan hiánycikk lesz Európában a vaj, amiről elsősorban a lecsökkent tejtermelés tehet. A szlovákiai élelmiszer-kereskedők és forgalmazók azonban nem tartanak attól, hogy eltűnik a vaj az üzletek polcairól.

Állításuk szerint a nálunk előállított vajmennyiséggel képesek kielégíteni a keresletet, valamivel rosszabb helyzetre számítanak karácsonykor. Viszont arra is figyelmeztetnek, hogy további áremelkedéssel lehet számolni és vaj ára átlépheti akár a 3 eurót. Tavaly a 250 grammos hazai előállítású vajat akcióban akár 1,50 euróért meg lehetett venni, jelenleg 1 euróval többet kell érte fizetni. Az import vajat tavaly még ennél is olcsóbban kínálták, így az akciós 250 grammos termékek akár 0,90 euróért is megvásárolható volt.

A piacon nincsen elegendő mennyiségű vaj

Bizonyos vajszállítmány kieséseket az üzletláncok képviselői elismertek, azonban szerintük a vásárlók így is gond nélkül hozzájuthatnak ehhez az árucikkhez a boltokban. „Az érzékelhető, hogy nincs a piacon elegendő mennyiségű vaj. A tejfeldolgozó üzemek csökkentik a leszállításra kerülő vaj mennyiségét, azonban így is fedezni tudjuk a vásárlóink igényeit"- közölte Martin Krajčovič, a Tesco üzletlánc szóvivője.

Hasonló cipőben járnak más hazai üzletláncok is, mint például a Billa, Kaufland, Lidl vagy a Metro. A csökkenő tejtermelés okait, s az ezzel kapcsolatos vajhiányt az orosz embargóval és tejkvóták megszüntetésével magyarázzák a szakemberek. A kvóták meghatározták, hogy az egyes tagországokban mennyi lehet az előállított tej mennyisége. A piacot elárasztó olcsó tej dömpingnek nem minden hazai gyártó tudott konkurálni, s fejőstehenek egy részét eladták, vagy vágóhidra küldték.

Az unió is tejhiánnyal küszködik

Szlovákia az említett folyamatok következtében elveszítette a fejőstehén állományának 10 százalékát. Jelenleg az unió a másik végletbe esett és tejhiánnyal küszködik, s ezzel az árak a történelmi csúcsokat verdesik. A szlovákiai gyártók vajtartalékai is visszaestek a múlt évhez képest. „Az idei év első 7 hónapjában az átlagos tartalékaik 110 tonnára tehetőek, míg 2016 hasonló időszakában 149 tonna volt"- ismertette Stanislav Voskár, a Szlovákiai Tejtermelők Szövetségének elnöke.

A vajbehozatal is 23 százalékkal csökkent, az idei év első felében ez 4700 tonna volt, míg 2016 hasonló időszakában ez a mennyiség 6000 tonna volt.

A fenyegető vajhiányt az is okozza, hogy egyre többen részesítik előnyben ezt a terméket az olcsóbb margarinokkal, növényi zsírok szemben. „A jelenlegi helyzetre a nyári időszak is rányomta a bélyegét, ugyanis ilyenkor csökken a tehenek tejelőképessége, valamint a tejnek is kevesebb a zsírtartalma" – magyarázta Jana Holéciová, a Szlovákiai Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara szóvivője.

2444 2

Az ár stabilizálása érdekében csökkenteni kell az importfüggőséget

Az élelmiszeripari kamara szerint a szlovákiai gyártóknak kellene képessé válniuk, hogy megfelelő mennyiséggel lássák el a hazai boltokat. Ján Husák a Tatranské mliekarne cég kereskedelmi igazgatója attól tart, hogy a vajhiány leginkább a karácsonyi időszakban ütközhet ki. „Természetes, hogy a vajfogyasztásnak megvan a kulminációs időszaka, mint a karácsony, vagy a húsvét. Számításink szerint az év utolsó hónapjában növekedni fog a kereslet, a helyzet javulására előreláthatólag jövő januárban számíthatunk" –vélekedett Husák.

A Statisztikai Hivatal adatai szerint addig még 2016 júliusában a 125 grammos vajért 0,87 eurót fizetett a fogyasztó, jelenleg már 1,10 eurót kell érte fizetnie. A hazai boltokban vásárolt vajnak mindössze harmada készül idehaza, ezért a hazai piac extrém mértékben függ behozataltól. Az ár stabilizálása érdekében csökkenteni kell az importfüggőséget vélekednek a szakma képviselői, így is csak a téli időszak után csökkenhet a vaj ára.

Egyre több háztartás tér vissza a növényi olajokról a vajra

Azonban a mostani drágulás kulcsfontosságú, előbb-utóbb tükröződni fog az élelmiszerek árában is, különösen az édességek és péksütemények lehetnek érintettek.

Az európai hiány több tényezőre vezethető vissza. 2015-ben az Európai Unió liberalizálta a tejpiacot, felszámolta a tejkvóta rendszert, ami az árak eséséhez vezetett. Az alacsony árak azonban érzékenyen érintették a tejtermelőket, többségük felhagyott a tevékenységével a megnövekedett adósságok miatt. Természetesen Brüsszelnek gyorsan reagálnia kellett, önkéntes termeléscsökkentést vezetett be, kompenzációt fizetett azoknak a gazdáknak, akik nem termeltek tejet.

Ezzel párhuzamosan a világ legfőbb tejtermelő államai közé tartozó Ausztráliában és Új-Zélandon kedvezőtlen volt az időjárás, így a 2016-os tejkínálat 0,4 százalékkal visszaesett.
A világ tejtermelésének nagy részét öt régió adja: az EU, az Egyesült Államok, Argentína, Új-Zéland és Ausztrália. Az import tejtermékek 80 százaléka innen származik.

Bár a csökkenés nem tűnik jelentősnek, viszont eközben a vaj iránti kereslet egyre nagyobb. A jelenség mögött az emberek egyre tudatosabb táplálkozása áll. Több tanulmány is cáfolta, hogy a vajnak olyan mértékben lenne köze a kardiovaszkuláris betegségekhez, mint korábban hitték. Emiatt egyre több háztartás tér vissza a növényi olajokról a vajra.

Pravda.sk/Origo.hu/Gazdaság.sk
Fotó: Getty Images, Origo.hu

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia