hétfő, október 22, 2018

Keresés

Egyre több szlovákiai cég települ Magyarországra

2443

- Új adózási feltételek vonatkoznak a vállalkozókra Magyarországon
- A külföldi tulajdonrésszel bíró szlovákiai cégek számának alakulása

Magyarországon jelenleg 9882 szlovákiai társaság fejt ki vállalkozói tevékenységet. Ez 344 több céget jelent az elmúlt évhez képest. Az utóbbi három évben számuk azonban 1500-al emelkedett. A szlovákiai cégek magyarországi expanziója mögött elsősorban az alacsonyabb nyereségadót kell látni, amely ez év januárjától lépett érvénybe.

„A közgazdászok az előrejelzéseikben még nagyobb kiáramlással számoltak, de ez nem következett be, annak ellenére sem, hogy Magyarországon az unión belüli egyik legalacsonyabb adózást vezették be, s így az ország egyfajta adóparadicsommá vált az EU közepén. Azonban az alacsony adó még nem minden" - értékelte a folyamatokat a Bisnode társaság analitikusa Petra Štěpánová.

Új adózási feltételek vonatkoznak a vállalkozókra Magyarországon

Az idei évtől új adózási feltételek vonatkoznak a vállalkozókra Magyarországon. A korábban érvényben lévő szabályozás értelmében a nagy cégek 19 százalékos adót fizettek és a kis cégek (500 millió forint nyereségig) pedig 10 százalékos adót. Ezt 2017-től 9 százalékos adóban egységesítették, ami minden cégre vonatkozik

Štěpánová arra is felhívta a figyelmet, hogy növekedett alaptőke állománya is a Magyarországon letelepedett szlovákiai cégekben. Jelenleg a szlovákiai vállalkozók 1,08 milliárd eurót ruháztak be a magyarországi vállalkozásaikba, ami csak csekély mértékkel több a 2016-ban invesztált összegnél.

„A szlovákiai cégek alaptőkéje Magyarországon 1,06 milliárd eurót tett ki, még egy évvel korábban 996 millió euró volt ez az összeg. Ezt az emelkedést egyelőre nem tartjuk túlságosan jelentősnek, meglássuk hogyan fognak alakulnia számadatok az idei év végéhez"- mondta Štěpánová.

A külföldi tulajdonrésszel bíró szlovákiai cégek számának alakulása

A legtöbb külföldi tulajdonrésszel bíró szlovákiai cég a csehek kézében összpontosul, második helyen egy hajszállal lemaradva a magyarok állnak.

A csehek, magyarok és az osztrákok a leggyakoribb külföldi tulajdonosai a szlovákiai cégeknek. Az abszolút első hely a nyugati szomszédunkat illeti, a legújabb adatok szerint 9857 társaságot birtokolnak, ami közel 300 céggel több az előző év végéhez mért adatokhoz képest. A Bisnode társaság a tulajdonosi struktúrákon végzett részletes analízisének adataiból kitűnik, hogy az első ötbe az említett három után ott vannak még németek, majd az olaszok.

A csehek tartósan meglévő jó helyezését abban kell keresni, hogy a legtöbb társaság, még a közös állam idejében alakult. Az sem elhanyagolható, hogy lényegében nincsenek nyelvi akadályok sem, ezért évente több száz új cseh társaság alakul Szlovákiában. Hasonló a helyzet a második helyzettel is, évente több tucat új szlovákiai cég alakul magyarországi háttérrel. „Óriási szerepet játszik ebben a földrajzi közelség, a magyarországi alacsony nyereségi adó. Előnytelen viszont a keményebb politikai rendszer" – vélekedett Petra Štěpánová,.

A harmadik helyen tanyázó osztrákok lényegesen kevesebb szlovákiai céget birtokolnak, mint a csehek, vagy a magyarok. Számuk mindössze 3830, ami 27-et több az előző évinél. A németek esetében, még csekély csökkenés is tapasztalható volt, jelenleg 2359 céget birtokolnak, ami 4-el kevesebb az előző évinél.

A külföldi tulajdonnal bíró szlovákiai cégek száma országok szerint a Bisnode.sk oldal alapján a következő adatokat mutatja – Ország, Cégek száma aktuálisan, Cégek száma a tavalyi kimutatás szerint:

Csehország 9857 9591
Magyarország 9832 9391
Ausztria 3830 3803
Németország 2359 2402
Olaszország 2123 2078
Ukrajna 1666 1488
Lengyelország 1658 1553
Nagy Britannia 1116 988
Oroszország 1076 1014
Románia 1068 890

eTrend.sk/Bisnode.sk/Gazdaság.sk
Fotó: rajka.eu

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia