vasárnap, július 15, 2018

Keresés

Fizetést emelne az állam, miközben saját dolgozói a minimálbért sem kapják meg

2442- Nagyobb nyomást kívánnak gyakorolni a kormányra
- Csaknem 27 ezren még a minimálbért sem kapják meg
- A minimálbér emelésének a legfőbb nyertese az állam
- A jövő évtől változásokat ígér a kormány, Richter csendben van

„Négy kolléganőm még a rendes munkaideje után elmegy a maszekhoz brigádozni és egy pedig takarítani jár"- vázolta az Aktuality.sk portál megkeresésre Horváth Edit a közszférában tapasztalható siralmas állapotokat, mellyel nap, mint nap találkozik az egyik Dél-Szlovákiában található iskolai étkezde ablakocskájánál állva.

Az indok nagyon egyszerű a szakácsnőket a bértarifa alapján fizetik, melynek nagy része még az aktuális 435 eurós minimálbér szintjét sem éri el. Hasonló cipőben több tízezer ember jár szerte az országban.

A komáromi Comenius Alapiskola konyhafőnöke úgy gondolja annak ellenére, hogy plusz munkát kell vállalniuk, a kolléganőinek valójában szerencséjük van. „Az egyik nem vállalhat többletmunkát, mivel a súlyosan beteg édesanyjáról is gondoskodnia kell" – egészítette ki az
58 éves Horváthné, aki a jelenlegi munkahelyén több mint tíz éve dolgozik.

Nagyobb nyomást kívánnak gyakorolni a kormányra

Robert Fico kormányfő igen gyakran büszkén hangoztatja azt, hogy a gazdaság jó eredményeinek a magasabb bérekben is meg kell mutatkozniuk. „Úgy gondoljuk, hogy beszélnünk kell azokról az intézkedésekről, melyek az emberek jutalmazásnak emeléséhez vezetnek" – fogalmazott júniusban a TA3 hírtelevízió egyik műsorában.

Azt is hosszabb ideje lebegteti a miniszterelnök, hogy jövő év januártól a minimálbér 435 euróról 485 euróra fog emelkedni.

A jelenlegi helyzettel viszont egyaránt elégedetlenek a munkaadók és a szakszervezetek. „Az ősz folyamán különböző aktivitásokkal nyomást kívánunk gyakorolni a kormányra, ebben a formában is figyelmeztetni az illetékeseket, hogy a probléma megoldásában semmit nem léptek előre" – nyilatkozta Monika Uhlerová, a Szakszervezeti Szövetségek Konföderációjának (KOZ) alelnöke.

Csaknem 27 ezren még a minimálbért sem kapják meg

A szakszervezetek bírálatának tárgya az a tény, hogy a közszférában dolgozó emberek nem kapják azt a bért, amit egyébként a magán munkaadók számára az állam előír. Addig, míg a kormány 900 ilyen munkaviszonyról beszél, a KOZ ezek számát 27 ezerre becsüli.

Az évtizedek óta szakácsnőként dolgozó Horváthné már nem bízik bérek rendezésére tett ígéretekben. „Már 12 éve hiába harcolunk ezért" – mondta szomorúan. A múlt év júniusában például az iskolai szakácsnők fekete pólóban dolgoztak, ezzel is azt kívánták demonstrálni, hogy mennyire siralmas a fizetésük.

Hol itt az igazság?

Példaként az egyik szakácsnőt említette, aki 40 ledolgozott év után megy nyugdíjba, és csak 298 euró nyugdíjjal számolhat. „Hol itt az igazság, hogy azok, akik egész életükben dolgoztak kevesebb pénzt kapnak, mint akiknek csak néhány ledolgozott éve van" – panaszkodott Edit asszony.

A minimálbér emelésének a legfőbb nyertese az állam

Jozef Mihál, független ellenzéki honatya blogjában kiszámolta, hogy a minimálbér emelésével az államkincstár gazdagodik a legjobban.

Amennyiben a bruttó bért 2018-tól 50 euróval emelnék, az alkalmazottak nettó 32 euróval számolhatnak, azaz a jelenleg kapott nettó 374 euró 406 euróra emelkedhet. Igen ám, azonban a munkaadó bérköltségei azonos bér esetében (szuper bruttó bér) 45 euróval nőnek, s elérik a 639 eurót. Tehát az adott pénzösszeg járulékok formájában visszaáramlik az államkincstárba – állapította meg a honatya.

Nincs kiút?

A közszférában alkalmazott béreket a kormányhivatal állapítja meg, minél magasabb a bérosztály és a ledolgozott évek száma, annál magasabb a bér. A két év gyakorlattal és maximális évekkel rendelkező szakács fizetése közötti különbség nagyjából 100 euró.

A Horváthné csoportjában dolgozó szakácsok nettó 260 eurót vihetnek haza. Prémiumot, hasonlóképpen, mint a más hazai iskolai étkezdékben, ők sem kapnak. „Tudomásom szerint az 500 étkezde közül, csak 50-ben kapnak valamiféle prémiumot" –fogalmazott Horváthné, aki a szakszervezeti vonalon is tevékenykedik.

A felsoroltak ellenére a szakácsok nem terveznek más munkahely után nézni. „Kinek kellünk a mi korunkban, különben is a magánvállalkozóknál hasonló a helyzet. Papíron a minimálbért adják meg, a többit pedig zsebre" – mondta el egyik tapasztalt szakácsnő.

A jelenlegi rendszer flexibilis

Különböző bértáblák vannak érvényben a pedagógusok, takarítók, szakácsok, vagy például hivatalnokok részére.

A gondot az jelenti, hogy a közigazgatásban alkalmazott bértáblák közül több a megengedett minimális összeg alatt van megállapítva. A közigazgatás is kénytelen megkerülni az állam által így kialakított rendszert, hogy ne ütközzön a törvénybe.

Másfél éve a kormányhivatalban egy szakemberekből álló munkacsoport alakult, melynek feladata a kérdéskör rendezése, hogy bértarifák ne legyenek a minimálbér alatt megszabva. Nagyobb változások ezzel kapcsolatban jövő év januártól várhatóak.

A jövő évtől változásokat ígér a kormány, Richter csendben van

A munkaügyi minisztérium a részére címzett kérdést, miszerint rendbe van-e az, hogy az állam a minimálbér emelését szorgalmazza, s közben maga sem tudja garantálni azt a megállapított bértábláiban, továbbutalta a kormányhivatalhoz.

A kormányhivatal megerősítette, hogy az év végéig módosítják a bértáblákat, úgy, hogy azok ne legyenek a minimálbér alatt. Azonban az Aktuality.sk kérdésére, hogy az rendben van-e, hogy jelenleg a minimálbér alatti alapfizetéseket adnak, nem válaszoltak.

„Tekintettel a rendelkezésre álló időre és a tervezett koncepció szétdolgozottságára, helyén való a kételkedés, hogy az időpontok be lesznek tartva. Tartunk tőle, hogy a kormány szándékosan halasztja a probléma megoldását" – állapította meg Uhlerová a szakszervezetek részéről.

Aktuality.sk/hnonline.sk/Gazdság.sk
Fotó: TASR

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia