vasárnap, július 15, 2018

Keresés

A Közbeszerzési Hivatal élére Miroslav Hlivákot javasolja a kormány

2437

- Új szelek fognak fújni a Közbeszerzési Hivatalban
- Létre kell hozni egy közbeszerzési kamarát
- Minden jelölt egy egész sor érdekes javaslattal állt elő

A kormány a tegnap kiválasztott jelöltet jóváhagyás céljából már parlament szeptemberi ülésén beterjeszti a plénumnak.

A kormány tegnapi ülésén a kilenc jelölt közül Miroslava Hlivák mellett tette le a voksát, így amennyiben szeptemberben a parlament is jóváhagyja az új elnök személyét a Közbeszerzési Hivatal (ÚVO) élére, akkor az egyesek szerit a Most-Hídhoz közel álló személy vezetheti a kulcsfontosságú intézményt.

Új szelek fognak fújni a Közbeszerzési Hivatalban

„Úgy gondoljuk, hogy az jó dolog, hogy új szelek fognak fújni a Közbeszerzési Hivatalban, olyan valaki kerül majd az intézmény élére, aki a gyakorlat szemszögéből is gazdagíthatja az ÚVO tevékenységét" – szögezte le Robert Fico (Smer-SD) kormányfő a kabinet ülését követően. Hozzátette, hogy most egy olyan jelölt mellett döntöttek, aki nem a hivatali közegből kerül ki.

Hlivák jogi végzettséggel rendelkezik, a kormányhivatalban lefojtatott meghallgatáson a projektjében 3 alappillért nevezett meg a leendő tevékenysége során, ezek a hivatali munka profizmusa, a döntések előreláthatósága, valamint a közbeszerzési szakemberek új generációjának nevelése.

Létre kell hozni egy közbeszerzési kamarát

„Amennyiben ezekről a pillérekről kívánunk beszélni, s előre akarunk lépni a közbeszerzési rendszer építésében, világosan meg kell állapítanunk, hogy a közbeszerzést a közérdek tárgyának tartjuk" – emelte ki Hlivák. A jelölt egyik fő célkitűzése, hogy a hivatal tekintélyének és szakmaiságának építése közben optimalizálják az intézmény működését.

Egyebek mellett célja egy rendi és szakmai szervezet létrehozása a közbeszerzés erősítésének érdekében, azaz sikeresen működtetni egy közbeszerzési kamarát.

Hlivák egyúttal tagadta, hogy közel állna Most-Híd párthoz, vagy azt, hogy a jelöltségével kapcsolatban találkozott volna valamilyen politikussal. „Nem beszéltem a politikusokkal a jelölésemről, sem az általam beterjesztett projektről" – mondta a tegnapi meghallgatást követően.

Minden jelölt egy egész sor érdekes javaslattal állt elő

A kormányfő megköszönte a többi jelöltnek is a részvételt „Minden jelölt egy egész sor érdekes javaslattal állt elő, hogy miként lehetne javítani az ÚVO megítélését, egyszerűsíteni a közbeszerzést, amit ma sokan a vállalkozást akadályozó tényezőként könyveltek el, valamint további korrupcióellenes mechanizmusokat is javasoltak" – összegezte Fico. Hozzátette, hogy a jövőbeli elnök amennyiben áttanulmányozza a többi jelölt projektjeit, a hivatali működéséhez egy nagyon érdekes programot készíthet.

A Közbeszerzési Hivatal vezetői posztjára pályázott még Helena Polónyi, Martin Hasay, Matej Sliška, Matúš Džuppa, Ingrid Šikulajová, Elena Sivová, Zita Táborská és Peter Kubovič is. Az utóbbi két jelölt a pályázat első fordulójába is bekapcsolódott.

A meghallgatás első fordulójában egyik jelölt sem szerezte meg a kormánytagok szavazatainak többségét, ezért a Kormányhivatal július végi időponttal újabb fordulót hirdetett meg.

TASR/Gazdaság.sk
Fotó: Tomáš Benedikovič

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia