vasárnap, július 15, 2018

Keresés

Megváltoznak a hitel idő előtti visszafizetésének feltételei

2434

- Egy százalékkal kevesebbet kell majd fizetni
- Fontos tudni
- Amennyiben a felek nem egyeznek meg, rövidül a törlesztés

A fogyasztási hitelek idő előtti visszafizetése estében változni fognak a bankok és a lízingtársaságok módszerei. Némely hitelintézet jelenleg még azzal keserítette meg az ügyfelei életét, hogy mesterségesen nyújtják az ügyintézési időt, késleltetik az igazolások kiadását arról, hogy milyen összeget, mikor és hol lehet idő előtti visszafizetni. Az új szabályozás értelmében már nem lesz erre lehetőség.

Egy százalékkal kevesebbet kell majd fizetni

Amennyiben az ügyfél kérvényezi olyan igazolás kiadását, mellyel világossá válik, hogy milyen következményei lesznek számára a hitel részleges, vagy teljes idő előtti visszafizetésének, a hitelező köteles lesz azt haladéktalanul kiállítani.

Még kedvezőbb változás az ügyfelek részére, hogy a fogyasztói hiteleket folyósító társaságok nem kérhetnek majd 1 százalék általány díjat az idő előtt törlesztett összegből, amennyiben a maradék törlesztési határideje egy évnél több lesz.

A hitelezők többsége sajnos alkalmazta az egy százalékot, annak ellenére, hogy ez csak a legmagasabb megengedett összeg volt, egyébként csak a hitel idő előtti visszafizetésével kapcsolatos valós költségeket kellet volna felszámolniuk.

Fontos tudni

Már a parlamentben van a fogyasztási hitelek folyósítását szabályozó törvénymódosító javaslat, ennek alapján a hitelfolyósító intézetek csak a „célszerűen ráfordított költségeiket" számlázhatják majd. A gyakorlatban ez azt fogja jelenteni, hogy az olyan igazolás kiadásának esetében, amely alapján világossá válik, hogy milyen következményei lesznek az ügyfél számára a hitel részleges, vagy teljes idő előtti visszafizetésének, a hitelező a kért adatokon kívül köteles lesz majd feltüntetni az ezzel kapcsolatos kiadások tételes szétírását.

Ezt a változást a Szlovák Nemzeti Bank igényelte, mellyel azt szeretné elérni, hogy a kliens megtudja nem csak az idő előtti törlesztéssel járó teljes költségeit, hanem azt is, hogy a bizonylat tartalmazza milyen tételekből állt össze a végösszeg. A hitelezők arról is kötelesek lesznek tájékoztatni az ügyfeleiket, hogy vannak olyan esetek is, amikor a fogyasztótói hitelt folyósító szubjektum egyáltalán nem kérhet semmilyen díjat.

Milyen esetekben nem kérhet költségtérítést a hitelező

A hitelező a következő esetekben nem kérhet költségtérítést a hitel idő előtti visszafizetése esetében:

- a törlesztés olyan biztosítási szerződés alapján jött létre, amely garantálja a fogyasztói hitel visszafizetését
- megengedett keret túllépéséről van szó
- a törlesztés olyan időszakban jön létre, amikor nem fix kamatozású a fogyasztói hitel
- a fogyasztói hitel törlesztő részleteinek az összege, a megegyezett törlesztési idő lejárta előtt 12 egymást követő hónapban nem több mint 10 ezer euró
- fogyasztói hitel törlesztésére a megegyezett törlesztési idő lejárta előtt a fixált kamat időszakának lejárta miatt kerül sor

Amennyiben nem egyeznek meg, rövidül a törlesztés

Amennyiben a kliens a fogyasztói hitelét részben idő előtt törleszti, az új szabályok értelmében jogosult lesz a jobb informáltságra, s igazolást igényelhet a banktól arról, hogy milyen következményekkel jár számára a teljes összeg idő előtti visszafizetése. A közölt adatokból megtudhatja hogyan változott a törlesztő részleteinek fizetése és a hitel teljes időtartalma. Az információ iránti igényét nem szükséges majd írásban benyújtani.

A törvénymódosítás értelmében amennyiben a kliens a hitelezővel nem egyezik másképpen a részben idő előtti törlesztésben, akkor végső soron az idő előtti törlesztés csökkenti a törlesztés idejét. A havi törlesztő részlet azonos marad. Az igénylés benyújtása után az igazolást arról, hogy a hitel törlesztve volt a kliensnek haladéktalanul meg kell majd kapnia, bonyolult esetekben pedig 7 napon belül. Az új jogi norma a jövő év májusától lesz hatályos.

eTrend.sk/Gazdaság.sk
Fotó: SITA/Tomaš Benedikovič

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia