szerda, június 20, 2018

Keresés

A kórházak siralmas állapotban vannak, de az erre szánt uniós pénzből egy centet se látnak

2430

- A feltételrendszert valakire szabták
- Az állami kórházak katasztrofális állapotban vannak
- Utólag változtattak a feltételeken

Az oktatásügynél kirobbant uniós pénzek körüli botrányok könnyen lehet, hogy csak a jéghegy csúcsát jelentik. Az egészségügyben felelhető visszásságokra figyelmeztetett Peter Visolajský, az Orvosi Szakszervezeti Szövetség (LOZ) elnöke.

A LOZ elnökének nem tetszik, hogy a renoválásra és tatarozásra szánt 70 millió euró uniós pénzhez jelenleg csak 4 állami kórház juthat hozzá, a többieket kizárták üzemi nehézségekre, vagyis a felhalmozott adóságokra hivatkozva.

A feltételrendszert valakire szabták

A szigorú feltételrendszert Visolajský szerint nem Brüsszel találta ki, ahogy azt igyekeztek lekommunikálni a tárca alkalmazottai, hanem azokat az egészségügyi minisztériumban állították valaki számára kedvezően össze. A LOZ elnöke a Csehországi viszonyokat vette alapul, s megállapította, hogy „Ott az állam járulékos szervezeteinek nem kellett igazolniuk, hogy nincsenek üzemi nehézségeik" – közölte.

A szlovákiai kórházaknak szánt, uniós pénzügyalapból származó eszközöket Visolajský szerint az IROP programon keresztül osztják le, ugyanúgy, mint Csehországban. A LOZ elnöke sanda szándékot gyanít az egészségügyben megjelent felhívások mögött, és felszólította Robert Fico kormányfőt (Smer-SD), hogy az adott uniós pályázati felhívást függessze fel és adjon lehetőséget a feltételrendszer átértékeléséhez. A kormányhivatal nem kívánta kommentálni Visolajský kijelentéseit.

Az állami kórházak katasztrofális állapotban vannak

Visolajský a kérdéseit Tomáš Drucker egészségügyi miniszternek címezte „miért akart előnyben részesíteni bizonyos kórházakat". Az üzemi nehézségekről szóló feltétel értelmetlen, hiszen az állami kórházak „katasztrofális állapotban" vannak. Az uniós pénzeket a magán egészségügyi intézmények is igényelhetik, köztük a Penta pénzügyi csoporthoz tartozó kórházak is. A Penta már jelezte, hogy élni fog a lehetőséggel.

Az állami kórházak közül csak az érsekújvári, a nyitrai és a poprádi kórházak pályázhatnak, valamint a besztercebányai gyermekkórház és rendelőintézet.

Utólag változtattak a feltételeken

A LOZ elnöke arra is kitért, hogy miután elkezdett érdeklődni a feltételek iránt, változtattak az említett uniós pénzeket érintő felhíváson. A pályázati kiírás eredetileg augusztus végén járt volna le, azonban Visolajský értesülései szerint azt meghosszabbítják szeptember közepéig, úgy módosítva a feltételrendszeren, hogy pályázhassanak azok az állami kórházak, melyek fizetési naptárban egyeztek meg a Szociális Biztosítóval, az Adóhivatallal, vagy az illetékes egészségbiztosítóval.

Drucker a kórházak renoválására összesen 153 millió euró uniós pénzt szeretne fordítani. A felhívás idei első körében nagyjából 70 millió euróra lehet pályázni, a jövő során pedig a maradék összegre.

Visolajský megállapította, hogy a jelenlegi feltételek mellett az állami kórházak a második felhívás keretében sem fognak tudni pályázni az uniós pénzügyi forrásokért.

Čas.sk/Gazdaság.sk
Fotó: TASR

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia