csütörtök, július 19, 2018

Keresés

Kažimír lakásvásárlás helyett inkább a lakásbérlést támogatná

2427

- A jelzáloghiteleket adóbónusszal fogják támogatni
- Változik a fiatalok támogatásának rendszere
- Támogatják a bérlakásokat
- Megszűnik a jelzáloglevelek kiadása

A pénzügyminisztérium a jövőben inkább támogatná a lakásbérlést, mint a lakások saját tulajdonba történő megvásárlását. A fiatalok esetében a jövő évtől megváltozik a jelzáloghitelek támogatásának rendszere.

A jelzáloghiteleket adóbónusszal fogják támogatni

A pénzügyi tárca nem osztja azt a nézetet, hogy a jelzáloghitelek támogatását érintő módosítások az ügyfelek kárára történnének, ugyanakkor a pénzeszközök megtakarítása a módosítások következtében csökkenne. A kormány jóváhagyta a jövedelemadóról szóló törvény módosítását, amely alapján a fiataloknak nyújtandó jelzáloghitelek támogatása megváltozik, és az adóbónusz formájában történik majd.

„Jelenleg az átlagos kedvezmény valamivel több, mint 400 euró volt. Mi az utóbbi évek átlagértékeiből indultunk ki" – ismertette a sajtótájékoztatóján Peter Kažimír pénzügyminiszter. Szerinte egy olyan intézkedésről van szó, amelyre a jövőben is megközelítőleg ugyanannyi pénzt fordítanak majd.

Változik a fiatalok támogatásának rendszere

A pénzügyi tárca javaslata alapján változik a fiataloknak nyújtandó jelzáloghitellel támogatási rendszere. „Évekig itt az állami költségvetésből történő közvetlen fizetés elve érvényesült. A rendszert úgy változtatjuk, hogy a költségeket az adóalapból lehessen levonni" – részletezte Kažimír.

Az adóbónusz nagysága a jelzáloghitel befizetett kamatainak 50 százaléka lehet. A befizetett kamatok adóbónusza legfeljebb 400 euró lehet az adott adózási időszakban. A kamatok összege a folyósított hitelből kerül kiszámításra, legfeljebb azonban ingatlanonként 50 ezer euróból. A pénzügyi tárca a javaslattól a fiataloknak nyújtandó támogatás jelentős mértékű egyszerűsítést és az adminisztratív terhek csökkenését várja.

"Ha ragaszkodnom kellene a nekem címzett ajánlások szigorú betartásához - miszerint figyeljünk arra, milyen gazdasági ciklusban vagyunk, vagy azokat a nézetek követni, hogy ne hevítsük túl a gazdaságunkat, vagy csak az ellenzék arról szóló kijelentéseire adni, hogy Szlovákia lakossága túlságosan eladósodik - akkor azt kellene mondanom, hogy bizonyos időszakban teljes mértékben ki kellene kapcsolnunk a hitelezés támogatását. Természetesen, ezt a valós élet ezt nem engedi meg nekem"- szögezte le Kažimír.

Támogatják a bérlakásokat

A pénzügyminiszter meglátása szerint Szlovákiának át kellene térnie a saját tulajdonba történő lakásvásárlás támogatásától és inkább a bérlakások támogatására.

„Ez Szlovákiában a 90-es években az önkormányzatok felelőtlenségének köszönhetően szűnt meg, amikor szétosztogatták lakásaikat" – vélekedett Kažimír.

A jelzáloghitelek támogatása azért is fontos, mert az állam ezzel a családalapításban is segíti a fiatal párokat, hozzásegítve őket, hogy legyen hol lakniuk. Ha azonban Szlovákiának problémája van a hitelállomány robbanásszerű növekedésével, akkor arra reagálni kell, magyarázta a változtatások hátterét Kažimír.

Megszűnik a jelzáloglevelek kiadása

A bankokról szóló törvény keretében a pénzügyi tárca szerint történelmi változtatásra kerül sor. Több évtized után megszüntetik a jelzáloglevelek kiadását, és ezzel módosul a lakáshitelekhez szükséges források finanszírozási módja.

„A központi bankkal történő megállapodás után, azért választottuk ezt a megoldást, mert ez a legmodernebb módszer és főleg egy olyan módszer, amely kisebb nyomást gyakorol majd a lakáshitelek jövőbeli esetleges drágítására. Tudatosítani kell azt, hogy az a robbanásszerű bővülés, amit az alacsony kamatok esetében élünk át, nem tart majd örökké. Az infláción keresztül növekedni fog a nyomás a kamatok emelésére. Ezt az időszakot arra használjuk ki, hogy felkészüljünk, és eltávolítsuk a rendszerben működő a régi betegségeket"- zárta le Kažimír.

A jelzáloglevél olyan hosszú lejáratú kötvény, melyet a hitelnyújtó bocsát ki a jelzáloghitelek fedezeteivel és az adósok által törlesztett kamatból fizeti a kötvény tulajdonosának a kamatot.

A jelzáloglevél tulajdonosa közvetetten – jelzálog-hitelintézeten keresztül – jelzáloghitelt nyújt, amely hitelt a bank kezel, beszedi a tőke és kamattörlesztéseket, és ezek egy részét továbbadja a jelzáloglevél tulajdonosa számára szintén kamat, illetve a jelzáloglevél lejáratakor tőke visszafizetés formájában.

Pravda.sk/Gazdaság.sk
Fotó: brana-bydleni.cz

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia