csütörtök, július 19, 2018

Keresés

Tovább csökkent a munkanélküliségi ráta

2426 3

  • - Pozitívak a gazdaság mutatói
  • - Kettészakadt az ország
  • - Változnak a munkanélküli segély odaítélésének feltételei

Szlovákiában a nyilvántartott munkanélküliek számaránya július végével 6,7 százalékra csökkent, vagyis Szlovákia történetében a munkanélküliségi ráta az eddigi legalacsonyabb szintre esett vissza.

A júniusi adatokhoz képest a nyilvántartott munkanélküliségi ráta 0,20 százalékponttal csökkent. Az évközi szinten ez a csökkenés 2,74 százalékpont jelent – közölte Marián Valentovič, a Munka-, Szociális és Családügyi Központ vezérigazgatója.

A múlt hónap végéhez a munkaügyi hivatalok összesen 182 754 diszponibilis, vagyis azonnali munkavállalásra képes álláskeresőt tartottak nyilván, számuk a június hónappal összevetve 5 243 személlyel csökkent. Az azonnali munkavállalásra alkalmas munkakeresők számának évközi csökkenése 73 706 fő volt.

Pozitívak a gazdaság mutatói

A munkakeresők teljes számából levezetett munkanélküliségi ráta - beleértve a táppénzen lévőket és a munkahelyi gyakorlaton lévő végzős diákokat is – az elmúlt hónapban 7,91 százalék volt, ami havi 0, 23 százalékpontos csökkenést jelent.

A mért időszakban az évközi csökkenés elérte a 3,05 százalékpontot. Júliusban a nyilvántartott álláskeresők összlétszáma 215 495 személy volt, ami a havi összevetésben 6 438, míg az éves összevetésben 82 154 fővel kevesebbet jelent.

„Nagyon örülnék, ha a munkanélküliségi ráta a 2017-es és 2018-as év fordulóján ötös számjeggyel kezdődne" – nyilatkozta a sajtótájékoztatóján Jár Richter munkaügyi miniszter. A szlovákiai gazdaság pozitív fejlődésére való tekintettel, ennek célnak elérését reálisnak tartja a munkaügyi tárca. „Nagyon sokk fog függni attól, hogy a friss végzősök melyen mértékben lesznek képesek minél gyorsabban érvényesülni a munkapiacon" – szögezte le a miniszter.

Kettészakadt az ország

A munkaügyi minisztert megelégedésének adott hangot, azzal kapcsolatban, hogy Szlovákia történetében a teljes munkanélküliség első alkalommal esett 8 százalék alá. „Örvendetes, hogy az Európai Unión belüli munkanélküliség statisztikai méréseinek eredményeit rendszeresen közlő Eurostat is megállapította, hogy Szlovákia júliusban az Európai Unió átlagától alacsonyabb értékeket produkált" – fejtette ki Richter, hozzátéve azt, hogy az európai statisztikai hivatal az adatokat egy hónapos késéssel teszi közzé.

2426 2

A júliusi munkanélküliségi ráta az egyes járásokban

A munkaügyi tárca első embere megállapította, hogy Nyugat-Szlovákia 20 járásában 3-4 százalék között mozog a munkanélküliségi ráta, azonban Közép- és Kelet-Szlovákiában van olyan 20 járás, amelyekben a munkanélküliségi ráta meghaladja a 10 százalékot, legkedvezőtlenebb a helyzet a Rimaszombati járásban, ahol a munkanélküliségi ráta 20 százalék fölötti értéken tartózkodik huzamosabb ideje.

„Szlovákia nyugati és keleti részét eltérő módon kell kezelni" – szögezte le Richter. Kelet-Szlovákiában a munkaügyi hivatalok versenypályázatok keretében válogatják ki a szabad munkahelyek betöltésére alkalmas állástalanokat, Nyugat-Szlovákiában azonban munkaerőhiány miatt, a cégek munkaerő gondjait az úgynevezett harmadik országokból, vagyis az Európai Unón kívüli országokból érkező munkások oldják.

Változnak a munkanélküli segély odaítélésének feltételei

Jövőre 444 euró lesz az átlagos havi munkanélküli segély összege, míg 2019-ben 462 euró, 2020-ban pedig el kellene érnie a 483 eurót.

A munkaügyi tárca által jegyzett, a szociális biztosításról szóló törvénymódosítása a munkanélküli segély jogosultsági feltételeinek változásával számol. A módosító javaslatot a múlt heti ülésén jóváhagyta a kormány.

A munkaügyi tárca javaslata szerint a jövőben egységesen kerül megállapításra a munkanélküli segélyre vonatkozó jogosultság, amelynek az előző négy év során legalább két éven át tartó munkanélküli biztosítás lesz majd a feltétele. Jelenleg a meghatározatlan időre kötött munkaszerződéssel rendelkező alkalmazottaknál az elmúlt három évre vonatkozó két éves munkanélküli biztosítás a feltétel. A minisztérium indoklása szerint a törvényi változás több polgár számára teszi lehetővé a munkanélküli segélyre való jogosultság megszerzését, amennyiben elveszítik az állásukat.

A Szociális Biztosító 2016-os statisztikai adatai alapján feltételezhető, hogy a feltételek puhításának köszönhetően 3865 meghatározatlan időre kötött munkaszerződéssel rendelkező személy válik majd jogosulttá munkanélküli segély átlagosan öt hónapig tartó kifizetésére.

Webnoviny.sk/Gazdaság.sk
Fotó: TASR

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia