csütörtök, július 19, 2018

Keresés

Az ellenőrzések higiéniával kapcsolatos problémákat tártak fel a boltokban

2425

- 20,1 százalékában tártak fel valamilyen hiányosságot
- A hipermarketeket is górcső alá vették
- Csaknem 700 esetben volt gond az épülethigiéniával

Az Állami Állategészségügyi és Élelmiszerfelügyeleti Hivatal (ŠVPS) felügyelői az év első felében összesen 27 811 ellenőrzést végeztek az üzletegységekben, az esetek 20,1 százalékában tártak fel valamilyen hiányosságot.

A hivatalos ellenőrzéseket a teljes élelmiszerláncra vonatkozólag, vagyis az őstermelőktől kezdve az élelmiszeripari termékek előállításáig bezárólag, elsősorban a kiskereskedelmi egységekben hajtották végre. Az ellenőrzés során a vizsgált 9 174 üzletegység közül 1 843-nál találtak valami hiányosságokat, ami a vizsgált alanyok 20,1 százalékát jelenti – tájékoztatott az Állami Állategészségügyi és Élelmiszerfelügyeleti Hivatal.

A hipermarketeket is górcső alá vették

Legtöbb ellenőrzést, az estek 30,9 százalékban a kiskereskedelmi eladóhelyeken végezték, ami 8 607 felülvizsgálatot jelent, ezt követik közepes nagyságú üzletegységek 26,0 százalékkal, ami 7 244 kontrollt jelent.

A hiper- és szupermarketeket pedig 4 251 esetben vették górcső alá, ami az összes ellenőrzött alany 15,3 százalékát teszi ki. Az ŠVPS 951 helyszíni bírságot vetett ki, összesen 28 146 euró értékben.

Az összesen elvégzett 27 811 hivatalos ellenőrzés közül az év első hat hónapjában 2 392 esetben egy vagy több hiányosságot is észleltek.

Csaknem 700 esetben volt gond az épülethigiéniával

A legnagyobb gondok az épületek és üzletegységek higiéniája kapcsán adódtak, ahol az ellenőrök 671 esetben észleltek hiányosságokat, 640 esetben pedig a műszaki berendezések és munkaeszközök higiéniája terén jelentkeztek gondok.

Az ellenőrök ezen felül több helyen találkoztak az árucikkek megrongál csomagolásával, helytelen hulladékkezeléssel és raktározással, és gyakran gondok merültek fel a termékek nyomon követhetősége terén is. További 53 esetben emberi fogyasztásra alkalmatlan élelmiszerekre bukkantak, 3 esetben pedig az egészségre káros terméket is lelepleztek.

Webnoviny.sk/Gazdaság.sk
Fotó: thinstock

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia