csütörtök, július 19, 2018

Keresés

A Kutatás és Fejlesztés OP új pályázati felhívását Pellegrini hivatala és egy kormánybizottság fogja jóváhagyni

2424

- Megváltoznak a pályáztatás feltételei
- Kutatást nem végző cégek részesültek volna a kutatásra szánt összegből
- A NAKA és az OLAF is eljárást indított az ügyben

Az előző pályázati felhívást még a Peter Plavčan vezette oktatásügyi minisztérium törölte, miután a gyanús körülmények között meghirdetett és értékelt felhívás miatt országos botrány és koalíciós válság robbant ki.

Megváltoznak a pályáztatás feltételei

Az új pályázati felhívást a hosszú távú stratégiai kutatás és fejlesztés (DSV) támogatására a kormány alelnökének hivatala és a kormány mellett működő Tudományos, Technikai és Innovációs Tanács fogja jóváhagyni, tájékoztatta a nyilvánosságot Peter Pellegrini hivatala.

„Az általunk vázolt feltételek szerint, még mielőtt a Kutatás és Innováció Operációs Program felhívása megjelenik, jóváhagyásra kerül hivatalunk, valamint a kormány mellett működő állandó bizottság részéről, ami a múltban nem történt meg" – nyilatkozta Pellegrini.

Kutatást nem végző cégek részesültek volna a kutatásra szánt összegből

A DSV pályázati felhívás körül kialakult helyzetre a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) hívta fel a közvélemény figyelmét, ugyanis az előzőleg megjelent felhívás alapján semmilyen pénzeszközt nem nyertek el a szlovákiai egyetemek, sem pedig a SAV. Csak a magáncégek szerepeltek sikerrel.

A másik ilyen problematikus pályázati felhívás az ipari kutatási és fejlesztési központokat volt hivatott támogatni, melynek keretében olyan cégek is uniós pénzhez jutottak volna, ahol nem is folyik kutatómunka.

A NAKA és az OLAF is eljárást indított az ügyben

Az oktatásügyi miniszter leállította a problematikus felhívásokat és vizsgálatot rendelt el az ügyben. Később az Európai Bizottság (EB) négy felhívásra vonatkozólag felfüggesztette a kifizetéseket a minisztériumban és megtiltotta a tárcának, hogy újabb szerződéseket kössön a nyertesekkel.

A kifizetések felfüggesztéséről az EB figyelmeztető levélben értesítette a szlovákiai hatóságokat. Az uniós források elosztásának ügyében eljárást indított az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF), valamint a Nemzeti Nyomozó Hivatal (NAKA) is.

A botrány kirobbanása után az ellenzék a miniszter menesztését követelte. Az események végül kormányválságba torkolltak, melynek katalizátorául a Danko által felmondott koalíciós szerződés szolgált. Peter Plavčant távozásra szólította fel Robert Fico kormányfő, amit a nemzetiek első embere akceptált.

Miután Andrej Danko sérelmezte, hogy a Smer által delegált emberek minden tárca ügyébe beleütik az orrukat, úgy tűnik, hogy Fico egy újabb huszárvágással megint hátrébb szorította a nemzetieket a húsosfazéktól, de azért néhány jobb falatot bizonyára vet majd a szófogadó ebeknek...

TASR/Gazdaság.sk
Fotó: TASR/Jakub Kotian

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia