szerda, június 20, 2018

Keresés

Neves beruházó érkezik az európai Szilícium-völgybe

2423

- Még nagy fejlődési potenciált rejteget Kassa
- Az IT szektor a megye iparának egyik alappillérét képezi
- Szlovákia óriási potenciállal rendelkezik a technológiák területén

Az ügyfelekkel történő kommunikációt biztosító szoftverek fejlesztésére szakosodott GMC software multinacionális társaság Kassán további kirendeltséget szeretne létrehozni. Középtávon 50 IT fejlesztési szakembert kíván foglalkoztatni – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Pavol Miroššay, a Košice IT Valley ügyvezető igazgatója.

„Örülünk minden új beruházásnak ebben a szektorban, Kelet-Szlovákia nagyon vonzóvá vált számukra" – fogalmazott Miroššay, hozzátette, hogy bizonyára az így létrejövő munkahelyek száma a jövőben tovább bővül majd.

„A több mint 10 éve Kassán működő AT&T vagy a T-Systems társaságok is kevés dolgozóval indulnak, s mára nagyon komoly céggé fejlődtek" – tette hozza az IT Valley ügyvezető igazgatója.

Még nagy fejlődési potenciált rejteget Kassa

Ján Růža a GMC software alelnöke szerint Kassa egy érdekes jelölt volt tevékenységük tervezett bővítése során. „Nagyon sokat nyomott a latba, hogy láthattuk a szakemberek munkáját a Kassai Műszaki egyetemen. Itt kell még megemlítenem a Košice IT Valley-el fojtatott együttműködésünket, amely megmutatta, hogy még nagy fejlődési potenciál rejlik ebben a városban" fogalmazott Růža.

Az IT szektorban jelentkező szakképzett munkaerő hiányával kapcsolatban megjegyezte, hogy náluk nagyon alacsony az elvándorlás. „Folyamatosan javítjuk az általunk biztosított feltételeket, és ezt tradíciónkat szeretnénk Kassán is folytatni" – tette hozzá Růža.

Az IT szektor a megye iparának egyik alappillérét képezi

Richard Raši, Kassa város főpolgármester szerint, éppen az információs és kommunikációs technológiák ágazatának szakemberei biztosították Európában elsőként Kassa számára az európai Szilícium-völgy jelzőt.

„Örömmel tölt el, hogy Kassa az információs és kommunikációs ágazatban működő cégek dinamikájának és progresszivitásának köszönhetően ennek jelzőnek ekvivalenseként jelenik meg, s egyúttal az ágazat elismert progresszív központjának szerepét tölti be" – egészítette ki Raši.

Az IT szektor Kassán mintegy 10 ezer embert foglakoztat és biztosít szolid megélhetést számukra, egyúttal a megye iparának egyik alappillérét képezi.

Szlovákia óriási potenciállal rendelkezik a technológiák területén

A Deloitte CE Technology Fast 50 elnevezésű listáján, amely Közép-Európa leggyorsabban növekvő cégeit rangsorolja, Szlovákiából 2016 –ban 5 cég szerepelt az 50 legjobb között. Bár ez nem tűnik kiemelkedően soknak, de a kétszer nagyobb Csehország 7, valamint Magyarország 4 ilyen céggel rendelkezik.

A számok arra engednek következtetni, hogy Szlovákia cáfolhatatlanul nagy potenciállal rendelkezik a technológiák területén, s jelentősen előrelépett a közelmúlthoz képest, mivel 2013-ban még csak két cég került fel a listára, 2014-ben pedig három. Nem számítva az ESET-et, amely az elmúlt 15 évben a Top 5-ben szerepelt egy különálló listán.

A nevezett időszakban a szlovákiai cégek közül legjobban a 4-ik helyen szereplő JUMP soft 1 965 százalékos növekedést produkált. A listán a STUDIO 727 a 15. helyet, Aliter Technologies a 30. helyet, a Pizza SEO a 33. helyet, míg az ötödik legjobb hazai cég a BSP Application a 41. helyet foglalta el.

Teraz.sk/hnonline/Gazdaság.sk
Fotó: infoter.hu

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia