szerda, június 20, 2018

Keresés

A jövő évtől változik a szociális szolgáltatások finanszírozása

2421

- Hatékonyabbá válik a több forrásból történő finanszírozás
- Növelni kell a szociális szolgáltatások kommunális jellegét
- Több tíz millió eurós pluszforrásra lesz szükség
- A ZMOS az aggályainak adott hangot

A munka- szociális és családügyi minisztérium javaslata alapján a jövő évtől változni fog szociális szolgáltatások finanszírozásának rendszere Szlovákiában. A dokumentumot a mai ülésén fogja tárgyalni a kormány.

A munkaügyi tárca azzal számol, hogy az új jogi norma érvénybelépésével hatékonyabbá válik a több forrásból történő finanszírozás, ugyanis az összes alapító és fenntartó részére bevezetik a ráutaltság szerinti juttatást. Az állam ez által költségvetési pénzeszközökkel hozzájárulna a magán szociális szolgáltatók működéséhez lokális és regionális szinten, és egyaránt támogatná közösségi szociális szolgáltatókat lokális szinten.

Hatékonyabbá válik a több forrásból történő finanszírozás

A pénzügyi járulékot célirányosan a gazdaságilag jogosult kiadások társfinanszírozására lehet majd felhasználni, így a szolgáltató az alkalmazottainak bérére, illetve a bérek utáni járulékfizetésre fordíthatja majd a támogatást.

„Az így felállított mechanizmus megszilárdítja a szociális szolgáltatások több forrásból történő finanszírozását, hozzájárul a szolgáltatások hozzáférésének hosszú távú biztosításához, valamint támogatja a szociális szolgáltatások terén dolgozók javadalmazását és foglalkoztatását"- prognosztizálja a tárca a dokumentum indoklásában.

Növelni kell a szociális szolgáltatások kommunális jellegét

A munkaügyi tárca költségvetési fejezetén keresztül történő társfinanszírozás a jelenleg érvényes jogi norma értelmében, csak a szociális szolgáltatás típusa alapján van felosztva, és a szociális szolgáltatás nyilvántartásában szereplő helyek számához van kötve. A járulék összegének nagysága nincs az alapján megkülönböztetve, hogy a szociális szolgáltatás milyen formájáról van szó.

A finanszírozásban javasolt változtatások a pénzügyminisztérium szerint lehetővé teszik az önkormányzatok számára, hogy a hatáskörükbe tartozó szociális szolgáltatások egyéb típusait is biztosítsák. Egyúttal nagyobb hangsúlyt szeretnének helyezni a szociális szolgáltatások kommunális jellegére.

Több tíz millió eurós pluszforrásra lesz szükség

A változások nagyobb terheket rónak majd a büdzsére, a jövő évben ennek érdekében 44,7 millió eurót kell majd átcsoportosítani, majd 2019-ben 59,2 millió euró és 2020-ban 65,9 millió euró pluszforrást igényelnek a javasolt változások.

Az új jogi norma megemeli annak a maradékösszegnek a nagyságát, amit kötelezően a szociális szolgáltatások alanyánál kell hagyni, azaz a jelenlegi létminimum 1,4 szeresének megfelelő összeget a változással 1,65 szorosra emelik.
A ZMOS az aggályainak adott hangot

A ZMOS az aggályainak adott hangot

A törvénymódosítással szemben néhány kifogást emelt a Szlovákia Falvak és Városok Szövetsége (ZMOS), mivel az új szabályozás negatívan befolyásolja majd a települések költségvetését. A ZMOS már hosszabb ideje ellenzi azt, hogy a települések számára kötelezővé tegyék a magán szociális szolgáltatók működési kiadásai egy részének fizetését.

„Szükséges, hogy az állami járulékot egyenlően megkapják magán szociális szolgáltatók is, vagyis eltöröljük a rendelkezés diszkriminációs részét" – vélekedett Jozef Turčány, a ZMOS elnöke.

Hozzátette, hogy egy ilyen rendelkezést azonban nem mindig lehet száz százalékig kivitelezni. „Gyakran megtörténik, hogy az a polgár, aki maga választja ki a számára megfelelő szociális intézményt, területileg nem kötődik ahhoz településéhez, vagy régióhoz ahol az adott intézmény működik. Ilyen esetekben felmerülhetnek bizonyos gondok. Azt szeretnénk elérni, hogy az állami járulékot a diszkriminációt mellőzve mindenki megkapja, azonban az, hogy az adott település kivel köt szerződést maradjon saját hatáskörben. A jogosult költségekről viszont valaki másnak kellene meghoznia a döntést" - zárta le a ZMOS elnöke.

Teraz.sk/Gazdság.sk
Fotó: keol.hu

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia