szerda, június 20, 2018

Keresés

Pellegrini: Plavčan teljes mértékben felelős a minisztériumában kialakult helyzetért

2420

 - Felelősségét a múlt örökségével próbálta elhárítani
- Plavčan elfutott Pellegrini elöl
- Időt próbálnak nyerni
- Tegnap hiába mosdatták a szerecsent

Peter Plavčan (SNS) oktatásügyi miniszter tegnapi sajtótájékoztatója, amely az uniós pénzügyi alapok felhasználása körül kialakult botrányokra volt hivatott magyarázatot adni, nem enyhített a Smer-SD és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) között növekvő feszültségen.

Peter Pellegrini (Smer-SD) informatizálásért és beruházásokért felelős kormányfő-helyettes Plavčan magyarázkodására reagálva többször is közvetett, illetve közvetlen módon bírálta a nemzetiek által delegált oktatásügyi minisztert.

Felelősségét a múlt örökségével próbálta elhárítani

Annak ellenére, hogy Pellegrini a múltban egy rövid ideig oktatásügyi miniszter is volt, nem volt hajlandó válaszolni arra kérdésre, hogy Plavčanak nem kellene-e távoznia a tárca éléről, azonban visszautasította a személyét, illetve a Juraj Draxler (Smer-SD) volt miniszter személyét ért bírálatokat.

„Férfias cselekedett beismerni hibáinkat, s nem kell keresni a bűnösöket valahol a múltban. Ha valaki másfél évet eltölt a tárcánál, teljes mértékben felelős azért, ami ott történik" – szögezte le a kormányalelnöke annak kapcsán, hogy Plavčan a saját felelősségét a múltból örökölt elosztási sémával próbálta elhárítani.

Plavčan elfutott Pellegrini elöl

Pellegrini arra is rámutatott, hogy Plavčan mind a két kérdéses uniós pályázati felhívást egy nappal az új jogi szabályozás érvényessége előtt jelentette meg. A kormányalelnöke megállapította, hogy ezt az eljárást a tárcának kötelezően konzultálni kellet volna az ő hivatalával.

„Amennyiben lehetőségünk lett volna a felhívást véleményezni, ahogy azt más tárcák esetében is tesszük, bizonyára tanácsokkal láthattuk volna el az oktatásügyi tárcánál dolgozó kollégákat, hogy mit szükséges a felhívásban megváltoztatni, illetve figyelmeztethettük volna őket a fennálló hibákra" fogalmazta meg a Plavčanak szóló üzenetét Pellegrini.

Azt is világossá tette a miniszterelnök-helyettes, hogy jelenleg nem lehetséges az, hogy a mintegy 600 millió euró értékű pályázati felhívások átkerüljenek a hivatalának hatáskörébe. Ehhez az eljáráshoz az szükséges, hogy a honatyák módosítsák a vonatkozó törvényt. Azonban, ha erre sor kerülne a hivatala felkészült a probléma megoldására.

Időt próbálnak nyerni

Jelenleg egyetlen műszakilag kivitelezhető megoldás létezik, azaz második pályázati felhívás törlése, hogy Szlovákia ne veszítsen el több százmillió euró uniós támogatást, vélekedett Pellegrini.

„Időt próbálunk nyerni. Amennyiben elhúzódik az átértékelési folyamat, óriásira nő annak a kockázata, hogy Szlovákia elveszíti az Innováció és Kutatás Operációs Programra elkülönített uniós pénzeket" – figyelmeztetett a kormányalelnöke.
Egyúttal elismerte, hogy a második pályázati felhívást pénzügyi következmények nélkül lehet törölni, azonban az első felhívás alapján már megkötötték a vonatkozó szerződéseket.

„Amennyiben kiderül, hogy nem minden kiértékelés folyt átláthatóan és hibamentesen, arra ösztönözném a nyerteseket, hogy lépjenek vissza a szerződéstől" – jelentette ki a Pellegrini.

Jelenleg az oktatásügyben jelentkező problémák más tárcákat is fokozottabb odafigyelésre kell, hogy sarkaljanak, amennyiben el akarjuk kerülni hasonló kétes esetek előfordulását, mondta a miniszterelnök-helyettes.

Tegnap hiába mosdatták a szerecsent

Kiderült, hogy az oktatásügyi tárca első embere nem véletlenül volt rendkívül feszült a tegnapi sajtótájékoztatóján, láthattuk amint többször is fejéhez kapva idegesen, a hajában turkálva hívja segítségül a nyertes vállalkozót és tárca szakemberét.

Azonban eredménytelenül mosdatták a szerecsent, végül az is kiderült, hogy nemcsak a közvéleményt, de még a koalíciós partnerét sem sikerült meggyőznie a nemzetiek tárcavezetőjének, meglehet, hogy ezután ismét a melegebb égtájakra vonul pihenni, újabb erőt gyűjteni a magyarázkodáshoz.

Aktuality.sk/Gazdaság.sk
Fotó: TASR

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia