vasárnap, július 15, 2018

Keresés

Újabb kegyelemdöfés a munkanélküliséggel küzdő délkeleti régiónak

2419

- Az emberek nem hajlandóak éhbérért dolgozni
- Külföldön olcsóbb a munkaerő
- Az emberek szeretnének dolgozni, csak nem ennyiért
- Hatalmas csapás a Bodrogközben és Ung-vidéken élőkre
- Az elmúlt két évben 15,5 millió euró volt a vállalat vesztesége

Fénykorában 3500 alkalmazottja volt, ma már azonban ezerrel kevesebben vannak alkalmazásban a Nagymihályi járás legnagyobb munkáltatójánál. A Yazaki társaság fokozatosan bocsátja el szlovákiai alkalmazottait és építi le a termelését. A gyártást Románíába helyezi át és vonul tovább az olcsó munkaerő irányába. A helyi lakosok a cég megszűnésétől tartanak, ahogy az évekkel ezelőtt Privigyén is lezajlott.

Az emberek nem hajlandóak éhbérért dolgozni

A cégközpontban már megszületett a stratégiai döntés. A termelés áthelyezése mögött részben az áll, hogy az emberek nem hajlandóak a felkínált bérért dolgozni. „A döntést meghoztuk a gyártás szlovákiai és egy további kelet-európai üzemek közti kiegyensúlyozott szétosztásáról" – derül a vállalat semmit mondó állásfoglalásából.

A cég fokozatosan válik meg az alkalmazottaitól, illetve nem hosszabbítja meg a dolgozók munkaszerződését. A jövő nem tűnik túlságosan biztatónak, hiszen már a gépeik és a gyártósoraik egy részét is elvitték Romániába.

Külföldön olcsóbb a munkaerő

„A Yazaki társaság kénytelen a dolgozói létszámát stabil szintre csökkenteni, hogy megőrizze a nagymihályi termelést" – olvasható tovább a cég állásfoglalásában. Az üzemben kábelkötegeket gyártanak luxuskocsikba. Rendkívül megterhelő munkáról van szó, s ha azt majd jobban és kevesebb pénzért képesek külföldön elvégezni, akkor a szlovákiai dolgozók már nem lesznek érdekesek a vállalat számára.

Az, hogy meddig és milyen szintre csökkentik az alkalmazottak számát, még titkos információnak számít. A dolgozók azonban már felkészültek arra a válsághelyzetre, hogy a cégvezetés bejelenti a tömeges elbocsátást. „A Yazaki társaság elkötelezett abban, hogy a foglalkoztatottsághoz a legelfogadhatóbb és legmegbízhatóbb módon alkalmazkodjon" – zárja le az állásfoglalását a társaság.

Az emberek szeretnének dolgozni, csak nem ennyiért

A cég több mint húsz évvel ezelőtti indulásakor nagyon felkapott munkáltatónak számított. „Valamikor a legjobb bérezést nyújtó cég volt a Yazaki Nagymihályban" – emlékeztetett vissza az egyik dolgozó. Válogathattak a jelentkezők között, jelenleg azonban teljesen más a helyzet, az embereket már nem vonzza a felkínált munka és főleg az alacsony bérezés.

„Négy gyerekem van, csak 460 eurót keresek. Az emberek dolgozni szeretnének, csak nem ennyi pénzért" – magyarázza egy helyi lakos.

„A dolgozók minőségi munkát végeznek, sajnos a javadalmazásuk olyan alacsony, hogy abból a legalapvetőbb létszükségleteiket sem tudják fedezni" – figyelmeztetett Jozef Balica KOVO szakszervezet részéről.

Hatalmas csapás a Bodrogközben és Ung-vidéken élőkre

Annak ellenére, hogy a Yazakiban a bérek nagyon alacsony szinten mozognak, mégis naponta rengetegen ingáznak Bodrogközből és Ung-vidékről a Királyhelmectől 50 kilométere fekvő Nagymihályba.

Bizony akárhogy is szépítik az összesített járási számok a munkanélküliségi rátát, a Tőketerebesi és a Nagymihályi járásokban meglévő foglalkoztatási gondok a régió déli részein hatványozottan jelentkeznek. Sokan, hogy valamilyen szinten megélhetést biztosítsanak maguk és a családjuk számára ingáznak akár több száz kilométert naponta oda-vissza, néhány száz euróért.

Most ez a lehetőség is veszni látszik, a Tőketerebesi és a Nagymihályi járásokban inkább leépítenek, mintsem fejlesztenek a vállalkozók. Talán most egy újabb adag kellene a hivatalos szellemi kábítószerekből, miszerint: dübörög a gazdaság, ilyen szakemberekből álló kormánya még nem volt Szlovákiának, vagy adjunk többet az emberek – mondjuk 4 év után 16 centtel emelve a családi pótlékot, bár ebből nem laknak jól az itt élők. De maradhatnak bevált régi elvtársi propagandánál: hass is, alkoss is és gyarapíts is, ez ugyanúgy kábít.

Az elmúlt két évben 15,5 millió euró volt a vállalat vesztesége

A japán nagyvállalat indulásakor a 58 millióeurós beruházáshoz 13,5 millió euró állami támogatást kapott, ezért 531 új munkahely létrehozására tett ígéretet. A nagymihályi társaság megrendelése csökkent és ez megmutatkozott a pénzügyi kondíciójukon és a bevételeikben. Az elmúlt évben 85,8 millió euró bevételt könyvelhettek el, ami negyedével kevesebb az előző időszakhoz képest. A vállalat vesztesége az elmúlt két évben elérte a 15,5 millió eurót.

Japánok viszont Európában terjeszkednek. Romániában három modern gyáruk is működik, Aradon, Craiován és Plojesten összesen 4.500 embernek adnak munkát. A nagyvállat világszerte több száz üzemet működtet, alkalmazottai száma eléri 290 ezret, az éves forgalma pedig 15 milliárd euró volt.

Noviny.sk/hnonline.sk/Gazdaság.sk
Fotó: tvmarkiza.sk

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia