csütörtök, július 19, 2018

Keresés

Az ingatlantulajdonosoknak legkésőbb 2021-ig csatlakozniuk kell a szennyvízhálózatra

2415

- Szankciók foganatosítása sem zárható ki
- 280 ezerrel több lakost is ki tudna szolgálni
- A megépült infrastruktúra ellenére sem csatlakoznak a hálózatra

A környezetvédelmi minisztérium változtatni szeretne az érvényes vízről és a szennyvízhálózatról szóló jogi normán.

A törvénymódosító javaslatban foglaltak szerint 2021-től az ingatlantulajdonosok kötelesek lesznek csatlakozni a szennyvízhálózatra, amennyiben ez műszakilag lehetséges, és a település adott részén a közmű már megépült. A rendelkezés azokat az ingatlantulajdonosokat is érinteni fogja, akik mostanáig engedéllyel rendelkeztek a szennyvíztartály vagy emésztőgödör használatára.

Szankciók foganatosítása sem zárható ki

„Ez az intézkedés javítani fogja a felszíni vizek, valamint a földalatti vízkészlet minőségét"- olvasható a módosító javaslat indoklásában, melyet tárcaközi egyeztetésre bocsátott a környezetvédelmi tárca.

A dokumentum megállapítja a szlovákiai háztartások jelenlegi csatlakozási aránya viszonylag csekély, amit már nem egyszer szóvá tett az Európai bizottság. Amennyiben Szlovákia nem teljesíti a megegyezett környezetvédelmi kötelezettségeit, akkor szankciók foganatosítása is szóba jöhet az országgal szemben.

280 ezerrel több lakost is ki tudna szolgálni

A közelmúltban elvégezték a környezetvédelemre fordított kiadások felülvizsgálatát, amelyből kiderült, hogy a megépített szennyvízhálózat még több mint 280 ezer lakost tudna kiszolgálni. A szlovákiai háztartások csatlakozottsága a szennyvízhálózatra nemzetközi összehasonlításban átlagon aluli, 2015-ben 65,2 százalékos volt.

A jelenlegi törvény előírja, hogy minden ingatlantulajdonos, amennyiben az ingatlanában szennyvíz keletkezik, köteles csatlakozni a szennyvízhálózatra. Kivételt akkor kaphat, amennyiben érvényes engedéllyel rendelkezik a nála keletkezett szennyvíz más módon történő kezelésére.

A megépült infrastruktúra ellenére sem csatlakoznak a hálózatra

A felülvizsgálatból az is kiderült, hogy sok helyen a lakosok annak ellenére sem csatlakoznak a hálózatra, hogy már az ingatlanjuk mellett megépült a szükséges infrastruktúra. Sokan azonban ezt pénzügyi okokból nem engedhetik meg maguknak.

Az új jogi norma, amennyiben azt kormány, a parlament és az államfő is jóváhagyja 2018. januártól lép érvénybe.

A szigorúbb szabályozás, már amennyiben azt következetesen végrehajtják majd, talán megszüntetheti azt a bevett gyakorlatot némely településen, hogy nem éppen a rászoruló ingatlantulajdonosok esténként gőzölgő „gyógyforrásokat" fakasztanak, és a tartályukban összegyűlt szennyvizüket szép csendben szivattyú segítségével a közterületre vagy a kertjükbe nyomatják, csobogó és illat élményeket nyújtva az ott lakóknak és az arra sétálóknak, nem kevésbé károsítva a környezetet és növelve a fertőzésveszélyt.

TASR/Gazdaság.sk
Fotó: felegyhazikozlony.eu

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia