szerda, június 20, 2018

Keresés

Uniós pénzből 35,1 millió euró értékben fejlesztik a regionális tömegközlekedést

2414- Cél a tömegközlekedés vonzóbbá és versenyképesebbé tétele
- Megépülnek a közlekedési terminálok és a megállók
- Autóbuszok vásárlására még augusztus 21-ig lehet pályázni

Összesen 31 a tömegközlekedést népszerűsítő és vonzóbbá tevő projekt érkezett az önkormányzatoktól a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumba (MPRV). Ennek köszönhetően átszállást szolgáló terminálok, nagykapacitású parkolók, valamint a tömegközlekedést preferálását segítő projektek valósulnak meg. Az uniós forrásoknak köszönhetően 35,1 millió euró fordíthatnak a nyertes projektek támogatására – közölte az agrártárca,

Cél a tömegközlekedés vonzóbbá és versenyképesebbé tétele

„A tömegközlekedést kívánjuk támogatni, mivel sokunkat zavar az, hogy a városaink túlzsúfoltak, a sok gépjárműtől lassan már mozdulni sem tudunk" - nyilatkozta Gabriela Matečná mezőgazdasági miniszter. A tárca még tavaly decemberben felhívást tett közzé, melynek a kitűzött célja a tömegközlekedés vonzóbbá és versenyképesebbé tétele volt.

A szlovákiai igénylőknek lehetősége nyílt, hogy pénzeszközöket kapjanak a modern információs és diszpécser rendszerek biztosításához az utazóközönség jobb tájékoztatása érdekében, ugyanakkor javíthatják a tömegközlekedés infrastruktúráját.

Az uniós pénzeszközök egyúttal a tömegközlekedés népszerűsítését, a közlekedési csomópontok és a megállók építését is szolgálják. A felhívás a nagykapacitású parkolók építéséről sem feledkezett meg. Az igényeket főleg az egyes településektől, a megyei önkormányzatoktól és a tömegközlekedést biztosító társaságoktól várják a minisztériumban.

„A mezőgazdasági tárcához a pályázati felhívás első és második fordulójában 31 projekt érkezett" – tájékoztatott Marek Mitošinka a tárca Regionális Fejlesztési Programok szekciójának vezérigazgatója.

Megépülnek a közlekedési terminálok és a megállók

A 2017. március 15-én zárult első fordulóba 10 projekt érkezett, mintegy 9,5 millió euró költségigénnyel, ezekből a tárca 8 projektet támogat 8,4 millió euró értékben. A támogatott projektek között megtalálható a szentgyörgyi, a vágbesztercei és az eperjesi közlekedési terminálok építése, továbbá pozsonyi tömegközlekedés tájékoztató tábláinak a kivitelezése, valamint megállók renoválása és tömegközlekedés népszerűsítése Zsolnán. Sikeresen pályázott még az Eperjes Megyei Önkormányzat a megye integrált közlekedési diszpécser központjának modernizálására, valamint Pusztafödémes autóbuszmegálló építésére.

A 2017. június 30-án zárult második fordulóba 21 projekt érkezett, mintegy 15,3 millió euró költségigénnyel, a tárca jelenleg ezek formai ellenőrzését végzi. Az egyes pályázati fordulók felhívásai 3 hónapos ciklusban jelennek meg az egyes régiókra szánt keretösszeg kimerítéséig.

Autóbuszok vásárlására még augusztus 21-ig lehet pályázni

Az agrártárca az idén júniusban úgyszintén felhívást tett közzé a városi tömegközlekedés autóbusz állományának modernizálására, ennek keretében összesen 21,2 millió euró lett elkülönítve Pozsony, Zsolna és Kassa részére.

A rendelkezésre álló forrásokat a fokozottan környezetbarát alacsonypadlós autóbuszok vásárlására lehet felhasználni, beleértve a szükséges infrastruktúra megépítését, például az elektromos buszok beszerzését és a töltőállomások építését. Ezen felhívás keretében még augusztus 21-ig lehet pályázni - tájékoztatott az agrártárca.

Pravda.sk/Gazdaság.sk
Fotó: imhd.sk

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia