csütörtök, július 19, 2018

Keresés

IC kocsikat újít fel a Szlovák Személyszállító Vasúttársaság

2409

- A déli vasútvonalon is közlekednek majd
- Saját cégük végzi majd a munkákat
- Fokozatosan minden kocsi megújul
- Új lehetőség az alkalmazottak számára

A már korosnak mondható, 1996–2003 között Ruttkán épített kocsik korszerűsítésén dolgozik a zólyomi járműjavító.

A Szlovák Személyszállító Vasúttársaság (ZSSK) összesen 31 személyvagont újít fel az idén. Tizenhárom első és tizennyolc másodosztályú kocsi készül majd el, vagononként százezer euró értékben. Egy kocsi felújítása mintegy hét hétig tart, az első öt példány már elkészült.

Saját cégük végzi majd a munkákat

A munkákat házon belül oldják meg, így a ZSSK zólyomi járműjavítója 3,1 millió euró értékben végez majd karbantartási és modernizációs munkákat a megrendelő részére. Tíz százalék költségmegtakarítást eredményez a saját cég által végezet munka.

Kiadásoktól kíméli meg vasúttársaságot, és fölösleges kellemetlenségektől óvja meg az utasokat az időben elvégzett karbantartási munka, hiszen így elkerülhetik azt, hogy minden kisebb hiba miatt kiessen a forgalomból és a járműjavítóba kerüljön a személyvagon. Ez projekt része a ZSSK stratégiájának, melynek célja, hogy gazdaságosan használja a saját vagyonát és a közforrásokat.

„A múltban viszonylag gyakran megtörtént, hogy a vagonok kisebb hibákkal visszakerültek a járműjavítóba. A vállalatnak ilyenkor többletkiadást okoz az, hogy a vagont el kell juttatni a javítóba, ezen kívül a javítás ideje alatt a jármű kiesik a személyszállításból. Most kihasználjuk a lehetőséget, amikor a vagon egy kisebb meghibásodás miatt a javítóba kerül, elvégezzük rajta a renoválást és modernizálást" – magyarázta Filip Hlubocký a ZSSK vezérigazgatója.

Fokozatosan minden kocsi megújul

Egy új IC kocsi körülbelül 2 millió euróba kerül, egy ilyen jármű élettartalma 30 – 40 év. Most a már korosnak mondható, 1996–2003 között Ruttkán épített kocsik ráncfelvarrásán dolgozik a zólyomi járműjavító. Hasonlóan, mint a külföldi személyszállító cégeknél 15 – 20 év üzemidő után esedékes az első nagyjavítás. A később készült vagonokon csak a sérült belsőtereket, valamint a gyakrabban hibásodó elektromos rendszereket fogják felújítani.

„A járműveket fokozatosan modernizáljuk. Egy kocsi felújítása mintegy hét hétig tart. Május végéig öt átépített példány már elkészült. A teljes megrendelést 2018 végig fogjuk teljesíteni"- ismertette Karol Martinček a ZSSK kereskedelmiért és a modernizálásért felelős igazgatója.

A legjelentősebb változás nem is lesz látható

A legjelentősebb felújításokat az utasok nem is látják majd, ugyanis megújul a kocsik teljes elektromos berendezése és a központi áramellátó rendszere, ami javítja majd a klímaegységek működését is.

Az ülések is új kárpitozást kapnak, de a mosdók és a WC is lényeges változáson mennek át, emellett hálózati konnektorokat, USB-csatlakozókat telepítenek az ülések mellé, és nagyobb hatásfokúra cserélik a klímaberendezést.

Hasonló felújításokat mostanáig a ZSSK külső cégekkel végeztetett. Először 2015-ben végeztek kocsi felújítást a zólyomi járműjavítóban.

Új lehetőség az alkalmazottak számára

„A megrendelés több előnnyel is jár a cégünk számára. Nemcsak költséget takarítunk meg, hanem az alkalmazottaink számára új lehetőség nyílik, hogy bekapcsolódjanak egy igényes projektbe. A legrátermettebbek itt bebizonyíthatják, hogy mire képesek a rendszeres karbantartáson kívül. A cégünk ezzel is szeretné motiválni a legügyesebb dolgozóit" – fűzte hozzá Martinček.

Az utasok azonban nem feltétlenül elégedettek a rutkán tervezett és gyártott kocsikkal. A ZSSK facebook bejegyzéseiből kiderül, hogy sokan hosszú távolságra kényelmetlenek tartják az üléseket, azok elrendezést is kifogásolják, valamint a poggyásztartókat sem tartják megfelelőnek. „A legrosszabb kocsi, amit valaha a ZSSK működtetett" - vélekedett az egyik panaszos.

A ZSSK naponta átlagosan 1450 vonatot indít, melyeknek 697 állomáson van megállójuk, mintegy 2800 kilométer vasútvonalon biztosítja a személyközlekedést.

A felújított kocsik a Budapest–Kassa, Ostrava–Zsolna–Besztercebánya, Prága–Zsolna, Pozsony–Zsolna–Kassa és a Pozsony–Zólyom–Kassa útvonalakon közlekednek majd.

Slovakrail.sk/Gazdaság.sk
Fotó: a ZSSK FB oldala

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia