csütörtök, július 19, 2018

Keresés

Egy lábon áll a szlovák gazdaság, túlságosan az autóiparra összpontosít

2408

- A munkaerőhiány jelenti az elsődleges kockázatot
- Kockázatos a csak egy ágazatra történő orientáció
- Elsősorban a rokon szektorokra kell összpontosítani

Coface társaság arra figyelmeztet, hogy a Visegrádi országok túlságosan is autógyártásra összpontosítanak és ebben csak kisebb eltérések tapasztalhatók az egyes országok vonatkozásában.

Szlovákia túlzottan egy gyártószektorra orientálódik, ami a jövőben számos kockázattal járhat – véli a Coface multinacionális társaság, szerintük kívánatos lenne nagyobb hangsúlyt helyezni többi ágazatra, így a gépipar vagy az elektrotechnikai ipar fejlesztésére is kiemelt figyelmet kellene fordítani.

A munkaerőhiány jelenti az elsődleges kockázatot

„A kormány felelősége, hogy a pillanatnyi sikert kihasználja, és többet foglalkozzon a közép- és főiskolák minőségi irányvonalának meghatározásával. Az egyes szakágazatok szempontjából a munkaerőhiány jelenti az elsődleges kockázatot, legyen szó a gyártásról vagy akár középszintű menedzsmentről. A Jaguar Land Rover autógyár indulása további nyomást fog gyakorolni Szlovákia munkaerőpiacára" – állapította meg Juraj Janči, a Coface menedzsere.

A Jaguar gyártás beindítása hatással lesz a beszállítókra is. „A szektorban rendkívül jó a fizetési fegyelem, az autógyárak a clearing központokon keresztül egy egységes fizetési rendszert működtetnek. Nem áll fenn a kockázat veszélye egy autógyár esetleges csődje esetében sem, mindenesetre a piaci konkurencia erősödésével néhány beszállító esetleg elveszítheti megrendeléseit" - egészítette ki Janči.

Kockázatos a csak egy ágazatra történő orientáció

Általánosan elmondható, hogy az ipar szempontjából az egyetlen szektorra orientált túlságosan magas koncentráció kockázatos, s a ciklikus fejlődés következményei sokkal jobban megviselik azt. „Meg kell azonban jegyezni, hogy középszinten, 5-10 év távlatában egyelőre nem látható, semmi jele az autók iránti érdeklődés hirtelen visszaesésének" – állapította meg Janči.

Mindazonáltal a többi szektort is fejleszteni kellene, s így szétteríteni a lehetséges kockázati tényezőket. „Az autóiparon belül elsősorban a kutatásra és fejlesztésre kellene helyezni a fő hangsúlyt, ahol az újfajta meghajtási formák kerülnek az előtérbe a klasszikusokkal szemben.

Elsősorban a rokon szektorokra kell összpontosítani

A horizontális diverzifikáció szempontjából elsősorban a rokon szektorokra – a gépiparra és az elektrotechnikai iparra kellene összpontosítani. Másrészt viszont vannak olyan szektorok, mint például a szolgáltatások vagy az idegenforgalom, melyek alulméretezettek" – húzta alá Janči.

A Coface egyúttal megállapítja, hogy a V4 országok keretén belül Szlovákia koncentrációja az autóiparra lényegesen nem különbözik Csehországban, Magyarországon vagy Lengyelországban tapasztalható helyzettől. Janči álláspontja szerint viszont az autóiparnak hosszútávon a használt meghajtás, az emissziós értékek változása miatt foglalkoznia kell az autógyártás változtatásának kérdésével is.

TASR/Gazdaság.sk
Fotó: TASR/AP

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia