szerda, június 20, 2018

Keresés

Eltérőek az egyes régiókban élők vásárlási szokásai

2405

- Az akciós terméket leginkább a rossz anyagi helyzetben élők keresik
- Kiárusításkor legtöbben Nyitra és Trencsén megyében vásárolnak
- Néhány jó tanács az eredményes vásárláshoz

A hazai lakosság több mint egyharmada kiárusításkor és a kedvezményes akciók keretében vásárol, hogy ezzel is spóroljon a kiadásokon. A kiárusításokat a nők és a férfiak egyaránt kedvelik. A kedvezményes árucikkeket leginkább a 18-34 éves korosztály keresi.

Valamivel kevesebb akciós terméket vásárolnak az idősebbek, a 45-65 éves korosztály tagjai, derül ki a Kruk társaság legfrissebb felméréséből, amely a családi pénzzel történő gazdálkodást vizsgálta.

Az akciós terméket leginkább a rossz anyagi helyzetben élők keresik

Az árkedvezmények során vásárlók többségét az állástalanok alkotják. „A szlovákiai fogyasztók szívesen vásárolnak a kedvezményes akciók és kiárusítások keretében, gyakran anyagi helyzetük is erre készteti őket. A jutányos áron történő vásárlási lehetőséget nagyobb mértékben a munkanélküliek és az eladósodott emberek keresik" – szögezte le Markéta Kolářová, a Kruk társaság szóvivője.

„A vásárlás helyének megválasztása függhet az életstílustól, a lakhelytől és a gazdasági helyzettől. Hipermarketekben és a piacokon olyanok vásárolnak inkább, akiknek pénzügyi ismereteik saját megítélésük szerint alap- vagy magasabb szintűek" – egészítette ki Kolářová.

Kiárusításkor legtöbben Nyitra és Trencsén megyében vásárolnak

Az egyes régiók lakosainak vásárlási szokásai eltéréseket mutatnak. Kiárusításkor leginkább a Nyitra és Trencsén megyében élők vásárolnak, legkevésbé pedig Pozsony és Nagyszombat megye lakosai. A legalacsonyabb árat kereső válaszadók közel 46 százaléka magasabb iskolai végzettséggel rendelkezik. Az eltérő szintű pénzügyi ismeretekkel rendelkező válaszadók között csak minimális a különbség.

Az élelmiszerek és egyéb szükséges árucikkek takarékos beszerzésének további lehetősége a hipermarketekben és a piacokon történő vásárlás. A válaszadók 32 százaléka így vásárol. A legkevesebbet piacokon és a hipermarketekben Zsolna és Kassa megye lakosai, a legtöbbet pedig Nagyszombat és Nyitra megye lakosai vásárolnak. A hipermarketekben és a piacon vásárlók összetétele nem függ a lakhelyül szolgáló település nagyságától.

A vásárlási szokásokat sok minden befolyásolja, az anyagi lehetőség mellett változik még régiónként és életkoronként is, viszont nem meghatározó a vásárló neme, egyformán szívesen vásárolnak jutányos áron a férfiak és a nők.

Néhány jó tanács az eredményes vásárláshoz

Nem minden kedvezmény vagy kiárusítás kifizetődő, főleg, ha ez pótlólagos kiadásokkal jár. Aki takarékoskodni kíván, vásárlását körültekintően készítse elő:

– a vásárlás tervezésekor vegyük figyelembe az útiköltségeket és a boltban elvesztegetett időt,
– a piacon a zöldség- és gyümölcsvásárlással megéri kivárni a délutáni, vagy az esti órákat, ilyenkor a gazdák könnyebben adnak kedvezményeket, hogy ne keljen visszavinniük az árut,
– csaknem minden üzletlánc kínál valamilyen hűségprogramot, melyekkel további kedvezményekhez juthatunk, regisztráljunk hát és használjuk ki ezeket a lehetőségeket,
– a friss élelmiszert inkább kisebb tételekben vásároljuk, így nem kell fölöslegesen kidobni a romlott ételeket.

TASR/cz.kruk.eu/Gazdaság.sk
Fotó: shutterstuck

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia