szerda, június 20, 2018

Keresés

A gépjárműiparnak egyre több dolgozóra van szüksége

2404

- Gőzerővel dolgoznak a személyzetisek
- Jól fogynak az új autók, ezért a gyártást is bővíteni kell

Gyártósori operátort, minőségellenőrt, szerelőt, technológust, raktárost és autószerelőt keresnek leggyakrabban az autógyárak. Hónapról hónapra növekedik az igény az új munkaerő iránt.

A Profesia.sk adatai szerint folyamatosan gyarapodik az autóipari állásajánlatok száma. Az állásközvetítő portálon az idei év első felében 11.354 álláshirdetés jelent meg a gépjárműipari ágazatból. Ez évközi szinten 1.544 fős növekedést jelent. Nem egyszerű ma személyzetisnek lenni az autógyárakban, ugyanis egyes régiókban nagy gondot jelent a megfelelően képzett munkaerő toborzása.

„Azonban nem szabad elfelejteni, hogy nem csak egy ágazatról van szó, mert az összes állásajánlatok száma is folyamatosan növekszik. Az autóiparban azonban sokkal nagyobb ütemben nő a meghirdetett állásajánlatok száma.

A Profesia.sk adati szerint 2015-ben az összes meghirdetett állás 7,9 százalékát alkották a gépjárműipari állásajánlatok, 2016-ban 8,1 százalék volt ez az arány, s az idei év első felében pedig már 8,4 százalékra nőtt.

Gőzerővel dolgoznak a személyzetisek

A személyzetis menedzserek is teljes gőzzel dolgoznak, hogy biztosítsák a gyárak zavartalan működéséhez a megfelelő munkaerőt. A szakemberek szintén megerősítették a kereslet évközi szinten tapasztalható növekedését.

„A foglalkoztatottak számának közel 15 százalékos növekedést tapasztaltuk az autóiparban. Szlovákiában az autóipari ágazatban további nagyberuházások előkészítése zajlik, melyeknek köszönhetően több ezer újabb munkahely létesül az elkövetkező 12 hónapban"- állapította meg Jiří Halbrštát, a Manpower Group marketing és személyzeti részlegének a menedzsere.

Jól fogynak az új autók, ezért a gyártást is bővíteni kell

A növekedést a Grafton Slovakia társaság is megerősítette, amit ők a Jaguar Land Rover autógyár indulásával magyaráznak. "Bővülnek a meglévő társaságok is. A jó gazdasági helyzetnek köszönhetően emelkedik az új autók iránti kereslet, ezért a gyártást is bővíteni kell" – magyarázta Michal Batis, a Grafton Slovakia menedzsere.

Hozzátette, hogy nem csak a szakemberek és menedzserek, de a gyártósorok mellett dolgozó, alacsonyabb szakképesítést igénylő munkások iránt is megnövekedett a kereslet. Egyes régiókban azonban a személyzetiseknek gondot jelent a megfelelő munkaerő megtalálása.

„A munkaerőpiac, főleg Nyugat-Szlovákiában a lehetőségei hátárát súrolja. A cégek ezért kénytelenek sokkal gyorsabban emelni a béreket és többet beruházni a dolgozók képzésébe. Egyre több társaság külföldről próbálja meg pótolni a hiányzó munkaerőt " – egészítette ki Halbrštát.

TASR/Gzdaság.sk
Fotó: TASR

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia