szerda, június 20, 2018

Keresés

Augusztustól drágábban bankolhatunk

2403

- Mi vár minket augusztustól?
- Intenzíven drágulnak a banki szolgáltatások

A következő hónaptól több hazai bankban is drágul a szolgáltatások díja. A Finančná hitparáda portál információi szerint 7 bank változtat a jelenlegi árjegyzékén. Ezek a Szlovák Takarékpénztár, Tatra Bank, UniCredit Bank, ČSOB, Prima Bank, Oberbank és a Cetelem. Egyes pénzintézetek új pótdíjakat vezetnek be, míg mások a szolgáltatásaikért járó illetékeket emelik, vagy azokat újakkal egészíti ki.

Augusztusban a banki szolgáltatások drágulásának újabb hulláma érte el a lakosságot, ugyanis a bankok igyekeznek a hitelekből származó csökkenő hasznot a gyakran igénybe vett banki szolgáltatások árának emelésével pótolni.

A portál szerint több tényező is közrejátszik az díjszabások változtatásában „Ami az egyes bankok fiókjaiban történő készpénzforgalmat érintő díjakat illeti, a bankok hosszú távon egyre inkább arra szeretnék motiválni az ügyfeleiket, hogy az elektronikus szolgáltatást és a bankkártyát használják, mivel a készpénzforgalom sokba kerül a bankoknak" – állapították meg a portál szakemberei.

Mi vár minket augusztustól?

A Prima Bank új illetéket vezetett be a határon átnyúló átutalásoknál. A Tatra Bankban illetéket kell fizetni akkor, ha a bankkártyát különféle hazárdjátékoknál, fogadásoknál 50 euró feletti fizetés esetében veszik igénybe. A ČSOB pedig módosította a diákoknak nyújtott csomagok eddigi kedvezményeinek feltételeit.

A Cetelem illetéket vezetett be a meghatározott idő előtti hiteltörlesztés esetében. Az Oberbank augusztustól a csomagjaihoz kapcsolódó illetékekbe belefoglalja a számlakivonat havi egyszeri postai vagy elektronikus formában történő küldését is.

A legnagyobb hazai pénzintézet Szlovák Takarékpénztár is hasonló lépést tesz. Emelik például a sürgősségi átutalás díját, a harmadik személy által történő készpénzbetét utáni illetéket és a hitelek biztosítási díját. Az egyik új illeték a lefoglalt bankkártya expressz kézbesítéséért lesz kiszabható. Augusztustól az UniCredit Bank ügyfelei is többet fizetnek majd a készpénzzel fogalom során végzett szolgáltatásokért.

Intenzíven drágulnak a banki szolgáltatások

Maroš Ovčarik a „Pénzügyi iránytű" megnevezésű társaság ügyvezető igazgatója elmondta, hogy idén meglehetősen intenzíven drágulnak a hazai banki szolgáltatások. A szakember szerint ez az alacsony kamatok következtében alakul így, s ebben kiemelkedő szerepet játszanak a nagyon alacsony jelzáloghitelek.

A Szlovák Nemzeti Bank adatai szerint a szlovákiai pénzintézeteknek az év első negyedében 165 millió euró volt nyereségük. Az előző év azonos időszakával összevetve ez 21,2 százalékos bővülést jelent. A 2016-os év első negyedében a hazai bankok 136 millió euró tiszta nyereségre tettek szert.

Aktuality.sk/finreport.sk/Gazdaság.sk
Fotó: iStock

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia