szerda, június 20, 2018

Keresés

A pénzügyi válság felemésztett a háztartások vagyonát - most az olcsó jelzáloghitel kölcsön felvételére csábít egyre több családot

2402 4

- Vannak-e forrásaink a felvett hitel törlesztésére?
- A nem banki társaságok okozzák a legtöbb szerencsétlenséget
- Alacsony bevételek és a rossz élethelyzetek kombinációja

Erre a negatív trendre hívja fel a közvélemény figyelmét Szlovák Nemzeti Bank (NBS) legújabb tanulmánya. Akár néhány év elteltével újabb súlyos vagyonvesztés sújthatja a hazai háztartásokat. Kipukkanhat a jelzálog lufi, az NBS adati szerint ugyanis a szlovákiai háztartások 37 százaléka el van adósodva.

„A kölcsön felvételénél jól meg kell gondolnunk, hogy mire költjük azt. A fiatalok jelzáloghitel nélkül nehezen tudnának saját otthonba költözni, a jelenlegi alacsony kamatok mellett ez az eladósodás ésszerű megoldásnak tűnik. Az átlagos használati dolgokra, mint például a személyautó, egészen biztosan jobban megéri spórolni, mint kölcsönt felvenni" – szögezte le Maroš Ovčarik a „Pénzügyi iránytű" nevű társaság igazgatója.

A felsoroltak ellenére a fogyasztási cikkek finanszírozására minden negyedik háztartás kölcsönt vesz fel. A folyószámlán keresztül történő kölcsönfelvétel az egyik népszerű formája az eladósodásnak, az átlagos tartozás itt eléri 400 eurót.

„A fogyasztásra költött kölcsön mindig megdrágítja azt, hiszen fizetni kel a kamatokat és a különböző kezelési költségeket" – tette hozzá Ovčarik. A más típusú fogyasztási kölcsönök esetében a hazai háztartások átlagos tartozása eléri a 2416 eurót.

Vannak-e forrásaink a felvett hitel törlesztésére?

Nem kis meglepetést okozott az NBS tanulmánya, melyből kiderült, hogy a hazai háztartások 25 százaléka fogyasztásra szánt hitelek felvétele miatt adósodik el, s csak 16 százalék teszi ezt a saját ingatlan vásárlásának céljával. A lakhatás céljából felvett kölcsönök miatt a háztartások átlagos tartozása elérte a 37500 eurót. Azonban a jó hír az, hogy a hazai háztartások többség képes törleszteni a tartozásait.

„A felmérés eredményei azt mutatják, hogy a szlovákiai háztartások megfelelő forrásokkal rendelkeznek a kötelezettségeik törlesztésére" – derül ki az NBS tanulmányából. Az is kiderült, hogy a fiatal családoknak és az egyedülállóknak okoz legnagyobb gondot a törlesztés. „Ezeknél a háztartásoknál a kedvezőtlen körülmények esetében magasabb mértékben fennáll a pénzügyi rizikófaktorok veszélye" állapítja meg a tanulmány.

A nem banki társaságok okozzák a legtöbb szerencsétlenséget

A legtöbb szerencsétlenséget a nem banki társaságok okozzák az embereknek. „Leggyakrabban azért adnak kölcsön, hogy a lehető legrövidebb időn belül 100 százalékos nyereséget érjenek el. A legrosszabb az, ha az emberek a lakás célú ingatlanjaikkal kezeskednek az ilyen hitelért, így az is előfordulhat, hogy már néhány törlesztő részlet elmaradása esetében a társaságok elviszik az adós feje felöl a tetőt.

„A kormány a nem banki társaságok működését korlátozó igyekezete ellenére, azok mindig új módszereket találnak ki" – nyilatkozta Štefan Dutko a „Védekezni megéri" nevű egyesület elnöke. Az egyesület már évek óta ellátja a nem banki társaságok miatt bajba jutott emberek képviseletét bírósági eljárások során.

Alacsony bevételek és a rossz élethelyzetek kombinációja

„Tapasztalataim szerint az embereket az előnytelen hitelek felvételébe az alacsony bevételek és rossz élethelyzetek kombinációja sodorja. Ilyenkor az ember nem gondolkozik és aláírja a nagyon előnytelen hitelszerződést is" – jegyezte meg Dutko. Hozzátette: egy tipikus hazai háztartás éves bruttó bevétele 13132 euró, amiből csak élelmiszerre 3720 eurót költ, átlagosan az emberek 12 hónap alatt nagyjából 1632 eurót képesek megspórolni.

„Megtakarítások Szlovákiában, hasonlóan az EU többi államához, a háztartások egy viszonylag szűk csoportjának köszönhetően jönnek létre" –szögezi le az NBS tanulmánya. A hazai háztartások anyagi jólétének legfőbb forrásai a saját tulajdonú ingatlanok és bankokban lévő megtakarítások. A szlovákiai lakosok 85 százalékának tulajdonát képezi az az ingatlan, amelyikben lakik. Banki megtakarításokkal a lakosság 79,1 százalék rendelkezik. További anyagi forrásokat jelentenek a személyautók, a II. nyugdíjpillérbe, pénzügyi alapokba, biztosítási termékekbe, értékpapírokba és a vállalkozásba fektetett pénzügyi beruházás.

Az NBS két széleskörű kutatása foglalkozott a szlovákiai háztartások pénzügyi helyzetével és fogyasztási szokásaival. Az első felmérés 2010-ben volt a második 2014-ben. Az Európai Központi Bank égisze alatt hasonló felméréseket végeztek az unió azon tagállamaiban, melyek részei az eurózónának.

Az NBS szakemberei által készített tanulmány elkészítésébe 2135 háztartás kapcsolódott be. Az NBS által mért adatok szerint 2010-2014 között 27 százalékról 37 százalékra nőtt a hazai lakosság eladósodása.

Pravda.sk/Gazdaság.sk
Fotó: zaujimavosti.net

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia