vasárnap, július 15, 2018

Keresés

Egymilliárd dolláros beruházást jelentett be a Slovnaft anyavállalata

2397

- Kiszolgálják az építőipar, autó-, csomagoló- és bútoripar igényeit
- Belépő a vegyipar egyéb, rendkívül nyereséges területeire

A Mol-csoport, melynek a pozsonyi olajfinomító a Slovnaft is a tagja, hatalmas beruházást készít elő, egy milliárd dollárt fordít a műanyag alapanyag poliolok gyártására alkalmas petrolkémiai komplexum létrehozására, amelynek megvalósítása érdekében licenszerződést írt alá az Evonik IP és ThyssenKrupp vállalatokkal.

A beruházásnak köszönhetően a Mol lesz az egyetlen integrált poliolgyártó Közép-Kelet-Európában, amely a kőolaj kitermeléstől kezdve a poliolok gyártásáig integrált értéklánccal rendelkezik. A beruházásban a technológia főrészét az Evonik IP és ThyssenKrupp vállalatok által kifejlesztett propilén-oxid gyártási technológia képezi, amely a korábbi technológiáknál jóval környezetbarátabb. Az aláírt licenszerződések a propilén-oxid gyártásához szükséges technológiai licenszeket és projektcsomagokat tartalmaznak

Kiszolgálják az építőipar, autó-, csomagoló- és bútoripar igényeit

Az új petrolkémiai komplexumban poliolokat, a poliuretán műanyagok egyik összetevőjét állítják majd elő, a gyártás néhány év múlva indulhat. Az ipari létesítmény évente 200 000 tonna propilén-oxidot termel majd. Ezt a propilén-oxidot alakítja majd poliol termékké a Mol-csoport.

A Magyarországon felépülő komplexum több létesítményből áll majd, a propilén-oxid üzemen kívül több poliol gyártósorból és számos, az üzemek működéséhez szükséges kiszolgáló létesítményből. A poliol széleskörű alkalmazási területtel bíró alapanyag a műanyag-gyártásban. Ez az alapanyaga az úgynevezett poliuretán haboknak, amelyek az építőipar, autó-, csomagoló- és bútoriparban használt, a legsokoldalúbb polimerként is emlegetett termékek.

Belépő a vegyipar egyéb, rendkívül nyereséges területeire

„A megállapodás fontos lépés a Mol-csoport 2030-as stratégiájának megvalósításában, amely révén a vállalatcsoport Közép-Kelet-Európa vezető vegyipari vállalatává alakul át. Az innovatív és környezetbarát technológia nem csupán azt teszi lehetővé számunkra, hogy régiónk egyetlen integrált, és Európa egyik legnagyobb poliolgyártójává váljunk, hanem belépő is a vegyipar egyéb, rendkívül nyereséges területeire" - mondta Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója.

A MOL- csoport magyar központú, a régió vezető multinacionális energetikai vállalta, több mint 40 országban van jelen, közel 30 ezer szakembert foglalkoztat világszerte.

Budapesten működik a MOL-csoport 600 fős központja, amely irányít minden csoportszintű működést és a fő stratégiai döntésekre összpontosít. Ugyanitt található a MOL Magyarország központja is, amely a csoporton belül a Magyarországon kívül a romániai, a szlovéniai és a szerbiai működéséért felelős. A cég magyar tulajdonhányada 2010-ben: 15,6 százalék, külföldi: 84,4 százalék volt.

eTrend/mol.hu/Felvidék.ma
Fotó: mol.hu

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia