csütörtök, július 19, 2018

Keresés

A déli gyorsforgalmi útszakaszokon spórolna a pénzügyminisztérium

2387

- Kišš elképzelése szerint a „félmegoldás" a helyes
- Mielőbb folytatni kell a kivitelezést
- Az út hiányában folytatódik az elvándorlás
- Néhány szó az „Értéket a Pénzünkért" részlegről

A pénzügyminisztérium az Értéket a Pénzünkért (ÉaP) megnevezésű részlege a közlekedési minisztériummal együttműködve dolgozik az R2-es gyorsforgalmi út Zólyomtól Kassa irányába megépítendő szakaszának végleges változatán.

A részleg igazgatója Štefan Kišš szerint keresik azt a megoldást, melynek köszönhetően a gyorsforgalmi utat gyorsabban s olcsóbban építhetnék meg, mint ahogy az az eredeti, teljes profilú tervben szerepelt.

Kišš elképzelése szerint a „félmegoldás" a helyes

„Megoldás lehet például a félprofilban megépülő gyorsforgalmi út, vagy az I. osztályú út modernizálása, melynek során a városokat és falvakat elkerülő útszakaszokat is megépítenék" – ismertette az alternatív lehetőségeket Kišš.

Az igazgató szerint így más kiemelt beruházások finanszírozása is lehetőség nyílna, melyekre a régiónak szüksége van. „Azután véleményezzük majd az új javaslatot, melyet a közlekedési tárca a Nemzeti Autópálya Társaság készít elő, ha az elkészül" – jelezte Kišš.

Ezekkel a szavakkal reagált Kišš az érintett falvak polgármestereinek és a közlekedési tárca véleményére, az Értéket a Pénzünkért részleg előzetes álláspontjával kapcsolatban az R2-es építésére vonatkozólag, melyben a részleg annak a véleményének adott hangot, hogy nem rentábilis a gyorsforgalmi út építésének folytatása Kriványtól - Losonc, Rimaszombat, Rozsnyó és Kassa irányába.

Mielőbb folytatni kell a kivitelezést

Érsek Árpád (Most-Híd) közlekedési miniszter elmondta, hogy az R2-es Zólyom és Kassa közötti szakaszán, több útrésznek az előkészítése már csaknem végleges fázisban van, és a finanszírozás biztosítása esetében rövid időn belül ki lehetne írni a közbeszerzési eljárást az építkezés kivitelezőjére.

„Nagyon fontosnak tartom, hogy a kormány találjon pénzeszközöket az autópályák és gyorsforgalmi utak építésének előkészítésére és az elkezdett szakaszok befejezésére. „Értem én, hogy egyértelműen meg kell határozni a célkitűzéseket, de a legfontosabbnak azt tartom, hogy ezek a célok a következő kormányok számára is érvényesek legyenek" – szögezte le a közlekedési miniszter.

Az út hiányában folytatódik az elvándorlás

Az ÉaP előzetes álláspontjával nem ért egyet Pavel Greksa, Vámosfalva (Mýtna) polgármestere, aki egyúttal a gyorsforgalmi utakért felelős kormánybiztos által létrehozott, az „R2-es Közép" megnevezésű munkacsoport vezetője.

„Nem lehet mindent csak a pénz oldaláról megközelíteni, hiszen itt ennek az elmaradott régiónak a további fejlesztéséről van szó. Ha nem készül el az út, nem jönnek ide a befektetők, s Nógrádban valamint Gömörben folytatódik majd az elvándorlás" – állapította meg Greksa.

Hozzátette, a jelenlegi kormány programjában prioritásként jelölte meg a szóban forgó gyorsforgalmi út megépítését. Az R2-es megépítése mellett szól az is, hogy ez a legrövidebb összeköttetés Pozsony és Kassa között, s ezt csak a déli útvonalon lehetne kivitelezni.

Néhány szó az „Értéket a Pénzünkért" részlegről

A pénzügyminisztérium az Értéket a Pénzünkért megnevezésű részlege a kiadások revíziós módszerének fő gesztora, feladata kidolgozni a közkiadások standard hatékonysági mérésének és értékelésének mutatóit, valamint értékeléseket is végez.

Munkája során szorosan együttműködik a Pénzügyi Politika Intézettel valamint a pénzügyminisztérium további analitikus és költségvetési részlegeivel. Feladata növelni azt az értéket, amit adófizetők a pénzükért kapnak.

TASR/finance.gov.sk/Gazdaság.sk
Fotó: TASR/Alexandra Moštková

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia