szerda, június 20, 2018

Keresés

Bugár seftjei: Földjeit az államnak adta el, pártjának jó pénzért kölcsönöz

2384

-Bugár és Sólymos, a két pártmecénás
-Már nem először gazdagodott az államnak köszönhetően
-Félmillió euró tiszta haszon

Bugár Béla, a parlament alelnöke vagyonbevallásaiban már évek óta a parlamenti fizetésén kívül semmilyen más jövedelmet nem tüntetett fel. Az évente leadott bevallások szerint megközelítőleg 23-27 ezer eurót keres egy évben.

 hírcsatornák az elmúlt hónapokban már többször is beszámoltak arról, hogy a Most-Híd elnöke még 2014-ben több mint fél millió eurót keresett azon, hogy eladta a földjeit az államnak, melyet korábban 25 ezer euróért vásárolt meg. Ugyanis a tulajdonában lévő földparcellákon vezet majd R7-es gyorsforgalmi út nyomvonala.

Bugár és Sólymos, a két pártmecénás

A Most-Híd vezére nyilván nem a kevésbé tehetős honatyák közé tartozik, különben hogyan engedhetné meg magának, hogy a mellényzsebből 400 ezer eurót adjon a pártjának. A párt éves jelentésből azonban kiderül, hogy az elmúlt év során 5 százalékos kamatra nyújtott kölcsönt saját pártjának az elnök.

Sólymos László környezetvédelmi miniszter szintén a párt hitelezői közzé tartozik, neki sem jelentett különösebb gondot, hogy a megtakarított pénzéből 400 ezer eurót pártjának kölcsönözzön.

Az említett kölcsönt a Most-Híd már az elmúlt évben visszafizette, miután megkapták a választási eredmények után járó pénzösszeget az államtól. Viszont az éves jelentésből nem derül ki világosan, hogy a két politikus melyen összeget kapott vissza a párttól.

A Most-Híd jelentés ugyanis csak azt a tényt számszerűsítette, hogy Bugárnak és Solymosnak összesen 13 ezer eurót fizettek a kamatokért. Ezek szerint mind a két hitelező jól járt, hiszen az ügyletnek köszönhetően több ezer eurót tehettek zsebre. Sólymos egyúttal 20 ezer eurót ajándékozott a pártjának.

Már nem először gazdagodott az államnak köszönhetően

Az ilyen eljárás nem törvénytelen. 2015-ben például Andrej Danko a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke is közel 300 ezer eurót adott kölcsön a pártjának.

„Egy politikai pártnak nem csak vásárolni, de kölcsönt felvenni is csak a standard feltételek mellett lenne szabad. Ebből a szempontból az helyén való és tanácsos is, hogy kölcsön igénybevétele esetében megfelelő kamatot fizessenek" – állapította meg Aktuality.sk portálnak nyilatkozva Peter Kunder az Alliancie Fair-play munkatársa.

Azonban az már más kérdés, vajon szüksége volt-e a pártnak erre a kölcsönre, s hogy ebből az ügyletből vajon nem Bugár Bélának származott-e aránytalanul magas haszna. Ennek megállapítása azonban a párt ellenőrző szerveinek a feladata. „Rajtuk múlik, hogy szükségét érzik-e majd, hogy ezzel foglalkozzanak".

Tény azonban makacs dolog, s elmondhatjuk, hogy Bugár már nem elsőször gazdagodott az államnak köszönhetően. Ha 2014-ben nem jött volna létre a számára rendkívül kedvező üzletet, akkor valószínűleg a pártjának sem kölcsönözhetett volna.

Félmillió euró tiszta haszon

A sajtó kérdésére, honnan vett Bugár 400 ezer eurót, a párt szóvivője Debnár Klára elmondta, hogy a Politika open projektben (http://www.politikaopen.sk/frontend/users/781) a párt vezetőjének vagyonával és pénzügyeivel kapcsolatos valamennyi információ megjelent.

Bugár még 2006-ban 25 ezer euróért vásárolt egy 42 ezer négyzetméter alapterületű szántóföldet a Dunaszerdahelyi járásban. 2014-ben 528 ezer euróért adta el ezt a földterületet az államnak, amelyen megépül majd az R7-es gyorsforgalmi út.

Ebből az üzletből közel fél millió euró tiszta haszna származott. Bugár azonban gond nélkül bizonygatta azt, hogy annak idején nem tudta, hogy az R7-es nyomvonala éppen azon a területen keresztül vezet majd.

A Politika open oldalain közölt adatok szerint a politikusnak folyószámláin, készpénzben illetve értékpapírokban nagyjából 660 ezer eurója van. Ez a szám azonban nem tartalmazza az egyéb vagyonának és ingatlanjainak értékét.

A párt szóvivője azt is közölte, hogy a Solymos László által a Most-Hídnak kölcsönzött összeg a miniszter saját bevételeiből származik, amit a körülbelül 20 éves magánvállalkozása során keresett meg.

Aktulity.sk/Felvidék.ma
Fotó: Aktuality.sk

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia