szerda, június 20, 2018

Keresés

Szeretne kevesebbet fizetni a gyógyszereiért? Létezik megoldás ...

2382 2

-A generikumokhoz kevesebbet kell hozzáfizetni
-Mi az a generikum?

A betegek komoly összeget is megspórolhatnak a gyógyszertárakban, amennyiben generikumot iratnak fel maguknak a kezelőorvosukkal.

Az Union Egészségbiztosító saját klienseire vonatkozólag kiszámolta, hogy a mennyiben betegeik a szükséges gyógyszerek használatát a piacon forgalomban lévő olcsóbbik változattal, az úgynevezett generikumokkal oldanák meg, mintegy 2 millió eurót spórolhatnának a patikákban.

A generikumok használatáról a kezelőorvosok és a gyógyszerészek adhatnak bővebb felvilágosítást.

A generikumokhoz kevesebbet kell hozzáfizetni

A több felírt generikus gyógyszer azonban még nem jelent automatikus megtakarítást az egészségbiztosító részére. „A betegek azonban spórolhatnak, mivel az esetek döntő többségében a generikumokhoz kevesebbet kell hozzáfizetni, mint az originális gyógyszerekhez.

Az egészségbiztosítók azonos összeget fizetnek az egész gyógyszercsoportra vonatkozólag, melybe egyaránt beletartoznak az azonos hatású originális és a generikus gyógyszerek" – magyarázta a Dôvera PR specialistája Matej Štepianský.

Tomáša Tesař az Union Egészségbiztosító revíziós farmakológusa szerint a generikus gyógyszerek lényegesen olcsóbbak, mint az originálisak, azért is, mert azok árába már nem kell beleszámolni a kutatásra és fejlesztésre fordított összegeket.

„Ezeket a gyógyszereket szigorú vizsgálatokon mérik össze az originális készítményekkel. A tesztelés során ugyanolyan hatást és biztonságot kell felmutatni a generikumoknak, mint az originális gyógyszereknek" – magyarázta. A legritkább esetben fordulhat csak elő, hogy egy generikum nem előnyös a beteg számára, ezt a tényt viszont a kezelőorvosnak fel kellene tüntetni a recepten.

Például az egyik torokgyulladásra használt originális antibiotikumra 4,13 euró pótdíjat kell fizetni, a generikum esetében a pótdíj csak 0,48 euró. „Hasonlóképpen pénzt lehet megtakarítani a cukorbetegség esetében használatos gyógyszereknél, ahol az originális készítményért 5,48 pótdíjat kell fizetni, amennyiben generikumot használ a cukorbeteg, akkor lehet, hogy pótdíjat sem kell fizetnie"- ismertette Beáta Dupaľová Ksenzsighová az Union Egészségbiztosító szóvivője.

Mi az a generikum?

A generikum olyan gyógyszer, melyet az úgynevezett generikus cég állít elő, az eredeti gyógyszer szabadalmának lejárta után. Ezek az originális gyógyszerrel lényegileg hasonló és egyenértékű gyógyszerkészítmények.

Terápiás hatásukat tekintve ezért megegyeznek az eredeti, referencia gyógyszerrel, áruk azonban jóval alacsonyabb. Lényegében ugyanolyan hatóanyagot tartalmaznak, mint az eredeti készítmény, a segédanyagok némileg eltérhetnek az eredetitől.

A gyógyszerek olcsóbb verziói megtalálhatók az antibiotikumok csoportjában, vérnyomáscsökkentők között, vagy akár az emésztőrendszer orvosságainak kínálatában. Kezelhetik velük a magas koleszterinszintet, szívpanaszokat és alkalmazhatják antidepresszánsként is.

Teraz.sk/Gazdaság.sk
Fotó: TASR/Svätopluk Písecký

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia