szerda, június 20, 2018

Keresés

Állami támogatást kapnak a fejőstehén- és sertéstartó gazdák

2381

-A támogatás teljes összege eléri a 4,12 millió eurót
-Fejőstehénre 19,22 eurót, sertésre pedig 75,71 eurót folyósítanak

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium (MPRV) a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökségen (PPA) keresztül pénzügyi támogatásban részesíti a tejtermelő és a sertéshús ágazatot. A támogatás teljes összege eléri a 4,12 millió eurót tudatta sajtóközleményében a mezőgazdasági tárca.

„Egyszeri támogatást azokban a szektorokban fogunk folyósítani, melyeket leginkább sújtott a piac árkilengése. Szlovákiában kötelesek vagyunk megtartani az állattartást. A mi tenyészeteink az Állami Állategészségügyi és Élelmiszerlánc-biztonsági Felügyelet szigorú ellenőrzése mellett működnek, ami garantálja a magas minőséget a szlovákiai fogyasztó számára" – szögezte le Gabriela Matečná, mezőgazdasági miniszter.

A kifizető ügynökséghez közel 400 támogatási kérvény érkezett a fejőstehenek tartóitól és 60 kérvény a sertéstenyésztőktől, valamint 30 kérvény a fejőstehén- és a sertéstartóktól. „A beérkezett kérvények alapján összesen 107 320 fejőstehén- és 27 247 sertéstartásra folyósítunk támogatást. A kérvényezők szeptember 30-ig megkapják a pénzüket" – tudatta Juraj Kožuch, a PPA vezérigazgatója.

Fejőstehénre 19,22 eurót, sertésre pedig 75,71 eurót folyósítanak

A PPA rendkívüli és egyszeri támogatásokat folyósít az EU-s pénzügyi alapok és az állami költségvetés pénzügyi keretének köszönhetően. A Központi Nyilvántartásban szereplő állatállomány számától függően, a benyújtott kérvények alapján lett megállapítva az egy fejőstehénre eső 19,22 eurós, s az egy sertésre vonatkozó 75,71 eurós támogatás.

A támogatás megadásának feltétele az volt, hogy kérvényező a mezőgazdasági tevékenységét Szlovákiában végezze, valamint az, hogy az állatállománya a 2016. szeptember 30-ig szerepeljen a Gazdasági Állatok Központi Nyilvántartásban. A kérvényeket az állattartók 2017. március 6-tól április 4-ig adhatták le a PPA által közölt felhívás alapján.

Pravda.sk/Gazdaság.sk
Fotó: agroinform.hu

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia